Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM


Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Διχάζουν οι γερμανικές προτάσεις

Ευρω-εμφύλιος για τις ποινές
σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα


Σε δύο στρατόπεδα έχουν χωριστεί πλέον οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις γερμανικές προτάσεις για επιβολή αυστηρών ποινών στις χώρες που δεν σέβονται τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ο ευρω-εμφύλιος εστιάζεται κυρίως στη δυνατότητα αποβολής από τη ζώνη του ευρώ, για τις χώρες που δεν καλύπτουν σε μακροχρόνια βάση τα κριτήρια.
Σαφής διάσταση απόψεων επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το εύρος των ποινών στις χώρες που δεν σέβονται τη δημοσιονομική πειθαρχία, κυρίως δε σε σχέση με την εσχάτη των ποινών, η οποία σύμφωνα με τις γερμανικές αντιλήψεις δεν θα πρέπει να είναι άλλη από τον εξαναγκασμό σε αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ.
Οι διαφωνίες έκαναν την εμφάνισή τους ήδη από την περασμένη Παρασκευή, στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που δημιουργήθηκε στις 25 Μαρτίου από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για να προσδιορίσει τους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης στους οποίους απαιτούνται ριζικές αλλαγές.
Μολονότι οι χώρες-μέλη συμφώνησαν στο ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας που διέπει τα κράτη του ευρώ θα πρέπει να ενισχυθεί σε ό,τι αφορά τόσο την πρόληψη των κρίσεων όσο και τις ποινές προς τις χώρες που δεν σέβονται τη δημοσιονομική πειθαρχία, υπήρξε σαφής διαφωνία ως προς το εύρος των ποινών. Το ουσιαστικό σημείο τριβής ήταν το ενδεχόμενο επιβολής και πολιτικών κυρώσεων (π.χ. η πρόσκαιρη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο) για τις χώρες με μεγάλα χρέη. Και οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν εις βάρος της γερμανικής θεωρίας περί ελεγχόμενης πτώχευσης των χωρών που εκτρέπονται δημοσιονομικά με τελική κατάληξη την αποπομπή τους από το ευρώ.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου