Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Η Βουλή ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δίκης Τραμπ στην Γερουσία – Nέα στοιχεία κατά του Προέδρου


Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2020


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με ψήφους 228 υπέρ και 193 κατά, η Βουλή ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της αποστολής των δύο άρθρων καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Γερουσίας και ενέκρινε τους εισαγγελείς της Βουλής για την μόλις Τρίτη δίκη καθαίρεσης στην ιστορία της Αμερικής.
Πλέον η υπόθεση μεταφέρεται στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, από την οποία ο κ. Τραμπ αναμένει την αθώωσή του, ακόμα και αν νέα στοιχεία έχουν προκύψει για τους χειρισμούς της υπόθεσης με την Ουκρανία.
Οι νέες λεπτομέρειες που προέκυψαν για την εκστρατεία πίεσης του προέδρου Τραμπ προς την Ουκρανία, εντείνουν τις απαιτήσεις των Δημοκρατικών προς τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές παραμονές μιας ιστορικής δίκης καθαίρεσης, ώστε να περιληφθούν μαρτυρίες και πρόσθετα έγγραφα στη διαδικασία.
Δεκάδες ήταν οι σελίδες σημειώσεων και άλλα αρχεία από την εργασία που είχαν κάνει ο προσωπικός δικηγόρος του Προέδρου, Ρούντολφ Τζουλιάνι και ο βοηθός του Λεβ Πάρνας για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ. Περιλαμβάνουν ακόμη και χειρόγραφες σημειώσεις σε χαρτί του ξενοδοχείου «Ritz-Carlton» στη Βιέννη, με την υπενθύμιση για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι να ανακοινώσει την έρευνα για τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του.
Η Βουλή απελευθέρωσε τα έγγραφα την παραμονή της συνεδρίασής της για τον ορισμό εκπροσώπων της Βουλής που θα έχουν το ρόλο κατηγόρου στη δίκη της Γερουσίας, που σύμφωνα με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, πιθανότατα θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη.
Τα νέα αποκαλυπτικά έγγραφα, που έδωσε ο κ. Πάρνας περιέχουν συζήτηση μεταξύ αυτού και ενός Ουκρανού εισαγγελέα, του Γιούρι Λουτσένκο (Yuriy Lutsenko), που βοηθούσε τον Τζουλιάνι να μαζέψει βλαπτικές για τους Μπάιντεν πληροφορίες.
Με τις νέες πληροφορίες, οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να διευρύνουν το πλαίσιο της δίκης στη Γερουσία, η οποία θα κυριαρχήσει στις εξελίξεις της Ουάσιγκτον τις επόμενες εβδομάδες. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας των Δημοκρατικών σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος Τραμπ παραβίασε τις εξουσίες του πιέζοντας την Ουκρανία να διεξαγάγει έρευνα σε βάρος ενός πολιτικού αντιπάλου του, του Τζο Μπάιντεν.
Ορισμός εκπροσώπων της Βουλής
Στο μεταξύ η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι ονόμασε επτά βουλευτές ως εκπροσώπους της Βουλής στη δίκη της Γερουσίας για την αποπομπή του Τραμπ και οι οποίοι θα έχουν το ρόλο κατηγόρου. Ανάμεσά τους δύο πρόεδροι επιτροπών, ο Ανταμ Σιφ της Επιτροπής Πληροφοριών και ο Τζέρολντ Νάντλερ της Επιτροπής Δικαιοσύνης.
«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα» είπε την Τετάρτη η κα Πελόσι, περιβαλλόμενη από τους επτά εκπροσώπους της Βουλής. «Πρόκειται για το Σύνταγμα των ΗΠΑ».
Εκτός των Σιφ και Νάντλερ επιλέχθησαν οι Χακίμ Τζέφρις (ΝΥ), Σύλβια Γκαρσία (Τέξας), Βαλ Ντγέμινγκς (Φλόριδα), Τζέισον Κρόου (Κολοράντο) και Ζόι Λόφγκρεν (Καλιφόρνια). Θα τους επιβλέπει ο Ανταμ Σιφ.
Ο Σιφ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής έρευνας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί κι η οποία απήγγειλε τον Δεκέμβριο τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου σε βάρος του Αμερικανού προέδρου.
Ο Aνταμ Σιφ και οι άλλοι έξι «κατήγοροι» αναμενόταν αργότερα την Τετάρτη να οριστούν επίσημα κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κατόπιν, θα διέσχιζαν το Καπιτώλιο για να διαβιβάσουν επισήμως το κατηγορητήριο των δύο άρθρων στη Γερουσία.
«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να παρουσιάσουμε έναν όσο πιο συμπαγή φάκελο προκειμένου να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας και να αναδείξουμε την αλήθεια στα μάτια του αμερικανικού λαού» εξήγησε η Πελόζι, παρουσιάζοντας τα επτά μέλη της ομάδας των «κατηγόρων».
Με 47 ψήφους εκ των συνολικά 100, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν σχεδόν καμία ελπίδα να πετύχουν την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μπορεί να βασίζεται στη στήριξη των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών.
Απάτη κατά Τραμπ
Την ώρα που μιλούσε η Πελόζι, ο Πρόεδρος κατήγγειλε «άλλη μια απάτη ενορχηστρωμένη από τους Δημοκρατικούς που δεν κάνουν τίποτα» σε ένα tweet λεπτά μετά τη συνέντευξη Τύπου της Νάνσι Πελόζι, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Την ίδια ώρα, η Στέφανι Γκρίσαμ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, επανέλαβε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν «έκανε τίποτα κακό».
Στο μεταξύ, η δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινήσει πιθανότατα την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ.
Τα «προκαταρκτικά στάδια», όπως η ορκωμοσία των γερουσιαστών ενώπιον του επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς (John Roberts), μπορεί να ολοκληρωθούν από τα τέλη αυτής της εβδομάδας, σημείωσε ο ΜακΚόνελ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Οι επίσης Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Μάικ Ράουντς εξήγησαν ότι το σχέδιο του ΜακΚόνελ για την δίκη εγγυάται ότι θα γίνουν ψηφοφορίες για την κλήτευση μαρτύρων και για το αν θα παρουσιαστούν νέες αποδείξεις στη Γερουσία.
Σύμφωνα με τον ΜακΚόνελ, και οι 53 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές στηρίζουν το σχέδιό του, με βάση το οποίο οι βουλευτές-κατήγοροι και η υπεράσπιση του Τραμπ θα παρουσιάσουν αρχικά τα επιχειρήματά τους. Θα ακολουθήσουν γραπτές ερωτήσεις από τους γερουσιαστές και κατόπιν οι δύο πλευρές θα μπορούν να προτείνουν τους μάρτυρες που επιθυμούν να καταθέσουν.
Πηγές: «AP», «ΝΥΤ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου