Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Moody’s Analytics: Επικρίνει το ρεπουμπλικανικό σχέδιο για το χρέος

 Τετάρτη, 26 Απριλίου, 2023

Γιατί επικρίνει το ρεπουμπλικανικό χρέος

Moody’s Analytics: Επικρίνει το ρεπουμπλικανικό σχέδιο για το χρέος

Νέος γύρος αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους, εν μέσω του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.

Θέση στη διαμάχη αυτή παίρνει με σημείωμά της η Moody’s Analytics, η οποία επικρίνει το σχέδιο που προτάθηκε από τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ με αντάλλαγμα περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τονίζοντας ότι θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και θα μειώσει την απασχόληση.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό βραχίονα του οίκου αξιολόγησης, εάν το προσχέδιο που παρουσίασε ο McCarthy στις 17 Απριλίου εγκρινόταν ως έχει, θα οδηγούσε σε πτώση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων στη δυνητική ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2024, καθώς και στην κατάργηση 780.000 θέσεων εργασίας.

ΗΠΑ: Εντείνεται η διαμάχη για το δημόσιο χρέος

Η ανεργία θα έφτανε το 4,6%, από 3,5% τον Μάρτιο του 2023, σε σύγκριση με ένα σενάριο στο οποίο το ανώτατο όριο του χρέους θα εγκρινόταν χωρίς όρους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε «καθαρή» αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι δαπάνες για το έλλειμμα έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο και ως εκ τούτου δεν είναι προς συζήτηση. Ενώ ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών μοιάζει με «οικονομική ομηρεία» και ο Μακάρθι κατηγορεί τον Μπάιντεν για «ταξίματα» προς μια χρεοκοπία, η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ημερομηνία έχει αρχίσει: η κυβέρνηση των ΗΠΑ κινδυνεύει να αθετήσει τις υποχρεώσεις πληρωμών έως τον Ιούλιο ή και νωρίτερα, με βαθιές επιπτώσεις για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Ο Μακάρθι είπε την Κυριακή ότι η Βουλή θα ψηφίσει το σχέδιό του αυτή την εβδομάδα.

Τονίζοντας ότι ο κίνδυνος ύφεσης εξακολουθεί να υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Moody’s Analytics εκτίμησε ότι το σχέδιο όπως παρουσιάζεται είναι «ιδιαίτερα ακατάλληλο καθώς θα αύξανε ουσιαστικά την πιθανότητα μιας τέτοιας ύφεσης».

Το σημείωμα προσέθεσε ότι «οι σημαντικές περικοπές των κρατικών δαπανών… αποτελούν ουσιαστικά αντίθετα προβλήματα για τη βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη».

Προειδοποιήσεις

Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν τις τελευταίες ημέρες εναντίον του κινδύνου οι ΗΠΑ να προσκρούσουν στον τοίχο του χρέους νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται, κυρίως λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων που αναμένονται στα τέλη Απριλίου, παραδοσιακά την περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων στη χώρα.

Η Moody’s αναμένει έτσι ότι θα ενσκήψει κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών «πιθανόν στις αρχές Ιουνίου» και σημειώνει πως οι επενδυτές τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, όπως μαρτυρούν τα κόστη ασφάλισης για την κάλυψη έναντι του κινδύνου κήρυξης στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ, που έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Πρόκειται για αμερικανική ιδιαιτερότητα: οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία στον κόσμο όπου το κοινοβούλιο καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης.

Το περίφημο «όριο» των 31,4 τρισεκατομμυρίων καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αποφεύγουν μέχρι εδώ την κήρυξη στάσης πληρωμών χάρη σε προσωρινά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου