Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Γερουσία ΗΠΑ - ΔΝΤ Θέτουν σκληρούς όρους για δανεισμό χωρών με χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ, όπως η Ελλάδα

Η αμερικανική κυβέρνηση θα μπλοκάρει τα πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ, σε περίπτωση που θα θεωρεί ότι οι χώρες που εντάσσονται σε αυτά αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, σύμφωνα με χθεσινό ψήφισμα (με 94 ψήφους υπέρ και 0 κατά) της Γερουσίας των ΗΠΑ Η ψηφοφορία αυτή διεξήχθη εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει εμμέσως το πλάνο διάσωσης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με 40 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο ενεκρίθη μέσα στο Μάιο.Μία σειρά από πακέτα διάσωσης για εταιρείες του χρηματοοικονομικού και όχι μόνο κλάδου κατά τη διετία 2008-2009 έχει ξεσηκώσει τις έντονες αντιδράσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές να δηλώνουν απρόθυμοι να στηρίξουν τώρα τις υπερχρεωμένες χώρες.
Η ΕΕ έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να παρέχει έως 310 δισ. δολάρια, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ώστε να αποτρέψει την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο), ώστε να εμποδίζει όποιες αποφάσεις επιθυμεί, αν και δεν έχει κάνει τέτοιο έως σήμερα.
Το μέτρο, που πρότεινε Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ορίζει ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ θα αποφασίσει αν είναι πιθανή η αποπληρωμή των δανείων που δίνει το ΔΝΤ σε χώρες όπου το κρατικό χρέος υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ.
Εάν κρίνει ότι το δάνειο μάλλον δεν θα επιστραφεί, τότε θα μπορεί να ασκεί το δικαίωμα βέτο.
Το μέτρο αυτό είναι τμήμα των αλλαγών που σχεδιάζονται στη ρύθμιση και την εποπτεία των χρηματοοικονομικών αγορών, οι οποίες ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν αυτή την εβδομάδα στην αμερικανική Γερουσία.
Εν συνεχεία, θα πρέπει οι απαραίτητες αλλαγές με βάση και μία αντίστοιχη διάταξη που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και γίνει νόμος.
Ο αρμόδιος Γερουσιαστής των Δημοκρατικών για τη μεταρρύθμιση των ρυθμιστικών κανόνων είπε ότι στηρίζει τη «ρήτρα ΔΝΤ», αλλά προσέθεσε ότι ίσως θα πρέπει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου