Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Στο κόκκινο οι σχέσεις των στρατηγών και του Ερντογάν

Όλο και επιδεινώνονται οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με στρατηγούς στην Τουρκία και οι τελευταίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ξεκίνησε εκστρατεία υπονόμευσης εναντίον τους.
Σε μία νέα εξέλιξη, που θα ρίξει λάδι στη φωτιά, Τούρκος συνταγματάρχης συνελήφθη χθες ως ύποπτος για συνωμοσία με στόχο την υπονόμευση του κυβερνώντος «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP).
Ο Ντουρσούν Τσιτσέκ, ο οποίος συνελήφθη, κατηγορείται για συμμετοχή στο εθνικιστικό δίκτυο «Εργκένεκον», το οποίο κατηγορείται ότι επεδίωκε να δημιουργήσει εντάσεις στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πραξικοπήματος και την απομάκρυνση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από την εξουσία.
Η σύλληψη αυτή γίνεται εν μέσω των νέων εντάσεων που προκλήθηκαν ανάμεσα στο «ΑΚΡ» και το στρατό, μετά το δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας για συνωμοσία του στρατού που έχει στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης μέσω εκστρατείας των μέσων ενημέρωσης.

Ο Τσιτσέκ κατηγορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για την κατάρτιση εγγράφου, στο οποίο περιγράφεται ένα φερόμενο σχέδιο για την υπονόμευση της κυβέρνησης.
Ο Τσιτσέκ αρνήθηκε την κατηγορία αυτή, δηλώνοντας ότι η υπογραφή στο ντοκουμέντο είναι πλαστή.
Πάντως, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκία ήταν μαραθώνιας διάρκειας και πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα.
Η συνάντηση διήρκεσε οκτώ ώρες, εν μέσω αντιπαράθεσης στελεχών της κυβέρνησης και στρατηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, που καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει στόχος οργανωμένης συκοφαντικής εκστρατείας.

Της συνόδου προήδρευσε ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, κορυφαίοι υπουργοί, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Εθνικής Αμυνας Ίλκερ Μπασμπούγ και τέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής.
Ο στρατός, ο οποίος θεωρείται θεματοφύλακας του κοσμικού συστήματος της Τουρκίας, συγκρούεται συχνά με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο κατηγορεί ότι επιχειρεί να «διαβρώσει» το χαρακτήρα του κράτους και του πολιτεύματος. Η -μόνιμη- ένταση κλιμακώθηκε όταν δημοσιεύθηκε, στις 12 Ιουνίου, έγγραφο που φέρεται να είχε καταρτιστεί από το στρατό και περιέγραφε «σχέδιο» δράσης για να πληγεί το «AKP» και ο πνευματικός Φετουλάχ Γκιουλέν, επικεφαλής μιας ισχυρής ισλαμικής αδελφότητας.

Αλλά πριν καν καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις, και χωρίς να προηγηθεί διάλογος, η κυβέρνηση Ερντογάν προώθησε στην Εθνοσυνέλευση νομοθέτημα το οποίο μειώνει την ισχύ του στρατού και των στρατοδικείων. Η εφημερίδα «Radikal» έγραψε στο χθεσινό της φύλλο πως ίσως η ένταση αποκλιμακωθεί εάν ο Γκιουλ ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, το οποίο το «AKP» παρουσιάζει ως προσπάθεια εναρμόνισης με τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ισχύς του τουρκικού στρατού, που έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960, γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου