Γνωρίζουμε ότι η διατροφή είναι κομβικός παράγοντας υγείας και εύρυθμης λειτουργίας κάθε συστήματος του οργανισμού. Νέα έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει εκ νέου, μιας και ένα φλιτζάνι άγρια μύρτιλα δεν είναι μόνο ένα νόστιμο σνακ με λίγες θερμίδες, αλλά μειώνει επίσης την υπέρταση, βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και δίνει ένα μικρό αλλά πολύτιμο boost στον εγκέφαλο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τον πολτό από άγρια μύρτιλα μία φορά την ημέρα για 12 εβδομάδες είδαν μείωση της συστολικής αρτηριακής τους πίεσης κατά 3,59 mmHg, σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν ένα ρόφημα με εικονικό placebo (ψευδοφάρμακο).

Διαβάστε επίσης: Υπέρταση: Το αλάτι επηρεάζει διαφορετικά γυναίκες και άνδρες

Τα άτομα που κατανάλωναν τον χυμό από μύρτιλα είδαν επίσης στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων τους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πώς τα μύρτιλα ευνοούν την καρδιά

Προηγούμενη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει παρόμοιες επιδράσεις σε μεσήλικες υγιείς άντρες που κατανάλωναν ένα ρόφημα φτιαγμένο από σκόνη από άγρια μύρτιλα.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η κατανάλωση μύρτιλων ή ενώσεων βατόμουρου γνωστές ως ανθοκυανίνες, βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία. Αυτού του είδους οι αλλαγές είναι καλές για ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.

«Οποιαδήποτε μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνει τη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και άλλων βλαβών στα άκρα των οργάνων», αναφέρει ο δρ Ρόμπερτ Πίλτσικ, καρδιολόγος με έδρα την Νέα Υόρκη.

Επεσήμανε επίσης μια πρόσφατη έρευνα που αναφέρει ότι για κάθε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg, ο κίνδυνος ενός ατόμου για καρδιαγγειακά επεισόδια όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό μειώθηκε κατά 10%.

Επιπλέον, στην νέα μελέτη αναφέρεται ότι η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης οφειλόταν σε βελτιώσεις στην ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να διαστέλλονται (διεύρυνση) και στη λειτουργία του ενδοθηλίου. Το ενδοθήλιο είναι μια λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς.

«Αυτή η βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας από μόνη της είναι ένας προστατευτικός παράγοντας κατά της αθηροσκλήρωσης», αναφέρει ο δρ Ρόμπερτ Πίλτσικ.

Η αθηροσκλήρωση, η συσσώρευση λιπών, χοληστερόλης και άλλων ουσιών στα τοιχώματα της εσωτερικής αρτηρίας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, αγγειακής άνοιας και άλλων καταστάσεων.

Πώς τονώνουν τον εγκέφαλο

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τον πολτό από τα άγρια μύρτιλα είδαν βελτιώσεις σε δύο τεστ γνωστικής λειτουργίας, την άμεση ανάκληση λέξεων και μια δοκιμή εναλλαγής εργασιών.

«Ενώ απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την περαιτέρω διερεύνηση και εξακρίβωση αυτών των ευρημάτων», εξηγούν, «αυτή η έρευνα είναι συναρπαστική επειδή δοκιμές όπως αυτή παρέχουν πειραματική επιβεβαίωση των μελετών παρατήρησης των διατροφικών προτύπων».

vitagr