Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Νέο σοκ στις συντάξεις

 Μαχαίρι στις χήρες- Εφαρμογή του Ασφαλιστικού από το 2015- 40 τα χρόνια δουλειάς


Πέντε νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (μεταξύ αυτών προβλέπεται να καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας) απαιτούν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) που σήμερα επισκέπτονται γι΄ αυτό τον λόγο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Oπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 13 Μαΐου, οι επιτηρητές ζητούν επίμονα να μην υπάρξει απόκλιση από όσα μέτρα για το Ασφαλιστικό προβλέπονται στο μνημόνιο. Μιλώντας χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 (στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»), ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η τρόικα, φοβούμενη πιθανή κατάρρευση του Ασφαλιστικού, που είναι νευραλγικός τομέας στην οικονομία, ζητά την άμεση αλλαγή του συστήματος στα παρακάτω πέντε σημεία (εκτός από τις αλλαγές που προβλέπει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο):

1Την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού ώς το 2015 και όχι το 2018.
2Να δίνεται πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας (αντί στα 37) και να επιβάλλεται ποινή 6% για κάθε έτος σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα.
3Να μειώσει τις συντάξεις σε διαζευγμένες και άγαμες.
4Να μπει ψαλίδι και στις συντάξεις χηρείας. Για τις συντάξεις χηρείας ζητά να μη δίδονται κάτω από τα 50 έτη, ενώ θα δίδονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια για χήρες κάτω των 65 ετών.
5Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία χωρίς τις εξαιρέσεις των Ταμείων των δημοσιογράφων, μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων.
Κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν χθες το βράδυ ότι στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν όλα τα σημεία που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Η επιστολή της τρόικας
Οι νέες αυτές προτάσεις ήλθαν προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω επιστολής την περασμένη Πέμπτη στους κ.κ. Λοβέρδο και Παπακωνσταντίνου. Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, η τρόικα, μετά την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του δανείου που λάβαμε, πρόκειται να αξιολογήσει τη χώρα ώστε να λάβουμε και τη δεύτερη δόση, με βάση τις προόδους στις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.
Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το «ψαλίδισμα» των συντάξεων. Σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δήλωσε πως αν του ζητηθεί στη Βουλή, τότε θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και κατασχέσεις
Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της είσπραξης οφειλών, το ΙΚΑ αρχίζει «σαφάρι» με κατασχέσεις στις 900 επιχειρήσεις που οφείλουν η καθεμία στο ΙΚΑ ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Το ύψος των οφειλών αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ. Μεταξύ των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται ΠΑΕ, εκδοτικές επιχειρήσεις, τεχνικές εταιρείες κ.ά.

Οσον αφορά την περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών, έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή εκπρόσωπων των φαρμακοποιών, των γιατρών και των φαρμακοβιομηχάνων. Το υπουργείο Εργασίας έχει βάλει στόχο μέχρι τέλους του έτους οι φαρμακευτικές δαπάνες να μειωθούν κατά 800 εκατ. ευρώ. Ηδη θεσπίστηκε νόμος για την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων στους γιατρούς- φαρμακοποιούς που δημιουργούν το φαινόμενο της προκλητής συνταγογράφησης.

Πηγή: TA NEA, Ηλίας Π. Γεωργάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου