Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, 2017

Στην Αθήνα φθάνει την Τετάρτη ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με στόχο να βοηθήσει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. 
  • Καλώντας την ΕΕ να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα και να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί, η Διεθνής Αμνηστία καθιστά και πάλι φανερή την αντίθεσή της απέναντι στη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας περιγράφοντας συνθήκες απόγνωσης.  «Είναι ακραία υποκριτικό το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες διαλαλούν και προωθούν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ως μια επιτυχία», δηλώνει η Γκόρι βαν Γκούλικ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.
  • Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με σκληρή ανακοίνωσή του επικρίνει την τροπολογία της Κυπριακής Βουλής για ιστορική αναφορά του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 ως μέρος επετειακού μαθήματος.
  • Στην Αθήνα φθάνει την Τετάρτη ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με στόχο να βοηθήσει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
  • Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα το ζήτημα της ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων, που ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ουσιαστικά παρέχουν εργασία αορίστου χρόνου, αναγκάζονται να εργάζονται με πολλές ταχύτητες.
  • «Στις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία, είτε δρομολόγηση της συμφωνίας σε ορατό χρόνο. Δεν μπορεί η συμφωνία για την Ελλάδα να εμπλακεί στις εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε εκδήλωση για παρουσίαση βιβλίου.

Κόσμος

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι αναμένει από την Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία και να αποκλιμακώσει τις βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.
  • Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι το διαζύγιο πρέπει να βγαίνει σε βάρος του μέλους του ζευγαριού που απατά πρώτο. Η όλη υπόθεση αφορά δικαστική διαμάχη πρώην ζευγαριού για τα δικαστικά έξοδα και καταβολή τυχόν διατροφής. Η σύζυγος είχε ανακαλύψει την απιστία του ανδρός της και είχε αποφασίσει, αμέσως μετά, να προσφύγει στην δικαιοσύνη, με αίτημα το διαζύγιο. Στο μεταξύ, όμως, είχε απατήσει και η ίδια τον άνδρα της, ενώ εκείνος είχε φύγει από το σπίτι και ήταν σε διάσταση.
  • Ο Νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ κατηγορεί την εφημερίδα Hurriyet ότι δεν δημοσίευσε συνέντευξη που της παραχώρησε, διότι σε αυτή τάχθηκε εναντίον της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία οι πολίτες θα κληθούν να επικυρώσουν ή να απορρίψουν στο δημοψήφισμα του Απριλίου.
  • Η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία αρχίζει την Τετάρτη, με το ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς να προηγείται μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις. Ο ευρωσκεπτικιστής Βίλντερς, που δηλώνει θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, έχει χαρακτηρίσει τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου ως την έναρξη μίας... «Πατριωτικής Άνοιξης» για την Ευρώπη δείχνοντας τις ακόλουθες κάλπες σε Γαλλία και Γερμανία. Όμως, ο ίδιος ως φαίνεται την αρχή δεν πρόκειται να την κάνει καθώς είναι απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
  • Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Τούρκοι αξιωματικοί ζητούν άσυλο στην Ολλανδία» η ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad αναφέρεται στον «πονοκέφαλο» που έχει προκαλέσει στις ολλανδικές αρχές το φαινόμενο των Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι υπηρετούσαν στην Ευρώπη και ζητούν τώρα μαζικά άσυλο, μεταξύ άλλων και στην Ολλανδία, προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψή τους στην Τουρκία ως γκιουλενιστές.

Οικονομία

  • Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για το προσεχές Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσπαθώντας όμως να μετριάσει τις ανησυχίες που και αυτό το ορόσημο χάνεται. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια «οξεία κρίση» (acute crisis), είπε. Για το ζήτημα του ΔΝΤ επανέλαβε ότι η συμμετοχή του παραμένει αναγκαία.
  • «Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο και πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, ούτως ώστε να τονιστεί η πρόοδος την οποία διαπιστώσαμε τους τελευταίους 18 μήνες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
  • Τη διαβεβαίωση ότι όλες οι εκκρεμείς συντάξεις θα απονεμηθούν έως τον Οκτώβριο του 2017, έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας στις καταγγελίες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που υποστηρίζει ότι «περίπου 100.000 συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αναγκάζονται να ζουν με ψίχουλα εδώ και 10 μήνες, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναζητά ακόμα τον μαθηματικό τύπο».
  • Με υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, αυξημένα έσοδα και ηπιότερη συγκράτηση δαπανών ξεκίνησε η χρονιά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, γεγονός που ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε τον Ιανουάριο σε 1,012 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 342 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδα εμφανίζονται υψηλότερα κατά 325 εκατ. ευρώ. Αυξημένες και οι επιστροφές φόρου, ενώ αρνητικές αποκλίσεις εξακολουθεί να εμφανίζει το ΠΔΕ.
  • Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, με την αγορά να ξεπερνά, έστω και με δυσκολία, την πρωινή της νευρικότητα. Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 633,32 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,66%.

Αθλητισμός

  • Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, η Παρί Σεν Ζερμέν του Ανχελ Ντι Μαρία (γιόρτασε τα γενέθλιά του με δύο γκολ), αλλά και η Μπενφίκα του σκόρερ Κώστα Μήτρογλου, πήραν τις νίκες με 4-0 και 1-0 κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Ντόρτμουντ αντίστοιχα. Οι Γάλλοι στην ουσία «τελείωσαν» τους Καταλανούς στη φάση των «16» του Champions League, ενώ οι Πορτογάλοι θα πρέπει να κρατήσουν το προβάδισμά τους στη ρεβάνς της Γερμανίας.
  • Άγριο ξύλο στην προπόνηση της Μπόκα Τζούνιορς. Πρωταγωνιστές δύο συμπαίκτες της φημισμένης ομάδας της Αργεντινής, ο Χουάν Ινσαουράλδε και ο Τζόναθαν Σίλβα. Στη διάρκεια του οικογενειακού διπλού οι δύο παίκτες ήρθαν ξαφνικά στα χέρια κι αντάλλαξαν πολλές μπουνιές έως ότου οι πιο ψύχραιμοι τους χωρίσουν. Ο Ινσαουράλδε, ο οποίος για ένα διάστημα πέρασε από τον ΠΑΟΚ (και σε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είχε χτυπήσει εκτός φάσης τον Εντινγκά, αλλά και τον Κουτρουμπή σε ένα άλλο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό) και ο Σίλβα αποχώρησαν από το γήπεδο με εντολή του προπονητή, ο οποίος τους τα έψαλε για τα καλά.
  • Δηλώσεις για τον μεθαυριανό αγώνα με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο Καραϊσκάκη, έκανε ο προπονητής της Οσμανλισπόρ, λίγη ώρα πριν την αναχώρηση της τουρκικής αποστολής για την Αθήνα. «Ο Ολυμπιακός παίζει ένα στιλ ποδοσφαίρου που ταιριάζει στο δικό μας, παίζει παρόμοιο ποδόσφαιρο. Οι επιθετικοί είναι πολύ κινητικοί, ενώ οι μέσοι και οι αμυντικοί ξέρουν να κοντρολάρουν το παιχνίδι. Οι δικοί μου παίκτες διαθέτουν την εμπειρία για να διαχειριστούν την πίεση που θα ασκήσει ο κόσμος του Ολυμπιακού».
  • Η επιτροπή διαιτησίας της UEFA όρισε τους διαιτητές για τους πρώτους αγώνες της φάσης των «32» του Europa league. Τον αγώνα στο Καραϊσκάκη μεταξύ του Ολυμπιακού και της Οσμανλίσπορ θα διευθύνει ο Γάλλος διαιτητής, Ρούντι Μπουκέ, με βοηθούς τους συμπατριώτες του, Φρεντερίκ Κανό και Κιρίλ Γκρινκόρ, ενώ τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Ερίκ Ντανιζάν.
  • Η UEFA προβλέπει ότι η Μπαρτσελόνα θα είναι η ομάδα που θα κατακτήσει το Champions League! Η ευρωπαική ομοσπονδία, έκανε μία μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις στατιστικές των τελευταίων ετών, σχετικά με τη νικήτρια που θα ανακηρυχθεί στις 3 Ιουνίου στο Κάρντιφ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Καταλανοί του Λουίς Ενρίκε, θα είναι εκείνοι που θα κερδίσουν τον τίτλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου