Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Πετρέλαιο: Σε απότομη πτώση οι τιμές – Γιατί «έπεσαν έξω» οι traders της Wall Street

Σάββατο, 29 Απριλίου, 2023

Γιατί δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για 100 δολάρια - Τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο ΟΠΕΚ+

Πετρέλαιο: Σε απότομη πτώση οι τιμές – Γιατί «έπεσαν έξω» οι traders της Wall Street

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια που είδαν να έρχεται πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές μόλις έσκασε η «βόμβα» από τον ΟΠΕΚ+ στις αρχές Απριλίου ότι μειώνει κι άλλο την παραγωγή δεν ήρθε (ακόμη).

Πετρέλαιο: Πώς διαμορφώνεται ο παγκόσμιος χάρτης των αποθεμάτων

Συγκεκριμένα, στα 2 Απριλίου, ο ΟΠΕΚ+, προεξάρχουσας της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 1,6 εκατ. βαρέλια, προφανώς σε μια προσπάθεια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που έχουν «το μαχαίρι και το πεπόνι» (τουλάχιστον βάσει των θεμελιωδών της αγοράς, της σχέσης προσφοράς – ζήτησης) να δώσουν ώθηση στις τιμές –δηλαδή στα έσοδά τους- βλέποντας το πετρέλαιο κοντά στα 80 δολάρια.

Η πτώση της παραγωγής ώθησε ορισμένους αναλυτές να προειδοποιήσουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε τριψήφιο νούμερο, με την Goldman Sachs να προσδιορίζει την πρόβλεψή της για το Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι για τον Δεκέμβριο του 2023.

Η μακροοικονομία «νίκησε» θεμελιώδη της αγοράς

Οι εξελίξεις, όμως, μέχρι στιγμής αποκαλύπτουν ένα βαθύτερο χάσμα μεταξύ μακροοικονομικού κλίματος και θεμελιωδών μεγεθών προσφοράς-ζήτησης.

Μετά τις πρώτες ημέρες που, όντως, οι τιμές επαλήθευσαν τις προσδοκίες για άνοδο, πολύ γρήγορα άρχισαν να διαγράφουν πτωτική τροχιά, πέφτοντας κάτω από 80 δολάρια, σχεδόν πιο κάτω κι από τα επίπεδα των αρχών Απριλίου, πριν από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+.

Οι αναλυτές επισημαίνουν τώρα ότι η γενικευμένη χρηματοπιστωτική αναταραχή φρενάρει μέχρι στιγμής την ανοδική προοπτική, καθώς ο νόμος προσφορά – ζήτηση επισκιάζεται από τις ανησυχίες των αγορών για μια ύφεση που θα μειώσει τη ζήτηση.

«Οι αγορές πετρελαίου έχουν ξεθωριάσει εντελώς την ώθηση από τον αιφνιδιασμό του ΟΠΕΚ+ και αυτό αντανακλά πρωτίστως βαθιά απαισιοδοξία για τις μακροοικονομικές προοπτικές, με ελάχιστες ενδείξεις για σταδιακή αποδυνάμωση της ζήτησης μέχρι στιγμής», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Barclays σε πρόσφατο σημείωμά τους, γράφει το CNBC.

«Τα ασθενέστερα περιθώρια διύλισης και η αύξηση των ναύλων έχουν τεθεί στο επίκεντρο τελευταία, αλλά πιστεύουμε ότι οι αγορές μπορεί να εστιάζουν στις επιπτώσεις αυτών των τάσεων για τις προοπτικές ζήτησης. Πιστεύουμε, επίσης, ότι οι αγορές μπορεί να υποτιμούν την αποφασιστικότητα του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση των αποθεμάτων», αναφέρουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, η άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας στην Κίνα και η επιστροφή της χώρας στην κανονική οικονομική δραστηριότητα δημιουργεί εύλογη προσδοκία ότι θα στηρίξει τη ζήτηση, άρα και, ως έναν βαθμό, και τις τιμές. Φαίνεται, όμως, ότι και σε αυτό το μέτωπο τα πράγματα δεν είναι ιδιαιτέρως υποστηρικτικά για μια άνοδο των τιμών, καθώς η ζήτηση από τη χώρα – μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, είναι μεν αυξημένη σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, αλλά, για την ώρα, «ήσυχη».

H διευθύνουσα σύμβουλος και παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets Χελίμα Κροφτ, παραδέχτηκε, μιλώντας στο CNBC, ότι από την πλευρά ορισμένων οικονομολόγων υποτιμήθηκε ο αντίκτυπος των αλλεπάλληλων επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed και του φόβου για ύφεση.

Σύμφωνα με την ίδια, και οι περικοπές από τον ΟΠΕΚ+ και η  ισχυρή ζήτηση από την Ινδία καθώς και η αύξηση των παραγγελιών από την Κίνα, διαδραματίζουν τον ρόλο τους για μια ανοδική κίνηση των τιμών και οι αγορές φαίνονται αισιόδοξες για το δεύτερο εξάμηνο, όμως, παραμένει το τοίχος των ανησυχιών για τα μακροοικονομικά, που δύσκολα μπορεί να προσπεραστεί.

Από την άλλη, ο επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler, Βίκτορ Κάτονα, προσθέτει στο κάδρο την δυσπιστία των αγορών για το κατά πόσο ο ΟΠΕΚ+ θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες για μείωση της παραγωγής, πράγμα το οποίο περιμένουν να φανεί από τα στοιχεία για τις εξαγωγές πετρελαίου και τις φορτώσεις από αποθέματα.

Ωστόσο, o Κάτονα προβλέπει ότι η παραδοσιακά αυξημένη ζήτηση για καύσιμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα ξεπεράσει κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημερήσια προσφορά και κατά συνέπεια προέβλεψε ότι θα παρέχει κάποια στήριξη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η καθαρή διάρκεια στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού έχει ανακάμψει πλήρως από την  τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου και η καθαρή διάρκεια του WTI είναι η υψηλότερη από τον Νοέμβριο του 2022, επομένως η πεποίθηση ότι οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν είναι σίγουρα ευρέως αποδεκτή από την αγορά».

Τι θα κάνει ο OPEC+

Επιπλέον των ανησυχιών για την ύφεση, οι τιμές του πετρελαίου κλονίστηκαν από την κατάρρευση των τριών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και της Credit Suisse στην Ευρώπη τον Μάρτιο, γεγονός του οποίο αποθάρρυνε τους επενδυτές που αποφεύγουν τη ρευστότητα, να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία που ιστορικά έχουν αυξημένο ρίσκο, όπως είναι τα εμπορεύματα. ήταν δυσμενείς για την αστάθεια από ιστορικά πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα εμπορεύματα.

Πηγές του ΟΠΕΚ+, όταν «έσκασαν» οι πτωχεύσεις των τραπεζών, έλεγαν τότε ότι αυτοί οι φόβοι που προκάλεσε η τραπεζική αναταραχή θα είναι προσωρινοί και θα παραμερίζονταν από την πραγματικότητα της προσφοράς και της ζήτησης. Κάτι τέτοιο, πάντως, επίσης δεν φάνηκε να επαληθεύεται. Την Παρασκευή οι τιμές παρέμεναν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι οδεύοντας προς μηνιαίες απώλειες.

Σε αναμονή της επόμενης ετήσιας συνάντησης των αρμόδιων υπουργών των χωρών μελών του οργανισμού τον Ιούνιο, αναλυτές εκτιμούν ότι τον τόνο θα δώσει ο Κόλπος και κυρίως η Σαουδική Αραβία, καθώς η Ρωσία, πλέον, απλώς «βαφτίζει τις κυρώσεις… μείωση παραγωγής».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με δεδομένο ότι τα μέτρα που πήρε μέχρι τώρα ο ΟΠΕΚ+ για να τονώσει τη ζήτηση και τις τιμές δεν είχαν το αποτέλεσμα που επεδίωκε ο οργανισμός και όσοι τρίβουν τα χέρια τους με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, έχει ενδιαφέρον να φανεί αυτό που μένει: τι όπλα έχουν οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί για να πετύχουν την άνοδο των τιμών.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου