Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ώρα μηδέν για τουρισμό

Βυθίζεται η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα

Ενάμιση εκατομμύριο λιγότεροι τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουρισμού, ενώ οι απώλειες μπορεί να φθάσουν και τα 2,3 εκατ. επισκέπτες εάν βγουν αληθινές οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, οι κρατήσεις από την Αγγλία και τις ΗΠΑ εμφανίζονται μειωμένες κατά 20% και κατά 15% από τη Γερμανία, ενώ η απλοποίηση των διαδικασιών στην έκδοση βίζας για τους Ρώσους πολίτες απλά περιόρισε τις απώλειες στο 10%.
Οι επιδόσεις αυτές θα στερήσουν από την αγορά περί τα 1-1,6 δισ. ευρώ, ‘βυθίζοντας’ τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, καθώς τα συνολικά έσοδα του τουρισμού ισοδυναμούν με το 4,4% του ΑΕΠ, ενώ ξενοδοχεία και εστιατόρια συμμετέχουν στη διαμόρφωση του ακαθάριστου προϊόντος σε ποσοστό 6,11%.
«Παρά τη μείωση των τιμών μας στα πακέτα και τις άλλες υπηρεσίες, εξακολουθούμε να μειονεκτούμε στον ανταγωνισμό, κάτι που μας δημιουργεί πρόβλημα, αφού το βασικό κριτήριο των αγορών είναι η τιμή», τονίζει στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Ευαγγέλου, Πρόεδρος Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).
Οι μειώσεις στα πακέτα φτάνουν και το 10% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι επιχειρηματίες προσπαθούν να απορροφήσουν τις απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ. Παρ' όλα αυτά η Τουρκία συνεχίζει να είναι 30% φθηνότερη, η Αίγυπτος και η Κροατία 20%, ενώ στο Μαρόκο και την Τυνησία η διαφορά ξεκινά από 10% και φτάνει έως το 30%.
Παρά τα δυσοίωνα μηνύματα η πολιτεία δε δείχνει να ευαισθητοποιείται, σημειώνουν παράγοντες της αγορές, αφού δεν υπάρχει καν καμπάνια. Το ρόλο της προώθησης του ελληνικού τουρισμού φαίνεται να έχει αναλάβει το Γερμανικό κοινοβούλιο που καλεί τους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα και ζητά από τους Έλληνες διπλωμάτες να προτείνουν τρόπους μέσω των οποίων η Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει.
Όπως κάθε χρόνο, οι επιχειρηματίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Τα καλά νέα, όμως, μπορεί να έλθουν και από το μέτωπο των χρηματαγορών. Αν το ευρώ συνεχίσει τη διολίσθηση του έναντι του δολαρίου , τότε η Ευρώπη θα ξαναγίνει ελκυστικός προορισμός για Αμερικανούς, Βρετανούς, Σκανδιναβούς και Ελβετούς.
Ταυτόχρονα θα μείνουν εντός συνόρων και οι Ευρωπαίοι αφού δολαριακοί προορισμοί όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Αίγυπτος θα γίνουν πιο ακριβοί.

Φιλόξενη και ασφαλής η Ελλάδα
Μιλώντας στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο έλληνας πρέσβης στη Γερμανία, Δημήτρης Ράλλης, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» τη συνεδρίαση της επιτροπής Τουρισμού της Γερμανίας, καθώς - όπως είπε – οι βουλευτές όλων των κομμάτων καταδίκασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επικριτικά δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τη χώρα μας. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ράλλης, το κόμμα των Πρασίνων κάλεσε τους βουλευτές του να επισκεφτούν το καλοκαίρι την Ελλάδα.
‘Όπως είπε ο κ. Ράλλης, ενημέρωσε την επιτροπή για την πραγματική κατάσταση στη χώρα μας, και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παραμένει φιλόξενη και ασφαλής και ότι οι διαδηλώσεις γίνονταν μακριά από τουριστικούς προορισμού.

Πηγή: ΣΚΑΙ, Χρυσόστομος Τσούφης

1 σχόλιο:

  1. Kalimera agapoitoi mou Hliotes. Ethela na sas po, oti mlis proxthes o suzigos mou kai ego epeistrepsame apo tin metera patrida opou vriskomastan stin kardia tis Plakas gia 10 uperoxes hmeres!!!

    Eixame paei stin Athina gia na parakoloutheisoume ena giatriko sunedrio sto Mousiko Megaro.

    Autin tin periodo, den upeirxan katholou ekdeiloseis, fasaries, oute kan apergies. POlleis tourismos sta xenodoxeia kai sta arxaia mas....taxidepste afova!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή