Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Η Φινλανδία έγινε χθες επίσημα το 31ο μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ

Τετάρτη, 5 Απριλίου, 2023

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ αποτελεί από το μεσημέρι της Τρίτης η Φινλανδία, σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στις ανησυχίες που έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή η επιθετικότητα της Ρωσίας.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, υψώθηκε -μετά την ανταλλαγή των σχετικών εγγράφων- η γαλανόλευκη σημαία της Φινλανδίας μεταξύ εκείνων των εταίρων της, με τη σκανδιναβική χώρα να γίνεται το 31ο μέλος.

Για μια «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας.

«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ίσως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν και συνέχισε: «Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία, για τη Διατλαντική Κοινότητα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα που υπερασπίζεται σθεναρά τις βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και υπερασπίζεται σθεναρά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ειρήνης. Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα γιατί σήμερα καλωσορίζουμε τη Φινλανδία στη Συμμαχία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, ανέφερε πως «η Φινλανδία έγινε σήμερα μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Η εποχή που η χώρα ήταν αδέσμευτη στρατιωτικά, έφτασε στο τέλος της. Μια νέα εποχή ξεκινά. Κάθε χώρα μεγιστοποιεί τη δική της ασφάλεια. Το ίδιο κάνει και η Φινλανδία. Ταυτόχρονα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ ενισχύει τη διεθνή μας θέση και το περιθώριο ελιγμών. Ως εταίρος, συμμετέχουμε ενεργά εδώ και πολύ καιρό στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Στο μέλλον, η Φινλανδία θα συμβάλει στη συλλογική αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία δεν στοχεύει κανέναν. Ούτε αλλάζει τα θεμέλια ή τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Φινλανδίας».

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την προσθήκη της Φινλανδίας, συμπίπτει με την 74η επέτειο από την υπογραφή της ιδρυτικής Συνθήκης της Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου 1949.

Επιπλέον, αυτή είναι η πρώτη διεύρυνση του ΝΑΤΟ από τότε που η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία το 2020.

Πλήγμα για τη Μόσχα που ετοιμάζει «αντίμετρα»

Το Κρεμλίνο είπε, νωρίτερα, ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να λάβει «αντίμετρα» για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων του.

Η Φινλανδία, η οποία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, μοιράζεται 1.340 χιλιόμετρα (832 μίλια) σύνορα με τη Ρωσία.

Η κίνηση αυτή αποτελεί στρατηγικό και πολιτικό πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και καιρό παραπονιέται για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε την κίνηση του Ελσίνκι να ενταχθεί στο μπλοκ «καταπάτηση» στην ασφάλεια της Ρωσίας και είπε ότι η δομή του ΝΑΤΟ είναι εχθρική προς τη Ρωσία.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου