Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Οδηγίες προς αστυνομικούς για το πώς πρέπει να γίνεται ο έλεγχος ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Κανόνες συμπεριφοράς προς μετανάστες


Σάββατο 29 Μαΐου 2010
«Oδηγός συμπεριφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας προς θρησκευτικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Αυτός είναι ο τίτλος του 36σέλιδου φυλλαδίου το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται στο τυπογραφείο και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πάρουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα αλλά και οι δόκιμοι που ακόμα σπουδάζουν στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ.
Πρόκειται για τον οδηγό συμπεριφοράς του προσωπικού της Αστυνομίας και αναφέρεται στο τι πρέπει να κάνει ο αστυνομικός κατά τον έλεγχο, την προσαγωγή, τη σύλληψη και την κράτηση ατόμων που ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες. Ειδικότερα αφορά άτομα που είναι παιδιά μεταναστών, άλλων φυλών, Ρομά, μουσουλμάνοι, εβραίοι, ινδουιστές και σιχ, βουδιστές, ανήλικοι, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία και με διαφορετικό «γενετήσιο προσανατολισμό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο οδηγός συντάχθηκε από συνεργάτες του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως τον Συνήγορο του Παιδιού, τη Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας, τις κοινότητες θρησκευτικών δογμάτων και άλλων θρησκειών αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στο φυλλάδιο σημειώνονται οι ιδιαίτερες συνήθειες κάθε θρησκείας, όπως για παράδειγμα τι φαγητό τρώνε.
Επίσης σε ό,τι αφορά τους ανηλίκους τονίζεται χαρακτηριστικά ότι οι αστυνομικοί δεν πρέπει να τους φορούν χειροπέδε ς «εκτός και αν συντρέχει διαπιστωμένος κίνδυνος φυγής ή βί αιης συμπεριφοράς». Τους ηλικιωμένους ο αστυνομικός πρέπει να τους προσφωνεί πάντα με το επώνυμό τους συνοδευόμενο από «κύριε/κυρία» και όχι με εκφράσεις όπως «παππού/γιαγιά». Επιπροσθέτως να μεριμνά ώστε να έχουν επαρκή ποσότητα νερού. Παράλληλα δίνονται ειδικές συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδράσει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. εάν το ηλικιωμένο πρόσωπο πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη συναφή διαταραχή.
Επιπλέον ζητείται από τους αστυνομικούς να δείχνουν «ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις των τραβεστί (ανδρών που έχουν προχωρήσει σε εξωτερικές αισθητικές επεμβάσεις και ντύνονται γυναικεία ή το αντίθετο) και των τρανσέξουαλς (ατόμων που έχουν προχωρήσει σε επέμβαση αλλαγής φύλου) και να αποφεύγουν προσβολές που αφορούν την εμφάνισή τους». Αναφερόμενος στο θέμα της έκδοσης του φυλλαδίου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιαςμιλώντας στο «Βήμα» επεσήμανε: «Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη διαταραγμένη σχέση ανάμεσα στον έλληνα πολίτη και στον αστυνομικό, και θα το καταφέρουμε. Εχουμε όραμα για τη νέα Αστυνομία και τη βούληση να το πραγματοποιήσουμε». Ο κ. Βούγιας συμπλήρωσε ακόμη: «Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του. Να είναι σοβαρή και αποτελεσματική χωρίς να είναι επιθετική. Και κυρίως να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη διαφορετικότητα και τα ατομικά δικαιώματα με σωστή επαγγελματική συμπεριφορά. Μόνον έτσι ο πολίτης θα σέβεται με τη σειρά του τον αστυνομικό και θα εκτιμά την πολύτιμη παρουσία του».

Πηγή: TO BHMA, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου