Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Αργεντινή: Θα πληρώνει τις εισαγωγές από την Κίνα σε γιουάν και όχι σε δολάρια

Πέμπτη, 27 Απριλίου, 2023

Κάτι τέτοιο πήγε να κάνει και ο Σαντάμ και τον «έφαγε το φίδι».

Η Αργεντική εγκαταλείπει το δολάριο για τις εισαγωγές της από την Κίνα, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα «βελτιώσει τις προοπτικές του καθαρού (συναλλαγματικού) αποθέματος της Αργεντινής».

Η Αργεντινή θα πληρώνει προσεχώς τις εισαγωγές που κάνει από την Κίνα σε γιουάν μάλλον, παρά σε δολάρια, ακολουθώντας τα βήματα του έτερου γίγαντα της Λατινικής Αμερικής, της Βραζιλίας, που έλαβε την ίδια απόφαση στα τέλη του Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο αργεντινός υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα.

«Κατόπιν συμφωνίας με διάφορες επιχειρήσεις, τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, αναδιαρθρώσαμε το μέσο πληρωμών 1,04 δισ. δολαρίων αυτόν τον μήνα για τις εισαγωγές από την Κίνα», είπε ο υπουργός Οικονομίας Μάσα έχοντας στο πλάι του τον πρεσβευτή της Κίνας στο Μπουένος Αιρες, τον Ζου Σιαολί.

UBS: Συνεχίζεται η πτώση του δολαρίου

Ο κ. Μάσα πρόσθεσε πως θα είναι εφικτό να «προγραμματίσουμε όγκο εισαγωγών αποτιμημένων σε γιουάν αξίας (ίσης με) ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τον επόμενο μήνα, κάτι που θα αντικαταστήσει τη χρήση δολαρίων».

Η εγκατάλειψη του δολαρίου στις συναλλαγές με την Κίνα θα «βελτιώσει τις προοπτικές του καθαρού (συναλλαγματικού) αποθέματος της Αργεντινής» και «θα επιτρέψει να διατηρηθούν το επίπεδο της δραστηριότητας, ο όγκος των εισαγωγών, ο ρυθμός των συναλλαγών» ανάμεσα στις δύο χώρες και «τα επίπεδα οικονομικής λειτουργίας που έχει ανάγκη η Αργεντινή», σύμφωνα με τον ίδιο.

Να «προστατευθούν οι παγκόσμιες αγορές»

Από την δική του πλευρά, ο κ. Ζου τόνισε τη σημασία αυτής της απόφασης προκειμένου να «προστατευθούν και ν’ αναπτυχθούν οι παγκόσμιες αγορές και να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για να διευθετούν τις συναλλαγές».

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφεται την ώρα που το πέσο της Αργεντινής υφίσταται εδώ και μέρες νέα θεαματική πτώση έναντι του δολαρίου, καθώς στην παράλληλη, ανεπίσημη αγορά η ισοτιμία πλησιάζει τα 500 πέσος για ένα δολάριο, ενώ η επίσημη ισοτιμία βρίσκεται στο επίπεδο 227:1, με άλλα λόγια απώλεσε κάπου 20% της αξίας του μέσα σε μια εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι έκλεισε συμφωνία με την Κίνα δυνάμει της οποίας οι εμπορικές συναλλαγές των δυο κρατών θα γίνονται στα νομίσματά τους, το χεάλ και το γιουάν.

«Γιατί» σε δολάρια;

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα στα μέσα του Απριλίου: «Γιατί να είναι υποχρεωμένες όλες οι χώρες να κάνουν τις συναλλαγές τους σε δολάρια;».

Η Κίνα, δεύτερη οικονομία του κόσμου και μείζων πολιτικός αντίπαλος των ΗΠΑ, διεθνοποιεί το νόμισμά της τα τελευταία χρόνια.

Ομως το δολάριο συνέχισε μολαταύτα τον Απρίλιο να αντιπροσωπεύει το 42% των νομισμάτων που χρησιμοποιούνται στο διεθνές εμπόριο, έναντι 33% του ευρώ, 6% της βρετανικής λίρας, 5% του ιαπωνικού γεν και μόλις 2% του γιουάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του διεθνούς συστήματος διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών μηνυμάτων SWIFT.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου