Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Βόρειο Κόσοβο: Στο 3,4% η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές – Μαζική η αποχή των Σέρβων

Δευτέρα, 24 Απριλίου, 2023

Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο ανέφερε ότι επί συνόλου 45.095 εγγεγραμμένων προσήλθαν για να ψηφίσουν 1.566 Αλβανοί και 13 Σέρβοι.

Η προσέλευση στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο βόρειο Κόσοβο ανήλθε στο 3,4%, όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσόβου. Ανάλογα στοιχεία έδωσε και το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο. Ο επικεφαλής του Γραφείου, Πέταρ Πέτκοβιτς, ανέφερε ότι επί συνόλου 45.095 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, προσήλθαν για να ψηφίσουν 1.566 Αλβανοί και μόνον 13 ψηφοφόροι σερβικής εθνότητας. «Ο Αλμπιν Κούρτι (σ.σ. πρωθυπουργός του Κοσόβου) και όλοι όσοι ζητούσαν για μήνες εκλογές με σκοπό να καταλάβουν τον βορρά του Κοσόβου έζησαν ένα φιάσκο και ο πραγματικός νικητής είναι ο σερβικός λαός που μποϊκόταρε αυτές τις εκλογές. Είναι επίσης μια ήττα για εκείνο το τμήμα της διεθνούς κοινότητας που υποστήριξε τον Κούρτι στη διοργάνωση των εκλογών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πέταρ Πέτκοβιτς. Ο ίδιος τόνισε ότι «η μαζική αποχή αποτελεί ένδειξη της ενότητας των Σέρβων αλλά και της αποφασιστικότητας τους να μην κάνουν ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων με την Πρίστινα εάν δεν συσταθεί η Ένωση Σερβικών Δήμων».

Οι κάλπες στο βόρειο Κόσοβο έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) και δεν υπήρξαν προβλήματα κατά την εκλογική διαδικασία.

Οι δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο διεξήχθησαν στους δήμους Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεπόσαβιτς, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Πότοκ όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Στους δήμους αυτούς, τον Νοέμβριο του 2022, κατά την κρίση με τις πινακίδες κυκλοφορίας, αποχώρησαν όλοι οι Σέρβοι από τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα σερβικά κόμματα, με την προτροπή και την υποστήριξη του Βελιγραδίου, αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στις εκλογές. Οι Σέρβοι του Κοσόβου ζητούν από την Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα την δέσμευση που ανέλαβε το 2013, με την Συμφωνία των Βρυξελλών, για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και μετά να διεξαχθούν εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου