Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM


Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

Παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens

Ο Τ. Μαντέλης παραδέχθηκε ότι τα 200.000 μάρκα στον τραπεζικό λογαριασμό που είχε ανοίξει ο φίλος και κουμπάρος του ήταν χορηγία της Siemens


Επιβεβαίωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, ότι τα 200.000 μάρκα στον τραπεζικό λογαριασμό που είχε ανοίξει ο φίλος και κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, ήταν χορηγία της Siemens. Καταθέτοντας στη εξεταστική επιτροπή ο κ. Μαντέλης φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι η Siemens έδωσε από τα μαύρα ταμεία 10 εκατ. ευρώ σε μίζες στην Ελλάδα και προέτρεψε την Εξεταστική Επιτροπή να αναζητήσει τον πληροφοριοδότη, ο οποίος στις 18 Ιουνίου 2008 διέρρευσε σε δύο δημοσιογράφους ότι «ο Μαντέλης πήρε 10 εκατομμύρια μάρκα».
Νωρίτερα, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ο φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γιώργος Τσουγκράνης, φέρεται να αποκάλυψε την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό, τον οποίο χρησιμοποιούσε για να βάζουν χρήματα κάποιοι πολιτικοί φίλοι του πρώην υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη. «Μου ζήτησε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό για να του βάζουν χρήματα κάποιοι πολιτικοί του φίλοι από το εξωτερικό», είπε.

Ο κ. Τσουγκράνης φέρεται να ισχυρίστηκε ότι όταν κατατέθηκαν στο λογαριασμό 200.000 μάρκα, ρώτησε τον κουμπάρο του από πού προέρχονται αυτά τα χρήματος και εκείνος του απάντησε πως πρόκειται για χορηγία από τη Siemens. Για τα υπόλοιπα 250.000 μάρκα του είπε πως δεν γνώριζε από ποιον μπήκαν στο λογαριασμό. «Υποψιάζομαι όμως ότι πρόκειται για την ίδια πηγή», φέρεται να είπε ο κ. Τσουγκράνης.
Ο επιχειρηματίας αιτιολόγησε την ενέργεια αυτή του πρώην υπουργού λέγοντας πως οφείλεται «ίσως σε αφέλεια ή σε αστοχία και ίσως με ενέπλεξε χωρίς να το θέλει».
Σχετικά με την κωδική ονομασία «Ρόκος», ο κ. Τσουγκράνης είπε: «Δεν μου τον υπέδειξε ο κ. Μαντέλης, εγώ είχα έναν κωδικό «Ροκ» και μετά τον μετέτρεψα σε «Ρόκος. Εκεί δεν ήξερα ποιοι κατέθεταν χρήματα ούτε την προέλευσή τους».
Υπενθυμίζεται ότι σ' αυτό το λογαριασμό το 1998 είχαν μπει τα 200.000 γερμανικά μάρκα από τον Ηλία Γεωργίου, κατηγορούμενο, πρώην τεχνικό διευθυντή της "Siemens" και διαχειριστή των μαύρων ταμείων.Και όπως είπε ο κ. Τσουγκράνης, «από αυτά τα χρήματα εγώ έστειλα κάποια ποσά για το πανεπιστήμιο του υιού Μαντέλη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια όπου φοιτούσε».
Πριν ξεκινήσει την κατάθεσή του ο κ. Τσουγκράνης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ήρθε στην Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου «να ξεκαθαρίσει το όνομά του».
Νωρίτερα τα κόμματα αποφάσισαν ομόφωνα να συνταχθεί ένας κατάλογος για το τι ενέργειες και από πότε έχει ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή από τις υπηρεσίες του Κράτους, αλλά και ποιο είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών, καθώς ουσιαστικά φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει γίνει και στο τέλος κινδυνεύει να περάσει η εντύπωση ότι η Εξεταστική συγκάλυψε το σκάνδαλο.
Χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει στην Βουλή κανένα στοιχείο από άνοιγμα λογαριασμού ή εταιρειών που η Επιτροπή έχει αναθέσει στην ΤτΕ να κάνει και το θέμα αυτό -όπως τόνισε- πάνω από όλα είναι πολιτικό.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε σε μια σειρά ενδείξεων που δείχνουν ότι όλα συνηγορούν σε μια συγκάλυψη του σκανδάλου. Ενδεικτικά ανέφερε πως δεν υπάρχει προς το παρόν καμία βοήθεια από τους ελέγχους της ΤτΕ και της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος που ζήτησε η Επιτροπή.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το «κερασάκι» στην διαφαινόμενη προσπάθεια φαίνεται και από τις ενέργειες της Siemens, που ενώ δηλώνει ότι θέλει να βοηθήσει στην αποκάλυψη της πολιτικής μίζας που δόθηκε στην Ελλάδα, ζήτησε στο συμβιβασμό που έκανε με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο την επιστροφή 1,2 εκατ. ευρώ και κουβέντα για τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ. «Και μάλιστα, συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης, τον δεσμεύει να μην πει ονόματα». Σύμφωνα με το βουλευτή, η Siemens συνεργεί για να μετατραπεί το αδίκημα από δωροδοκία σε απιστία, ώστε η γερμανική εταιρεία να μην αποκλειστεί από μελλοντικούς διαγωνισμούς του δημοσίου στην Ελλάδα.
Πάντως, το θέμα της δημοσιοποίησης από την «Καθημερινή» της συμφωνίας μεταξύ Siemens - Χριστοφοράκου τέθηκε από τους βουλευτές που σημείωναν ότι όπως φαίνεται από το κείμενο, ο κ. Χριστοφοράκος είχε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία που ο καθένας τους είχε από ένα εκατ. ευρώ . Το ένα εκατ. ευρώ είχε πάει σε χορηγία στο ΠΑΣΟΚ (το γνωστό ποσό Τσουκάτο) ενώ το δεύτερο με μια μικρή απώλεια δεσμεύτηκε.

Aνακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας
Και δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη Siemens, υπογραμμίζει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για απλά στελέχη, αλλά για προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την συγκεκριμένη περίοδο.
Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει «Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη "Siemens".
Σημειώνεται ότι και οι δυο δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας».
Στο μικροσκόπιο του ΣΕΥΥΠ οι συμβάσεις με Siemens
Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας τέθηκαν οι συμβάσεις που έχουν συνάψει τα νοσοκομεία και οι οργανισμοί υγείας με τη Siemens.

Πενήντα επιθεωρητές του Σώματος διενεργούν ελέγχους για να διαπιστώσουν

Πηγή: ΣΚΑΙ, Γιάννης Απέργης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου