Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Καρέλιας: Τα χρηματικά αποθέματα των 643 εκατ. ευρώ και πώς μοιράζεται το μέρισμα – μαμούθ

  Παρασκευή, 28 Απριλίου, 2023


Στα 257 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο καθαρός τζίρος - Υποχώρηση των καθαρών κερδών από τα 87,7 στα 85,4 εκατ. ευρώ

ε χρηματικά αποθέματα υπό μορφή επενδύσεων και διαθεσίμων στο απίθανο ποσό των 643 εκατ. ευρώ, η καπνοβιομηχανία Καρέλιας κατέγραψε πέρσι αύξηση του κύκλου εργασιών της και μικρή υποχώρηση στα καθαρά της κέρδη.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της μεσσηνιακής καπνοβιομηχανίας (καθαρός από Ειδικό Φόρους Κατανάλωσης και Φ.Π.Α.) ανήλθε στα 257 εκατ. ευρώ (+12,61% σε σχέση με το 2021), ενώ τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 85,36 εκατ. ευρώ από 87,67 εκατ. ευρώ το 2021.

Καρέλιας: Πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ οι έκτακτες παροχές προς εργαζομένους και κοινωφελείς φορείς

Πώς και σε ποιους μοιράζεται το «χρυσό» μέρισμα

Η διοίκηση της εισηγμένης θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 11,80 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο μέρισμα, είναι υψηλότερο από αυτό της χρήσης του έτους 2022. H μερισματική απόδοση διαμορφώνεται σε ποσοστό 4,07% με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής την 31 Δεκεμβρίου 2022.

Με την ευρύτερη οικογένεια Καρέλια να διαθέτει το 95,66% της εταιρείας το προτεινόμενο «χρυσό» μέρισμα των 32,568 εκατ. ευρώ θα καταλήξει σχεδόν αποκλειστικά στους βασικούς της μετόχους, καθώς θα λάβουν 31,154 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις σχετικές αναφορές στην ετήσια οικονομική έκθεση της καπνοβιομηχανίας, η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της Ασημίνα Σπυροπούλου, η κόρη και η σύζυγος του εκλιπόντα Κωνσταντίνου Καρέλια, κατέχουν αθροιστικά το 45,3787% των μετοχών της Καρέλιας.

Ωστόσο, το πλειοψηφικό ποσοστό, ήτοι 50,2841% των μετοχών της Καρέλιας, κατέχει η σημερινή Διοίκηση.

Ο CEO Ανδρέας Καρέλιας, μαζί με τον αδελφό του Ευστάθιο, αντιπρόεδρο της εταιρείας, κατέχουν συνολικά το 43,1344%. Στο εν λόγω ποσοστό προστίθεται και το 7,1497% που κατέχει το κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτώριας Καρέλια. Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι η μητέρα τους Βικτωρία, η οποία από το 1986 είναι και πρόεδρος της Καρέλιας.

Ικανοποιητική πορεία το 2023

Η πορεία του ομίλου κατά τους πρώτους μήνες του 2023 κρίνεται ως ιδιαιτέρα ικανοποιητική, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, αφού, εν μέσω συνεχιζόμενων αυξήσεων στο κόστος πρώτων υλών αλλά και εντατικοποίησης του ανταγωνισμού από προϊόντα εναλλακτικού τρόπου παροχής νικοτίνης, ο όγκος πωλήσεων δείχνει να διατηρείται σε ελαφρά ανοδικά επίπεδα, ενώ ο κύκλος εργασιών σημειώνει σημαντική άνοδο μετά και από τις αυξήσεις εργοστασιακών της τιμών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους πρώτων υλών.

«Αν και σε πολλές πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας οι πληθωριστικές τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα δείχνουν να αμβλύνονται, εν τούτοις οι τιμές προμηθειών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σε ορισμένα όμως είδη, όπως τα υλικά φιλτροποιΐας (acetate tow), οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζονται με πρωτοφανείς ρυθμούς, υποβοηθούμενες από το μικρό αριθμό προμηθευτών και την έλλειψη προσφοράς, σε συνδυασμό με την ανάγκη των καπνοβιομηχανιών για αποθεματοποίηση.

Έτσι, ο όμιλος είναι αναγκασμένος να λειτουργεί υπό καθεστώς σημαντικής αβεβαιότητας ως προς το κόστος κατά τη διάρκεια του έτους, αφού ο χρονικός ορίζοντας των τιμών που προσφέρονται είναι πολύ βραχύς. Πιστεύουμε, όμως, πως η αναμενόμενη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει και σε μερική εκλογίκευση της αγοράς τέτοιων υλών», τονίζεται.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του 2023, ο όγκος πωλήσεων στις διεθνείς αγορές κινείται στα υψηλά επίπεδα του 2022, όπως αναφέρεται, με αύξηση πωλήσεων στις αγορές της Άπω Ανατολής μετά από αρκετό διάστημα, αλλά και στα καταστήματα ταξιδιωτικής λιανικής της Τουρκίας, των χωρών του Περσικού Κόλπου και της Αιγύπτου.

Ικανοποιητική πορεία αναμένεται και στις βαλκανικές αγορές, όπου, όμως, οι πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία καπνικών προϊόντων στη Βουλγαρία και την Αλβανία από τη μία δίνουν τη δυνατότητα για μικρές αυξήσεις στις εργοστασιακές τιμές, από την άλλη όμως εγκυμονούν κινδύνους αποσταθεροποίησης της αγοράς και αλλαγής των τάσεων των μεριδίων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση της εισηγμένης για το 2022, στην ελληνική αγορά, τα πρώτα στοιχεία για το 2023 δείχνουν αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα και σταθερότητα στον καπνό για στριφτό.

Παρότι η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από εναλλακτικά προϊόντα παροχής νικοτίνης, τα σήματά της δείχνουν ισχυρή ανθεκτικότητα και συνεχίζουν την αξιοζήλευτη πορεία των προηγούμενων ετών από πλευράς όγκου και εσόδων, επισημαίνεται.

Παράλληλα, οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση το 2023 είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, κατά συνέπεια αναμένει αυξημένες πωλήσεις στα καταστήματα ταξιδιωτικής λιανικής.

Από τα τέλη της προηγούμενης χρήσης, έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις με σκοπό την αύξηση της δυνατότητας παραγωγής στα προϊόντα της που προορίζονται κυρίως για τις αγορές της Ε.Ε καθώς και για χώρες στις οποίες νέες αντικαπνιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις αλλάζουν τη μορφή των συσκευασιών.

Επίσης, ο όμιλος παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και προσαρμόζει την πολιτική του για την προστασία των υψηλών διαθεσίμων του, επιλέγοντας, μεταξύ άλλων, τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, αλλά και στρέφοντας σταδιακά μεγαλύτερο μέρος καταθέσεων σε κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου