Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Κλήτευση Αγκυρας σε δικαστήριο ΗΠΑ για τα επεισόδια με τους φρουρούς του Ερντογάν




Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου, 2019

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Presidential Press Service via AP, FILE)Share
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση φαίνεται πως βρίσκεται πλέον η τουρκική κυβέρνηση, καθώς, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο «Bloomberg», ένας Αμερικανός προξενικός υπάλληλος στην Αγκυρα κατάφερε να παραδώσει τον Δεκέμβριο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την κλήτευση για το δικαστήριο που σχετίζεται με την επίθεση εναντίον Κούρδων διαδηλωτών στην οποία είχαν εμπλακεί οι άνδρες της ασφάλειας του προέδρου Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Αγκυρα καλείται να αποφασίσει για το αν θα υπερασπιστεί τον εαυτό της ή θα εξακολουθήσει να αγνοεί την μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον της σε αμερικανικό δικαστήριο.
Μέχρι στιγμής, η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι προκρίνει την δεύτερη στρατηγική, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν έχει προσπαθήσει να επιρρίψει την ευθύνη για τα επεισόδια στην Αστυνομία της Ουάσιγκτον.
Στην πρώτη γραμμή αυτής της δικαστικής διαμάχης βρίσκεται και ο ομογενής δικηγόρος Ανδρέας Ακάρας (Andreas Akaras), ο οποίος είναι μέρος της ομάδας που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των Κούρδων διαδηλωτών.
Κάνοντας λόγο για «πολιτική βία», ο κ. Ακάρας υποστήριξε στο «Bloomberg» ότι η διαταγή για την επίθεση αποσκοπούσε στο να καταστείλει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των διαδηλωτών. Οπως χαρακτηριστικά είπε, ο Ερντογάν έστελνε το μήνυμα στους Κούρδους και στους άλλους διαδηλωτές πίσω στην Τουρκία ότι «μπορώ να σας τελειώσω».
Οπως επισημαίνει το πρακτορείο «Bloomberg», η σημασία της δίκης υπερβαίνει κατά πολύ τον τυπικό χαρακτήρα μιας αστικής μήνυσης, καθώς έχει ουσιαστικές πολιτικές προεκτάσεις.
Ο συγκεκριμένος νόμος που ονομάζεται «Foreign Sovereign Immunities Act», επιτρέπει σε Αμερικανούς πολίτες να μηνύσουν ξένες κυβερνήσεις για τρομοκρατία ή σωματική βλάβη. Με δεδομένο, όμως, ότι η Τουρκία είναι μια συμμαχική νατοϊκή χώρα, η ενδεχόμενη καταδίκη της στη βάση τού εν λόγω νόμου έχει συμβολική, αλλά και ουσιαστική πολιτική σημασία.
Ποιος είναι ο Ανδρέας Ακάρας
Ο ομογενής δικηγόρος, Ανδρέας Ακάρας, από το Μέριλαντ, ο οποίος έχει εργαστεί στο Κογκρέσο, έχει βοηθήσει χιλιάδες εργαζομένους να λάβουν τις νόμιμες, αλλά μη καταβαλλόμενες πληρωμές προς αυτούς, ενώ υπερασπίστηκε και ανθρώπους που αιτήθηκαν άσυλο και προνόμια μετανάστευσης, δεν θεωρεί υπερβολικό να θέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μία ολόκληρη κυβέρνηση, αυτήν της Τουρκίας, είχε γράψει ο «Ε.Κ.» τον Μάιο του 2018, σχετικά με την υπόθεση.
«Αν το εξετάσετε μόνο σε πολιτικό πλαίσιο υπάρχει δύσκολη διαπραγμάτευση και θα δείτε το υπουργείο Εξωτερικών ή Δικαιοσύνης ή οποιονδήποτε άλλο να μην πιέζουν», δήλωσε ο κ. Ακάρας στον «Ε.Κ.» για τις κατηγορίες που απορρίφθηκαν εναντίον των 15 από τους 19 Τούρκους οι οποίοι προχώρησαν σε επίθεση προς τους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Δύο δήλωσαν ενοχή και έλαβαν ο καθένας ποινή ενός έτους.
Ο κ. Ακάρας είναι μέλος μία μεγάλης και σημαντικής ομάδας νομικών, η οποία περιλαμβάνει την εταιρία στην οποία εργάζεται Bregman, Berbert, Schwartz & Gilday, καθώς και τον κ. Steven Perles, ο οποίος έχει κερδίσει υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης ενάντια στη Λιβύη υπό το νόμο «Foreign Sovereignties Immunity Act» (FSIA). Στο νόμο αυτό στηρίζεται και η υπόθεση κατά της Τουρκίας.
Οσο για την ομάδα του κ. Ακάρα, η Douglas Bregman, έχει 26 δικηγόρους, ενώ ο κ. Perles, έχει κερδίσει πάνω από 6 δισ. δολ. σε αστικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων, αυτές για 2,6 δισ. δολ ενάντια στο Ιράν για βομβαρδισμό στη Βηρυτό το 1983 που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 240 Αμερικανοί στρατιωτικοί.
Ακόμη, είναι ο κ. Michael Tigar, δικηγόρος της DC, ο οποίος επιτυχώς μήνυσε τη Χιλή για τη δολοφονία του Orlando Letelier το 1976, εκπροσωπεί μία άλλη ομάδα θυμάτων της επίθεσης του Μαΐου 2017 έξω από τη τουρκική πρεσβεία. Η μήνυση αυτή δεν έχει κατατεθεί ακόμη.
«Οι δύο αυτοί άντρες αξίζουν πολλά εύσημα που ανέλαβαν την υπόθεση, ‘φέρνοντας’ την εμπειρία τους στο θέμα και δεσμεύοντας πόρους γι αυτήν», επεσήμανε ο κ. Ακάρας, ο οποίος, πρόσθεσε, γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει, αλλά είναι το ίδιο αποφασισμένος.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου