Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Προεδρικές εκλογές 2024 – ΗΠΑ: Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και εκείνοι που έμειναν εκτός κούρσας

Πέμπτη, 20 Απριλίου, 2023

Η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής λίγες επίσημες υποψηφιότητες, με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην έχει ανακοινώσει ακόμη εάν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, και τα φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων να ζυγίζουν τις πιθανότητές τους σε ενδεχόμενη αναμέτρηση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθεί μια λίστα των σημαντικότερων πολιτικών που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς και άλλοι πιθανοί υποψήφιοι τόσο από το Δημοκρατικό όσο και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Τζο Μπάιντεν

Ο 80χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμενόταν εδώ και μήνες να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2024. Στις 14 Απριλίου είχε πει ότι σκόπευε να την ανακοινώσει «σχετικά σύντομα». Πολιτικοί αναλυτές υπογράμμιζαν πως δεν θα αποκόμιζε όφελος από την πρόωρη είσοδό του στην προεκλογική κούρσα, αφού οι εκλογές απέχουν ακόμη 19 μήνες. Παρότι η δημοτικότητά του κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, δεν απειλείται σοβαρά από κάποιον για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο 76χρονος Τραμπ ανακοίνωσε από τον περασμένο Νοέμβριο την υποψηφιότητά του, εν μέσω επικρίσεων από στελέχη των Ρεπουμπλικάνων για την υποστήριξή του προς ακροδεξιούς υποψηφίους που ηττήθηκαν στις ενδιάμεσες εκλογές. Όπως ο Μπάιντεν, δεν χαίρει της εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας των υποστηρικτών του κόμματος. Ωστόσο, έχει φανατικούς υποστηρικτές και κέρδισε πόντους στις δημοσκοπήσεις αφότου η εισαγγελία της Νέας Υόρκης του απήγγειλε κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση καταβολής χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται ως ο επικρατέστερος για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2024.

Ρον Ντεσάντις

Ο 44χρονος κυβερνήτης της Φλόριντα, ο οποίος θυμίζει σε πολλά τον Τραμπ, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, αλλά ακολουθεί τα βήματα που συνηθίζει να κάνει ένας επίδοξος μνηστήρας για τον Λευκό Οίκο. Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται δεύτερος μετά τον Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Έχει υπογράψει νομοσχέδια για τον περιορισμό των αμβλώσεων και τη χαλάρωση των ελέγχων στην πώληση όπλων, θέσεις που μπορεί να έχουν απήχηση στο συντηρητικό στρατόπεδο αλλά ενδεχομένως να αποτελέσουν τροχοπέδη στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Ορισμένοι από τους μεγάλους χορηγούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν βλέπουν με καλό μάτι την αντιπαράθεση του Ντεσάντις με τη Walt Disney για το θεματικό πάρκο στη Φλόριντα, καθώς και τα αντιφατικά μηνύματά του σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αλλά και την απροθυμία του να απαντήσει με αποφασιστικότητα σε προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί από τον Τραμπ.

Νίκι Χέιλι

Πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ (επί προεδρίας Τραμπ), η 51χρονη Χέιλι φιλοδοξεί να φέρει άνεμο ανανέωσης στον Λευκό Οίκο, υπογραμμίζοντας τη διαφορά ηλικίας που τη χωρίζει από Μπάιντεν-Τραμπ και τις καταβολές της (κόρη ινδών μεταναστών). Θεωρείται ικανή να διαχειριστεί θέματα ισότητας των φύλων ή φυλετικών διακρίσεων, με πολύ πιο αξιόπιστο τρόπο από ό,τι οι περισσότεροι συνομήλικοι της. Παρουσιάζεται επίσης ως υπέρμαχος των αμερικανικών συμφερόντων στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Τιμ Σκοτ

Ο μοναδικός αφροαμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής δεν έχει μεγάλη απήχηση πέραν της πολιτείας του (Νότια Καρολίνα), αλλά η αισιοδοξία που τον διακρίνει και η φιλοδοξία του να ενώσει το διχασμένο κόμμα του, τον βοήθησαν να ξεχωρίσει από τους «σκληρούς» Τραμπ και Ντεσάντις. Οι υποστηρικτές του Τιμ Σκοτ παραδέχονται πάντως πως δύσκολα θα καταφέρει να επικρατήσει των φαβορί – ειδικά του Ντεσάντις, ο οποίος έχει να επιδείξει πλούσιο νομοθετικό έργο. Ο 57χρονος Σκοτ έχει ήδη συγκροτήσει το επιτελείο του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Έισα Χάτσινσον

Ο πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο ανακοίνωσε τον Απρίλιο την υποψηφιότητά του, προτρέποντας τον Τραμπ να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει με τη Δικαιοσύνη. Ο 72χρονος Χάτσινσον θεωρεί πως ως κυβερνήτης μιας συντηρητικής πολιτείας απέδειξε ότι μπορεί να υλοποιήσει τις πολιτικές που ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι, υποσχόμενος φοροελαφρύνσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η δημοτικότητά του είναι περιορισμένη πέραν των συνόρων του Άρκανσο.

Μάικ Πενς

Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ ήρθε σε ρήξη με τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο για την επίθεση του 2021 στο Καπιτώλιο. Ο 63χρονος Πενς – ο οποίος βρισκόταν μέσα στο Καπιτώλιο τη στιγμή της εισβολής εξαγριωμένων υποστηρικτών του Τραμπ – έχει πει ότι «η Ιστορία θα θεωρήσει υπεύθυνο τον Ντόναλντ Τραμπ» για τον ρόλο του στην επίθεση. Ωστόσο, τον υπερασπίστηκε όταν η εισαγγελία της Νέας Υόρκης του απήγγειλε κατηγορίες, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο περιθωριοποίησης των υποστηρικτών του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές. Όπως είπε πρόσφατα, δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει προεδρικών εκλογών.

Κρις Κρίστι

Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ θεωρείται ένας από τους πιθανούς διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων. Ο 60χρονος Κρίστι το είχε διεκδικήσει επίσης το 2016. Υπήρξε υποστηρικτής του Τραμπ, αλλά στράφηκε εναντίον του μετά την επίθεση του 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Κρις Σουνούνου

Ο κυβερνήτης του Νιου Χαμσάιρ ζυγίζει τις πιθανότητες που θα έχει εφόσον μπει στην προεκλογική κούρσα. Ο 48χρονος Σουνούνου, στο τιμόνι αυτής της μικρής αμερικανικής πολιτείας από το 2017, έχει διαμηνύσει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χρειάζεται νέα ηγεσία και ότι δεν πιστεύει πως ο Τραμπ μπορεί να νικήσει τον Μπάιντεν.

Βιβέκ Ραμασουάμι

Πρώην διευθυντικό στέλεχος εταιρίας βιοτεχνολογίας, ο 37χρονος Ραμασουάμι ίδρυσε το 2022 μια εταιρία που προτρέπει επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τα κριτήρια ESG (περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση). Ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Μπορεί να έχει ενθουσιάσει κατά καιρούς ως πιθανή εναλλακτική αντί του Τραμπ, αλλά παραμένει ξεκάθαρο αουτσάιντερ.

Ρόμπερτ Κένεντι ο νεότερος

Ηγετική μορφή του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ο 69χρονος Κένεντι φιλοδοξεί να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών με (πιθανό) αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν. Έχει αποκλειστεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης YouTube και Instagram για παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια για την Covid-19. Είναι γιος του γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1968 στη διάρκεια των προκριματικών εκλογών.

Μάικ Πομπέο

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ και διευθυντής της CIA ήταν ένας από τους πιθανούς υποψηφίους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά αποφάσισε – για προσωπικούς λόγους – να μην το διεκδικήσει. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ και είχε υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Γκλεν Γιάνγκιν

Από διευθυντικό στέλεχος hedge fund έγινε κυβερνήτης της Βιρτζίνια και μέχρι πρότινος θεωρείτο ως πιθανός υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ωστόσο, πολλοί από τους συνεργάτες του εντάχθηκαν πρόσφατα στο επιτελείο του Ντεσάντις, υποδηλώνοντας ότι ο 56χρονος Γιάνγκιν δεν θα μπει τελικά στην προεκλογική κούρσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου