Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Δριμεία επίθεση Τουρκίας κατά Μπάιντεν για τη χρήση του όρου «Γενοκτονία»

 Τρίτη, 25 Απριλίου, 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. «Οι ατυχείς δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το Διεθνές Δίκαιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 είναι μάταιες προσπάθειες που στοχεύουν στην επανεγγραφή της ιστορίας για πολιτικά κίνητρα», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις 24 Απριλίου για την αναφορά του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην αρμενική γενοκτονία.

Οπως έγραφε η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η δήλωση δόθηκε μετά τη γραπτή ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος περιέγραψε τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων κατά τα γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως Γενοκτονία.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις προσωπικές ατζέντες των πολιτικών και τις εγχώριες πολιτικές εκτιμήσεις τους. Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει μόνο σε διαστρέβλωση της Ιστορίας. Οσοι επιμένουν σε αυτή την προκατειλημμένη προσέγγιση θα μείνουν στην ιστορία ως άχρηστοι οπορτουνιστές πολιτικοί», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις, τις οποίες θεωρούμε άκυρες και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. Η Τουρκία δεν χρειάζεται να δεχτεί διαλέξεις για τη δική της ιστορία από κανέναν», πρόσθεσε το υπουργείο, υπενθυμίζοντας την πρόταση της Τουρκίας για σύσταση Κοινής Ιστορικής Επιτροπής με την Αρμενία.

Στη δήλωση Μπάιντεν αντέδρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσω του λογαριασμού του στο Twitter: «Αλλη μια προσπάθεια πολιτικών τσαρλατάνων να διαστρεβλώσουν την ιστορία! Οι πολιτικά κατευθυνόμενες δηλώσεις δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Όσοι επιμένουν σκόπιμα στα λάθη τους προορίζονται να μείνουν στη μνήμη ως υποκριτές», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Κανείς να μην τολμήσει να μας κάνει διάλεξη για την ιστορία μας», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Στη δήλωσή του, ο Τζο Μπάιντεν είπε: «Καθώς ενώνουμε τα έθνη σε όλο τον κόσμο για να θυμούνται αυτή την οδυνηρή ιστορία, σκεφτόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού», περιγράφοντας τα γεγονότα ως Γενοκτονία.

Χρησιμοποιεί αυτήν την περιγραφή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021.

Η Τουρκία και η Αρμενία βρίσκονται σε διαδικασία ομαλοποίησης. Οι ειδικοί εκπρόσωποι των δύο χωρών πραγματοποίησαν συναντήσεις για να διαμορφώσουν έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των σφραγισμένων συνόρων.

Πηγή: «Hurriyetdailynews», Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου