Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ανοίγουν υποκλοπές και «πόθεν έσχες»

Επιτροπή Θεσμών



Το θέμα των υποκλοπών ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Σε πρώτη φάση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, έχουν κληθεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μαζί με τους δύο εμπειρογνώμονες που είχαν οριστεί, προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με την αξιολόγηση των στοιχείων των δύο φακέλων της ΕΥΠ και της Δικαιοσύνης, που δεν είχαν λάβει γνώση οι βουλευτές.

«Δεν πρέπει να τους αγνοήσουμε. Θα κάνουμε μια συζήτηση μαζί τους, θα αξιολογήσουμε τα νέα στοιχεία και θα αποφασίσουμε που θα καταλήξουμε και τι θα κάνουμε από δω και πέρα» επεσήμανε ο κ Παπαϊωάννου.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εξέφρασε την ένσταση του να κληθεί στην Επιτροπή η ΑΔΑΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
«Πριν το Βατοπαίδι και τη Siemens και όλα τα άλλα, προηγείται η ίδια η Δημοκρατία. Είναι μείζον θέμα αν σήμερα στην Ελλάδα μπορούν να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα του καθενός και έρχεται δεύτερο για μένα ποιος κλέβει και ποιος δεν κλέβει» σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε:

«Φοβάμαι πως η ΑΔΑΕ ελάχιστα έχει να προσθέσει σε αυτά που είχε καταθέσει στο παρελθόν. Ακόμα και το πρόστιμο που είχε επιβάλει προς την Vodafone έχει ακυρωθεί στα μουγκά. Πρέπει να προχωρήσουμε και να ορίσουμε Εξεταστική και να μην φορτώσουμε στην ΑΔΑΕ ένα μπαλάκι, που δυστυχώς ο κ. Κορωνιάς κατέβασε το λεβιέ και δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα και τρέχα γύρευε. Νομίζω θα είναι λάθος».

Mε την άποψη του κ. Κακλαμάνη για άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, συντάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι «ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει απόλυτο δίκαιο διότι εκκρεμεί η πολιτική απάντηση στο ζήτημα αυτό».

Την ανάγκη να γίνει συγκροτημένα η συζήτηση για τις υποκλοπές, τόνισε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, συμφωνώντας με τον κ. Παπαϊωάννου ότι άλλο η έκθεση την οποία είχε στείλει στην Επιτροπή η ΑΔΑΕ και άλλο το υλικό που έχουν σήμερα στα χέρια τους οι εμπειρογνώμονες.

Συζήτηση για το «πόθεν έσχες»
Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Θεσμών ήταν το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, με τους βουλευτές να εστιάζουν το πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου και κυρίως στην αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών όσο και όλοι οι βουλευτές που πήραν το λόγο, τόνισαν την ανάγκη αλλαγής του νόμου για να είναι ουσιαστικότερος, αποτελεσματικότερος και σε βάθος ο έλεγχος.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊώαννου, το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων πήρε τις διαστάσεις που πήρε, καθώς δεν υπήρξε, στο βαθμό που έπρεπε, ουσιαστικός έλεγχος, όπως για παράδειγμα με τις off shore εταιρείες και πρόσθεσε ότι έτσι όπως κινείται το χρήμα είναι δύσκολη υπόθεση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης πρότεινε, μεταξύ άλλων, να περάσει ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» από την επιτροπή υπό τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην Αρχή κατά του «βρώμικου χρήματος», υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει με νόμο ανεξάρτητη και η επιλογή της δεν θα γίνεται με εντολή της κυβέρνησης.
Ο Χ. Καστανίδης, πάντως, μετέφερε τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει για τυχόν παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε ό,τι αφορά την δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, για μη κοινοβουλευτικές κατηγορίες, που υποχρεούνται σε «πόθεν έσχες».
Για το λόγο αυτό, όπως είπε, όταν θα είναι έτοιμη η σχετική διάταξη, θα τεθεί υπόψη της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν οι παρεμβάσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη τόσο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, όσο και τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.
«Ήρθε η ώρα να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι. Δεν αρκεί το είναι, αλλά χρειάζεται και το φαίνεσθε. Αν δεν υπάρξει παραπομπή τι νόημα έχει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Γιατί όλοι λοιπόν πιθηκίζουμε;» αναρωτήθηκε.
Ο ίδιος εμφανίστηκε επικριτικός στο τρόπο συγκρότησης των Εξεταστικών Επιτροπών, επαναφέροντας την πρόταση του να γίνεται κλήρωση για τα μέλη τους.
«Είναι ντροπή να διαβάζουμε ότι συνεδριάζουν σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφασίσουν τι θέση θα πάρουν οι βουλευτές τους μέλη στην Εξεταστική. Για αυτό δεν υπάρχει κοινό πόρισμα. Διότι το κάθε κόμμα θέλει να φαίνεται προς τα έξω ότι κάπου διαφωνεί. Δεν νομίζω ότι οι 13 βουλευτές που θα ορίζονται με κλήρωση θα είχαν κάποιοι το θράσος να τους πουν 'έλα στο κόμμα να σου πούμε τι τελικά θα προτείνεις'» υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης.
Τέλος σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ο κ Παπαϊώαννου ανέφερε ότι μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση που είναι κατά βάση και ο αρμόδιος, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης πριν την λήξη αυτής της Συνόδου.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου