Το προεδρικό διάταγμα καλεί την «ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αφιερώσει όλους της τους πόρους» προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην πρωτοπορία της ΤΝ.
«Οι Αμερικανοί επωφελήθηκαν τρομερά διότι υπήρξαν προάγγελοι και πρωτοπόροι διεθνώς στην ανάπτυξη της ΤΝ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.
«Ωστόσο, δοθείσης της ταχύτητας με την οποία προχωρά η καινοτομία στην ΤΝ, δεν μπορούμε να τηρούμε παθητική στάση και να υποθέτουμε ότι η κυριαρχία μας είναι εγγυημένη», συνεχίζει το κείμενο.
Στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας δεν γίνεται λόγος για το ποσό που θα δαπανηθεί, ούτε περιγράφεται η στρατηγική για την ανάπτυξη της ΤΝ από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η κίνηση καταγράφεται με φόντο την ένταση που κλιμακώθηκε ραγδαία από πέρυσι ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

«Δεν ήταν συγκεκριμένη»

Μεταξύ των πολλών θεμάτων για τα οποία διαφωνούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, φιγουράρει η τεχνολογία και ιδίως κάποιες διαστάσεις της ΤΝ, επιστημονικού και τεχνολογικού πεδίου στο οποίο οι Κινέζοι πραγματοποιούν τεράστιες επενδύσεις.
Αμερικανοί ειδικοί στηλίτευσαν το γεγονός ότι η ανακοίνωση δεν ήταν πιο συγκεκριμένη.
Ο Λευκός Οίκος αναφέρθηκε πάντως σε ορισμένα στάδια: αύξηση των πόρων για την έρευνα, συστάσεις για τη ρύθμιση του τομέα, προώθηση της ΤΝ στην εκπαίδευση, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.
Χωρίς να αναφερθεί ρητώς στην Κίνα, το κείμενο της αμερικανικής προεδρίας αξιώνει να «προστατευθεί το (αμερικανικό) πλεονέκτημα στην ΤΝ και στις τεχνολογίες που είναι κρίσιμες για τα συμφέροντά μας», που συνδέονται «με την εθνική μας ασφάλεια και την οικονομία μας» έναντι «ξένων στρατηγικών ανταγωνιστών και αντιπάλων μας».