Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Πολιτική αντιπαράθεση στη ΝY για την Amazon – «Δαχτυλοδείχνουν» τον ομογενή Μ. Γιάνναρη


Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου, 2019



Ο κ. Μιχάλης Γιάνναρης, το Νοέμβριο του 2018, σε διαμαρτυρία κατά της συμφωνίας με την Amazon (AP Photo/Bebeto Matthews, File)Share
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ανακοίνωση από την εταιρεία Amazon.com ότι εγκαταλείπει την επένδυση στη Νέα Υόρκη εξαιτίας των αντιδράσεων, προκάλεσε αναταραχή σ’ όλη τη Νέα Υόρκη, με υποστηρικτές και αντιπάλους της συμφωνίας να ανταλλάσσουν κατηγορίες.
Ανάλογα επηρέασε και την ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης, ενώ οι εφημερίδες «New York Post» και «Guardian», «δαχτυλοδείχνουν» ως υπεύθυνο της ματαίωσης της επένδυσης τον ομογενή γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη.
Και οι τρεις ομογενείς αξιωματούχοι που εκλέγονται στην Αστόρια, ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά κι ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης είχαν ζητήσει σημαντικές αλλαγές στη συμφωνία.
Μάλιστα ως δεύτερος τη τάξει στη Γερουσία και επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής που θα λάμβανε την τελική απόφαση, ο Μιχάλης Γιάνναρης ήταν σε θέση να σταματήσει τη συμφωνία έχοντας δικαίωμα βέτο.
Από την άλλη, Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με μεγάλα συμφέροντα στην αγορά ακινήτων, οι οποίοι αν υλοποιούνταν η συμφωνία θα έβλεπαν τις περιουσίες τους να πολλαπλασιάζονται, εκφράζουν οργή. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε και η ομογενής πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλιν Νικόλ Μαλλιωτάκη, που εκλέγεται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Σε ειρωνικό σχόλιό της η κα Μαλλιωτάκη ανέφερε: «Καλά τα πάτε αντι-καπιταλιστές. Οι φορολογούμενοι ήθελαν μια καλύτερη συμφωνία, όχι να σκοτώσετε τη συμφωνία. Αυτοί οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι που πολέμησαν με νύχια και με δόντια την Amazon χωρίς να επιδείξουν ευελιξία, απλώς έχασαν πάνω από 25.000 καλές θέσεις εργασίας για τους ψηφοφόρους και τους ανθρώπους της Νέας Υόρκης».
Ο κ. Γιάνναρης δήλωσε ότι η αποτελεσματική απόρριψη του σχεδίου από τη Νέα Υόρκη πρέπει να είναι ένα σημείο εκκίνησης για να συζητηθεί η λογική παρομοίων εταιρικών επιδοτήσεων, όπως η καταστροφή του Foxconn στο Wisconsin. «Υπάρχει λόγος για τον οποίο η Ευρώπη απαγορεύει τέτοιου είδους επιχορηγήσεις», δήλωσε ο κ. Γιάνναρης.
Σε ανάρτηση στο Twitter η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά αναφέρει πως «η χορήγηση επιδότησης ύψους 3 δισ. δολαρίων σε μια εταιρεία που ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη ήταν πάντα μια κακή ιδέα».
Ο δημοτικός σύμβουλος Νέας Υόρκης Κώστας Κωνσταντινίδης ανέφερε πως «από την αρχή, η διαδικασία προσέλκυσης της Amazon στο Δυτικό Κουίνς αγνοούσε την κοινότητα και πρότεινε μια δωρεά ύψους 3 δισ. δολαρίων σε μια εταιρεία πολλών δισ. δολαρίων. Δεν προκαλεί σοκ σε κανέναν ότι από την αρχή επρόκειτο για καταστροφική και κακή πολιτική.
Η Νέα Υόρκη έχει εφαρμόσει εδώ και καιρό διαδικασίες για να εξασφαλίσει ότι κάθε έργο -από ένα καφενείο πεζοδρομίου έως ένα κεντρικό γραφείο εταιρείας- λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινότητας. Οι αντιρρήσεις μας δεν απαντήθηκαν ποτέ και δικαίως αντιταχθήκαμε σε αυτήν την κακή συμφωνία. Το σημερινό είναι φυσικό αποτέλεσμα ότι κλείσατε τα αυτιά σας στις νόμιμες ανησυχίες των ανθρώπων και την παράκαμψή τους υπέρ των εταιρειών».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει, η Πολιτεία και ο Δήμος της Νέας Υόρκης θα πρόσφεραν κίνητρα με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων προς την Amazon, ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων, ενώ με τη δημιουργία δεύτερης έδρας στη Νέα Υόρκη η εταιρεία θα δημιουργούσε 25.000 θέσεις εργασίας εντός δεκαετίας, με την προοπτική αυτές να ανέλθουν μέχρι τις 50.000.
Η συμφωνία επίσης προνοούσε καταβολή 5 εκατομμυρίων από την εταιρεία για επαγγελματική επιμόρφωση εργαζομένων, δημιουργία μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την επιμόρφωση και πρόσληψη ντόπιων εργαζομένων από τη γειτονιά του Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, «επωαστήρα» νεοφυών επιχειρήσεων κ.λπ.
Ωστόσο, σε ακρόαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο, η έκθεση της οικονομικής επιτροπής ανέφερε ότι το κόστος για τον Δήμο θα ήταν κατά 987 εκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερο από τους αρχικούς υπολογισμούς.
Ενα βασικό επιχείρημα όσων αντιδρούσαν στη συμφωνία αφορούσε το ύψος της επιδότησης προς μία εταιρεία – κολοσσό, τη στιγμή που και άλλες μεγάλες εταιρείες (Facebook, Google κ.ά.) εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη, χωρίς περαιτέρω κίνητρα από τα καθιερωμένα. Τα χρήματα της επιδότησης, όπως υποστήριζαν, θα τα στερούνταν κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Δήμου, ο οποίος παράλληλα θα επιβαρυνθεί για τις δαπάνες που θα πρέπει να γίνουν στις δημόσιες συγκοινωνίες, τη δημιουργία νέων σχολείων και το αποχετευτικό.
Η Amazon, στην ανακοίνωση ματαίωσης που δημοσίευσε χθες ο «Ε.Κ.», διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει, όπως ήταν προγραμματισμένο, με τα σχέδιά της για την οικοδόμηση εγκαταστάσεων στη Βόρεια Βιρτζίνια και το Νάσβιλ και «θα συνεχίσει να προσλαμβάνει και να αναπτύσσεται» στα 17 γραφεία που διαθέτει ήδη στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του κυβερνήτη Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο. «Μια μικρή ομάδα πολιτικών θέτει τα δικά τους στενά πολιτικά συμφέροντα πάνω από την Κοινότητά τους, το οικονομικό μέλλον της Πολιτείας μας και τα συμφέροντα του λαού της Πολιτείας. Η Γερουσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έχει κάνει τεράστιες ζημιές και πρέπει να λογοδοτήσει για αυτή τη χαμένη οικονομική ευκαιρία».
Αν και θερμός υποστηρικτής της συμφωνίας, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο επέκρινε την εταιρεία επειδή υπαναχώρησε στο σχέδιό της, λέγοντας ότι πέταξε την ευκαιρία και δεν κατάφερε να συνεργαστεί με την Κοινότητα. «Αν η Amazon δεν αναγνωρίζει την αξία αυτού του πράγματος, θα την αναγνωρίσουν οι ανταγωνιστές της», δήλωσε ο δήμαρχος Νέας Υόρκης.
Η Κάθριν Σ Γουάλντι, εκτελεστική διευθύντρια του «Partnership for New York City», είπε ότι η υποδοχή που είχε η Amazon «έστειλε ένα κακό μήνυμα σε δημιουργούς θέσεων εργασίας».
«Υπάρχει κανείς που εξεπλάγην;» αναρωτήθηκε. «Διαπραγματευτήκαμε επιτυχώς, κάναμε μία συμφωνία και τους τρεις τελευταίους μήνες τους ξοδέψαμε αδειάζοντας τον νέο μας συνέταιρο», πρόσθεσε.
Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου