Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Πρώην πρόεδρος Αγ. Δημητρίου: Το θέμα είναι η δόση – Αποκλειστική συνέντευξη του Σ. Θωμάτου στον «Ε.Κ.»

Σάββατο, 29 Απριλίου, 2023

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο εκδιωχθείς από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Στέφανος Θωμάτος, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» αποκάλυψε ότι ο εκδιωγμός του, καθώς και άλλων μελών του συμβουλίου, έγινε επειδή η κοινότητα λόγω οικονομικής στενότητας σταμάτησε την καταβολή της συνεισφοράς στην Αρχιεπισκοπή ύψους εκατόν πενήντα χιλιάδων δολαρίων ετησίως.

Αποκάλυψε ακόμα ότι η Αρχιεπισκοπή επέβαλε στην κοινότητα να καταβάλλει τον μισθό του ιερέα Γεωργίου Κασάπογλου, τον οποίον ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έφερε από την Κωνσταντινούπολη στην Αρχιεπισκοπή και εκείνη να τον πληρώνει, σε αντίθεση με την υφιστάμενη τακτική των κοινοτήτων που οι ίδιες καταβάλλουν απευθείας τον μισθό του ιερέα τους.

Είπε επίσης ότι ο π. Βίλλης, πρωτοσυγκελεύων της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας τους έδιωξε με ένα απλό email χωρίς καμία αιτιολογία ή εξήγηση. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ούτε καν συναντήθηκε με την κοινότητα, ούτε μίλησε με το συμβούλιο. Ολα γίνονται από τον π. Βίλλη, με εντολές βέβαια του Ελπιδοφόρου.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος Στέφανος Θωμάτος, είναι πολιτικός μηχανικός, χαίρει εκτιμήσεως από την κοινότητα και την Ομογένεια και έχει παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Τι ακριβώς συμβαίνει στον Αγιο Δημήτριο, γιατί έφτασαν τα πράγματα σ’ αυτό το σημείο;

Ο πρωτοσυγκελεύων της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλίας Βίλλης, εκφωνεί κηρυγμάτιο αγαπολογίας στους ενορίτες του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
(Φωτογραφία «Ε.Κ.»/Χρ. Αθανασάτος)

Στέφανος Θωμάτος: Ο βασικότερος λόγος είναι το θέμα του κτιρίου, δηλαδή το οικοδόμημα που κάνουμε απέναντι από την εκκλησία. Αναγκασθήκαμε και βάλαμε πάρα πολλά λεφτά μέσα στο κτίριο πριν πάρουμε το δάνειο διότι καθυστέρησε πάρα πολύ να πάρουμε την έγκριση από τον γενικό εισαγγελέα, οπότε αναγκασθήκαμε και πήραμε λεφτά του σχολείου και της εκκλησίας και τα βάλαμε στο κτίριο. Κι αυτό έγινε πριν καν ασχοληθώ εγώ, ήταν πριν τρία χρόνια. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι εμείς ξεκινήσαμε κάτι το οποίο έχει φτάσει την κοινότητα σ’ αυτό το σημείο. Στη συνέχεια, είχαμε την πανδημία του κορωνοϊού. Κάποιες οικονομίες που είχαμε αναγκασθήκαμε και τις βάλαμε στο κτίριο. Από πέρυσι το καλοκαίρι σταματήσαμε να πληρώνουμε την Αρχιεπισκοπή, το ποσό ανέρχεται στις εκατό πενήντα χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

«Ε.Κ.»: Πόσο δάνειο πήρατε;

Στ. Θωμάτος: Τέσσερα εκατομμύρια.

«Ε.Κ.»: Από ποια τράπεζα;

Στ. Θωμάτος: Από την ALMA.

«Ε.Κ.»: Πώς έγινε ο εκδιωγμός σας από το συμβούλιο;

Στ. Θωμάτος: Πήραμε ένα e-mail το βράδυ της Πέμπτης από τον πρωτοσύγκελο π. Βίλλη στο οποίο μας έλεγε ότι μας βγάζουν από το συμβούλιο, χωρίς καμία εξήγηση.

«Ε.Κ.»: Επικοινωνήσατε μαζί του;

Στ. Θωμάτος: Του έστειλα μία απάντηση, δεν του τηλεφώνησα. Πήρα τηλέφωνο τον π. Ανάργυρο (Σταυρόπουλο) δεν απάντησε στο τηλεφώνημά μου, ούτε το επέστρεψε, αλλά τον είδα την Κυριακή και μιλήσαμε λιγάκι και του είπα να βρεθούμε κάποια στιγμή να μιλήσουμε με το καινούργιο συμβούλιο, να τους βοηθήσω να γίνει η μεταβίβαση και μου είπε ότι θέλει να συνεχίσω να βοηθάω. Εκαναν μία επείγουσα συνεδρίαση στο συμβούλιο την Κυριακή με τον π. Βίλλη για να κανονίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος κ.λπ. και είπαν αν είναι καλοί Χριστιανοί αυτοί που διώξαμε θα συνεχίσουν να βοηθούν.

«Ε.Κ.»: Ο π. Βίλλης σας έστειλε αυτό το e-mail και σας έδιωξε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου. Ο Αρχιεπίσκοπος σας μίλησε ποτέ; Εσείς του μιλήσατε για τα θέματα της κοινότητας;

Στ. Θωμάτος: Μας είχαν καλέσει στην Αρχιεπισκοπή στο τέλος του χρόνου τον Δεκέμβριο για να τους εξηγήσουμε γιατί δεν μπορούμε να πληρώσουμε, τους ζητήσαμε να μας δώσουν μία έκπτωση και να μας δώσουν και περιθώριο να τα πληρώσουμε σε βάθος χρόνου διότι μόλις τελειώσει το κτίριο θα έχουμε κάποια επί πλέον εισοδήματα και θα μπορούμε να τα πληρώσουμε.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο πλαισιώνουν ο πρωτοσυγκελεύων της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Παριφέρειας Νέας Υόρκης πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Βίλλης και ο νοεδιορισθείς εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αστόριας π. Γεώργιος Κασάπογλου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

«Ε.Κ.»: Στην Αρχιεπισκοπή συναντηθήκατε με τον Αρχιεπίσκοπο;

Στ. Θωμάτος: Οχι, με τον π. Βίλλη και τους συμβούλους του, τους δικηγόρους και τους υπεύθυνους του οικονομικού τμήματος, δεν θυμάμαι όλα τα ονόματα.

«Ε.Κ.»: Γιατί δεν συναντηθήκατε με τον Αρχιεπίσκοπο; Ζητήσατε να τον δείτε;

Στ. Θωμάτο: Δεν ζητήσαμε, είναι κι αυτός ο άνθρωπος πολυάσχολος. Φαντάζομαι ότι όλα αυτά συζητιούνται και με τον Αρχιεπίσκοπο.

«Ε.Κ.»: Από πότε έχετε να συναντηθείτε με τον Αρχιεπίσκοπο για να του μιλήσετε και να σας μιλήσει για την κοινότητα;

Στ. Θωμάτος: Ούτε καν θυμάμαι. Δεν έχουμε καθίσει να συζητήσουμε ως κοινότητα μαζί του.

«Ε.Κ.»: Τι συμβαίνει τώρα με το υπό ανέγερση κτίριο;

Στ. Θωμάτος: Προχωράει πάρα πολύ καλά. Από τη στιγμή που πήραμε το δάνειο τον Νοέμβριο έχουμε τα χρήματα, πληρώνουμε τους ανθρώπους που δουλεύουν, είμαστε μια χαρά, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και νομίζω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα τελειώσουμε.

«Ε.Κ.»: Τότε γιατί σας έδιωξαν;

Στ. Θωμάτος: Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο το δικό μας.

«Ε.Κ.»: Δεν ζητήσατε το λόγο;

Στ. Θωμάτος: Εχω ζητήσει από τον π. Ηλία (Βίλλη) να καθίσουμε να συζητήσουμε.

«Ε.Κ.»: Τι απάντησε;

Στ. Θωμάτος: Ακόμα δεν έχω λάβει απάντηση. Ο π. Ανάργυρος μου είπε ότι επειδή έχουν πάει όλοι στη Φλόριδα για αυτή την πνευματική περισυλλογή που κάνουν (retreat) έχουν μείνει όλα στη μέση. Ελπίζω τώρα που θα γυρίσουν να καθίσουμε να συζητήσουμε.

«Ε.Κ.»: Τι να συζητήσετε τη στιγμή που σας έχουν διώξει;

Στ. Θωμάτος: Εμείς δεν φταίξαμε σε κάτι για να διασύρεται τώρα το όνομά μας, να βγαίνει ο κόσμος και να λέγει τα φάγανε και τα κάνανε.

«Ε.Κ.»: Εχετε κάνει κακοδιαχείριση στην κοινότητα; Μιλήστε ανοικτά, εδώ πρόκειται για το όνομά σας.

Στ. Θωμάτος: Δεν υπάρχει καμία κακοδιαχείριση. Ολα είναι ανοικτά κι οποιοσδήποτε μπορεί να έλθει και να ελέγξει. Και τώρα είναι οι λογιστές που έχει φέρει η Αρχιεπισκοπή δικούς της ανθρώπους και έχουν κοιτάξει τα οικονομικά μας. Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορούν να βρουν και να πουν ότι το κάναμε λάθος. Το γεγονός ότι πήραμε λεφτά από το σχολείο, κι εγώ έχω παιδιά στο σχολείο, τα βάλαμε στο κτίριο και θέλουμε να τα βάλουμε πίσω, το ξέρουν όλοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων με τους επικεφαλής της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου. Μεταξύ άλλων, διακρίνονται οι Σταύρος Ζιώγκας, Γιώργος Κίτσιος, Γιώργος Αλεξίου, π. Ηλίας Βίλλης, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, Στέφανος Θωμάτος, Νικήτας Θεολογίτης, Νίκος Γαβαλάς και Φώτης Παπαμιχαήλ. (Φωτογραφία «Ε.Κ.»/Χρ. Αθανασάτος)

«Ε.Κ.»: Είχατε το δικαίωμα να κάνετε κάτι τέτοιο;

Στ. Θωμάτος: Ναι είχαμε το δικαίωμα να το κάνουμε με σκοπό να τα επιστρέψουμε πίσω.

«Ε.Κ.»: Ολα αυτά είναι γραπτώς;

Στ. Θωμάτος: Ολα αυτά είναι γραμμένα και δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να πει κάποιος ότι κάναμε κάτι το οποίο ήταν στα παρασκήνια. Αυτό έγινε όταν ήταν προϊστάμενος ο π. Νεκτάριος (Παπαζαφειρόπουλος) και το ήξερε όλο αυτό.

«Ε.Κ.»: Ουσιαστικά λέτε ότι σας έδιωξαν από το συμβούλιο ταπεινωτικά επειδή σταματήσατε να στέλνετε τα χρήματα στην Αρχιεπισκοπή;

Στ. Θωμάτος: Αυτοί μπορούν να βρουν άλλες δικαιολογίες, αλλά εγώ πιστεύω ότι ο ουσιαστικός λόγος είναι αυτός.

«Ε.Κ.»: Πώς αισθάνεσθε ως άνθρωπος, ως οικογενειάρχης που σας έβγαλε ο Ελπιδοφόρος από την προεδρία της μεγαλύτερης κοινότητας;

Στ. Θωμάτος: Με ενοχλεί διότι δεν πήγα ούτε για να προωθήσω τον εαυτό μου, ούτε για κανένα λόγο, αλλά απλά είδα ότι υπήρχε ανάγκη να μπει μία καινούργια γενιά μέσα στην κοινότητα και να αναλάβουμε εμείς που βλέπουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά, η κοινότητα χρειαζόταν μία ανανέωση και νόμισα ότι μπορώ να βοηθήσω. Η αλήθεια είναι ότι έχω ξοδέψει πάρα πολλές ώρες προσωπικό χρόνο για να τρέχω για την κοινότητα, για το σχολείο και για όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν.

«Ε.Κ.»: Τι κλίμα επικρατεί στην κοινότητα;

Στ. Θωμάτος: Οι άνθρωποι είναι πικραμένοι.

«Ε.Κ.»: Πώς πηγαίνει η κοινότητα γενικώς;

Στ. Θωμάτος: Οπως όλες οι κοινότητες, νομίζω πως έχουμε μία κρίση συνείδησης γιατί ο κόσμος έχει σταματήσει να έρχεται στην εκκλησία. Αυτοί που είναι γραμμένοι στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου ως ενορίτες είναι αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να είναι γραμμένοι επειδή θέλουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολείο ή έρχονται για ένα μυστήριο, μια βάπτιση ή οτιδήποτε. Αυτοί που έρχονται είναι γραμμένοι και θέλουν να βοηθήσουν με τον οβολό τους είναι 150 με 200 άτομα.

«Ε.Κ.»: Ο καινούργιος προϊστάμενος ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος τι ρόλο παίζει στην όλη υπόθεση;

Στ. Θωμάτος: Είναι καινούργιος, είναι κάπως ουδέτερος, εφαρμόζει το περίμενε να δούμε. Είχα καλή συνεργασία μαζί του. Προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται βασικά.

«Ε.Κ.»: Εχετε κι άλλον ένα ιερέα εκεί, τον π. Γεώργιο Κασάπογλου. Το ξέρετε;

Στ. Θωμάτος: Τον ξέρω. Να σας εξηγήσω ότι αυτός ο ιερέας ήλθε από την Κωνσταντινούπολη, τον ανέθεσαν στη δική μας ενορία αλλά πληρώνεται από την Αρχιεπισκοπή.

«Ε.Κ.»: Τι εννοείτε; Δηλαδή πώς πληρώνεται από την Αρχιεπισκοπή;

Στ. Θωμάτος: Ο μισθός του πληρώνεται από την Αρχιεπισκοπή, όχι από την κοινότητα.

«Ε.Κ.»: Γιατί;

Στ. Θωμάτος: Δεν ξέρω για ποιον λόγο, αλλά όταν ήλθε μας είπαν ότι εμείς θα δίνουμε τα χρήματα για μισθό του στην Αρχιεπισκοπή και η Αρχιεπισκοπή θα τον πληρώνει. Κι αυτός είναι ένας άλλος λόγος νομίζω που μας έδιωξαν, διότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να δίνουμε αυτά τα λεφτά.

«Ε.Κ.»: Γιατί γίνεται αυτό, δηλαδή η κοινότητα να δίνει τα λεφτά του μισθού στην Αρχιεπισκοπή και η Αρχιεπισκοπή να τον πληρώνει κι όχι απευθείας η κοινότητα όπως γίνεται σ’ όλες τις κοινότητες;

Στ. Θωμάτος: Αυτό δεν το ξέρω.

«Ε.Κ.»: Δεν ρωτήσατε για ποιο λόγο γίνεται αυτό;

Στ. Θωμάτος: Μας είπαν ότι είναι εκκλησιαστικά θέματα, διοικητικά, δικά τους, δεν ξέρουμε λεπτομέρειες.

«Ε.Κ.»: Ρωτήσατε γιατί αυτός έφυγε από την Κωνσταντινούπολη;

Στ. Θωμάτος: Οχι, μας έχει πει ότι ήθελε να έλθει στην Αμερική, δεν μας είπε ότι ήθελε να φύγει, απλά ήθελε να έλθει εδώ. Η οικογένειά του ήλθε μαζί του.

«Ε.Κ.»: Δεν σας φαίνεται περίεργο ότι σας ζήτησε η Αρχιεπισκοπή να καταβάλλετε τον μισθό του στην Αρχιεπισκοπή και να τον πληρώνει αυτή; Τι συμβαίνει; Μπορείτε να υποψιασθείτε κάτι;

Στ. Θωμάτος: Δεν ξέρω τα εκκλησιαστικά, τώρα τα τελευταία χρόνια αναμείχθηκα.

«Ε.Κ.»: Ποιος σας είπε ότι έτσι θα γίνεται η πληρωμή του;

Στ. Θωμάτος: Ο π. Ηλίας (Βίλλης). Μας έστειλε ένα γράμμα που τον διορίζουν στην ενορία μας και μας είπε ότι αυτή θα είναι η διαδικασία.

«Ε.Κ.»: Τι σκέπτεσθε από εδώ και στο εξής;

Στ. Θωμάτος: Να βοηθήσω όσο μπορώ και την ενορία και το σχολείο.

«Ε.Κ.»: Πώς πηγαίνει το σχολείο;

Στ. Θωμάτος: Πολύ καλά. Εχουμε καλή συνεργασία με τον διευθυντή, συμπληρώνει το δεύτερο χρόνο, καταλαβαίνει τα πράγματα πολύ καλύτερα. Εχουν μπει τα πράγματα σε μία καλή σειρά και θα ήταν κρίμα να χαλάσουν όλα με αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι αυτή η κίνηση που έγινε από την Αρχιεπισκοπή έγινε λίγο σπασμωδικά χωρίς πολλή σκέψη.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου