Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το μεγάλο συλλαλητήριο που είχε οργανωθεί στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ήδη δόθηκε το έναυσμα για το επόμενο, που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαϊου.

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το μεγάλο συλλαλητήριο που είχε οργανωθεί στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ήδη δόθηκε το έναυσμα για το επόμενο, που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαϊου.

Μπορεί η διαδήλωση να μην ήταν τόσο μαζική όσο η προηγούμενη της 5ης Μαϊου, ήταν ωστόσο ένα μεγάλο και δυναμικό συλλαλητήριο, από το οποίο ανάβλυζε η οργή και η πίκρα των διαδηλωτών, τόσο για τα σκληρά μέτρα λιτότητας όσο και για τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος, για το οποίο εξάλλου και οργανώθηκε η χθεσινή απεργία.

Ως είθισται, και αυτή τη φορά οι συγκεντρώσεις ήταν δύο, με αντίστοιχες πορείες, και έγιναν στη σκιά της δολοφονίας των τριών νέων τραπεζοϋπαλλήλων κατά το προηγούμενο συλλαλητήριο.

Ετσι, αυτή τη φορά το μεν ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) προτίμησε να μην κάνει πορεία προς τη Βουλή, αλλά από την Ομόνοια όπου ήταν η συγκέντρωση προχώρησε μέσω της οδού Πειραιώς και διαλύθηκε προς το Θησείο.

Αλλά και το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κράτησε αυτή τη φορά πιο δεμένα τα μπλόκα του και όταν η κεφαλή της πορείας περνούσε έξω από το καμένο υποκατάστημα της τράπεζας που είχε σημειωθεί η τραγωδία, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους διαδηλωτές.

Ειδικότερα, η χθεσινή απεργία θεωρήθηκε επιτυχημένη καθώς σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή από μεγάλα τμήματα της βιομηχανίας, δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από την αναμενόμενη, έτσι κι αλλιώς καθολική παράλυση του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, σε αρκετούς χώρους δουλειάς η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 100% (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, διυλιστήρια, πλοία-λιμάνια κ.ά).

Και αυτή τη φορά η Αστυνομία προχώρησε σε 98 προληπτικές συλλήψεις τόσο στην περιοχή των Εξαρχείων όσο και από άλλες περιοχές της Αθήνας, πριν από τις συγκεντρώσεις και πορείες και κατά τη διάρκεια αυτών.

Από τους αστυνομικούς προσάγονταν κυρίως άτομα που μετέφεραν σακίδια ή κρίνονταν ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων. Όλοι οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, απ’ όπου αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση στοιχείων.

Το γεγονός αποδοκίμασαν έντονα οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για αστυνομοκρατία.

Στην περιοχή που περνούσε η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είχαν κλείσει πολλά καταστήματα και χώροι εργασίας, κυρίως στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου. Ανοιχτοί ήταν όλοι οι χώροι εργασίας και τα καταστήματα στην περιοχή της Ομόνοιας προς το Μοναστηράκι (οδός Αθηνάς, κ.λπ.), καθώς και στη Βουκουρεστίου προς το Κολωνάκι.

Η απεργία έδιωξε πάντως και χιλιάδες τουρίστες, αφού χθες δεν έδεσαν στο λιμάνι του Πειραιά τρία κρουαζιερόπλοια.

Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο < την για του ταξίδι το συνέχισε που επιβάτες, 3.080 με PRINCESS»

Στην 24ωρη απεργία συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι, εφοριακοί, εργαζόμενοι σε Δήμους και Νομαρχίες, τελωνειακοί υπάλληλοι, το προσωπικό των Ταμείων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Επίσης, οι δικηγόροι απείχαν από τα καθήκοντά τους, ενώ με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στις άλλες ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, καθώς και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεμένα στα λιμάνια έμειναν και τα πλοία, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία.

Συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Πριν αρχίσει η πορεία της ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ, στο χώρο της συγκέντρωσης, στο Πεδίον του Αρεως, μίλησαν συνδικαλιστές, οι οποίοι ζήτησαν ανάκληση των μέτρων λιτότητας και των νέων ρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, υπογράμμισε ότι χθες διαψεύστηκε η εκτίμηση ότι η βία θα οδηγούσε στην απομαζικοποίηση των αγώνων. Ο κ. Παπασπύρος έκανε λόγο για άμεσο, δυνατό και πολιτικό μήνυμα των απεργών, ζητώντας άμεση έξοδο από το μηχανισμό επιτήρησης της τρόικας και να φύγει από τη χώρα το ΔΝΤ.

<Στο στόχαστρο, είπε, αυτής της πολιτικής βρίσκεται το 90% της κοινωνίας και εκτίμησε ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα αποκτήσουν σημαντική πολιτική διάσταση και οι εργαζόμενοι θα νικήσουν, δίνοντας επόμενο ραντεβού στο συλλαλητήριο» που εξήγγειλαν χθες τα συνδικάτα για τις 29 Μαΐου.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Τσαλικάκης (εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ που ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση), κάλεσε τους εργαζόμενους σε αντίσταση στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την καταλήστευση των ταμείων και χαρακτήρισε το πρόσφατο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ως το πιο άδικο, ανάλγητο και αντικοινωνικό νομοσχέδιο των τελευταίων ετών.

Η πορεία, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανόλη Γλέζο, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί από το Πεδίον του Αρεως με κατεύθυνση προς τη Βουλή, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης.

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας <κλέφτες», παρέμειναν αρκετή ώρα συγκεντρωμένοι έξω από το Κοινοβούλιο (βλέπε παρακείμενα άρθρα).

Στη συγκέντρωση <εκφράστηκε με δυναμικό τρόπο η απαίτηση των εργαζόμενων να αποκρουσθούν οι νεοφιλελεύθερες συνταγές, να αποτραπεί η ακύρωση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να μην προωθηθεί και ψηφισθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να μην κυριαρχήσουν οι 'αγορές και οι κερδοσκόποι'«.

Στο ψήφισμα που παραδόθηκε στη Βουλή υπογραμμίζεται ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν κατηγορηματικά το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και της τρόικας γιατί <αλλοιώνει, ανατρέπει και απαξιώνει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ασφάλισης και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων…».

Η πορεία του ΠΑΜΕ

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είχε τελειώσει και το μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη. Μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου επί της οδού Πειραιώς και ανάρτησαν πανό με κεντρικό σύνθημα <Απορρίψτε τα μέτρα».

<Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σε έναν αληθινό καταρράκτη. Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα, όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απ' αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο, το δρόμο της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας» δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κεντρική ομιλία του στελέχους του ΠΑΜΕ Λευτέρη Παπακωνσταντόπουλου. Τόσο ο ίδιος όσο και οι προηγούμενοι ομιλητές εξέφρασαν την έντονη οργή τους για την προβοκάτσια όπως είπαν, που έχει ενορχηστρωμένα ξεκινήσει από την κυβέρνηση, το ΛΑΟΣ και τα ΜΜΕ των μεγαλοεργολάβων, προκειμένου να αμαυρωθεί ο αγώνας του ΠΑΜΕ κατά των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ληφθεί και θα συνεχιστούν.

Ευθείες υπήρξαν οι βολές κατά του κ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ. Όπως επανειλημμένα ειπώθηκε, προβοκατόρικα στοιχεία του ΛΑΟΣ είχαν παρεισφρήσει στην πορεία της 5ης Μαΐου, προκειμένου να δημιουργήσουν επεισόδια. <Όσες προβοκάτσιες και αν στήσουν η επαγρύπνηση και η σιδερένια πειθαρχία στις γραμμές του ΠΑΜΕ θα τις ακυρώσει», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντόπουλος.

Επίσης, επικριτικοί ήταν οι ομιλητές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που <έχει χαρακτηρίσει υπόδειγμα το νόμο Ρέππα» και μίλησαν για <συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

Στη συνέχεια οι χιλιάδες οπαδοί του ΚΚΕ έκαναν πορεία από την Ομόνοια μέχρι το Θησείο οπότε και διαλύθηκαν ήρεμα.

Στη Θεσσαλονίκη

Δυναμικά και ειρηνικά ήταν και τα δύο συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το <ΑΠΕ», στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Η πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και κατέληξε έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης.

Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου με τον ίδιο προορισμό.

Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή στην απεργία και τις διαδηλώσεις, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου