Εν μέσω ενός μπαράζ πρωτοσέλιδων για απολύσεις και αναταραχή για τις τράπεζες , εντείνονται οι φόβοι για επικείμενη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, και πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα αυτή.

Μια αναδρομή στη διάρκεια των προηγούμενων οικονομικών πτώσεων μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις.

Όπως αναφέρει το CNBC, υπάρχει μια επιτροπή οικονομολόγων στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών – η Business Cycle Dating Committee- που προσδιορίζει πότε ξεκινά και πότε σταματά επίσημα μια ύφεση. (Ορίζει την ύφεση ως μια σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σε διαφορετικούς τομείς που διαρκεί για αρκετούς ή περισσότερους μήνες.)

«Η επέκταση είναι η φυσιολογική κατάσταση της οικονομίας», σημειώνει η επιτροπή στον ιστότοπο NBER. «Οι περισσότερες υφέσεις είναι σύντομες».

Γέλεν: «Δεν αναμένω ύφεση» στην οικονομία των ΗΠΑ

Πόσο διαρκεί η οικονομική ύφεση

Το 2021, η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η ύφεση της πανδημίας διήρκεσε μόλις δύο μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2020, «πράγμα που την καθιστά τη συντομότερη ύφεση που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ».

Αυτή η οικονομική κατάρρευση ανακόπηκε από τα τεράστια κίνητρα από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, η επόμενη επιβράδυνση μπορεί να μην φύγει τόσο γρήγορα.

Οι οικονομολόγοι της Federal Reserve προβλέπουν ότι θα υπάρξει μια ήπια ύφεση αργότερα φέτος, «με ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 21-22 Μαρτίου.

Επειδή οι οικονομολόγοι κατηγορούν αποδίδουν τα επικείμενα οικονομικά προβλήματα στην πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο, αναμένουν ότι ο πόνος θα διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο: «Οι ιστορικές υφέσεις που σχετίζονται με προβλήματα χρηματοπιστωτικής αγοράς τείνουν να είναι πιο σοβαρές και επίμονες από τις μέσες υφέσεις», αναφέρουν τα πρακτικά.

Πράγματι, η μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών ήταν η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία κράτησε για 18 μήνες.

Η παράμετρος του πληθωρισμού

Μια άλλη δύσκολη πτυχή στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες είναι ότι η Federal Reserve προσπαθεί σκόπιμα να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη με την ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, δήλωσε ο Preston Caldwell , ο επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στη Morningstar. Η μείωση των επιτοκίων συνήθως βοηθά την οικονομία να ανακάμψει από την ύφεση.

Ωστόσο, ο Caldwell αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος αυτού του έτους και θα μπορέσει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024, οπότε η οικονομία θα ξεκινήσει την ανάκαμψή της.

Ο.Τ.