Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανός: «Έτσι βρήκαμε στην Φλωρεντία νεκρό τον μακαριστό Αθανάσιο…»

 Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου, 2021

Η βοήθεια του προξενείου του Λιβόρνο και ποιος ασφάλισε µε βουλοκέρι το φέρετρο…

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του μακαριστού Μητροπολίτη Ηλείας, Αθανασίου δίνει με επιστολή του στην εφ. «Πατρίς» ο νυν Ιεράρχης και διάδοχος του στην Μητρόπολη, Γερμανός.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας με αφορμή σχολιασμό του Ηλείου γιατρού Σωτήρη Σωτηρόπουλου για το ίδιο θέμα, αναφέρεται αναλυτικά στο ταξίδι του στην Φλωρεντία και στην διαδικασία μεταφοράς του αείμνηστου Αθανασίου από την Ιταλία στην Ηλεία. Τονίζει δε, με έμφαση ο Αθανάσιος «απέθανε μεν κατά το σώμα, όπως όλοι οι άνθρωποι. Όμως ζει με τα έργα και την προσφορά του!».

Η επιστολή του Μητροπολίτη Ηλείας αναφέρει τα εξής:

Έδιάβασα σήμερα στήν ΠΑΤΡΙΣ σελίδα 2 καί στή Στήλη ΠΑΤΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ, δύο σχόλια αναφερόμενα είς τά 40 χρόνια από τόν θάνατον τού αειμνήστου Μητροπολίτου “Ηλείας κυρού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ τού Ήλείου, πού αναφέρονται σε ανάλογο σχολιασμό γνωστού Διβριώτη ίατρού, μέ έντονη όχι ιατρική αλλά κομματική δραστηριότητα στήν Περιοχή, ή όποία κατά. τήν άποψί μου δέν την ωφέλησε.

Ώς συμμαθητής τού αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ στην  Έκκλ. Σχολή Κορίνθου (1946-1951), ώς συμμοναστής του είς τήν (Ιεράν Μονήν Αγίου Γεωργίου Φενεού Κορίνθου, ώς πρώτος συνεργάτης του (Πρωτοσύγκελλος) εδώ στήν Μητρόπολη Ήλείας (1968-1979) καί ώς διάδοχός του ώς Μητροπολίτης Ηλείας από τόν Οκτώβριο τού 1981, νομίζω ότι είμαι ό πλέον αξιόπιστος μάρτυς διά νά όμιλήσω για τήν ζωή, τίς πολλές καί πρωτόγνωρες δραστηριότητες καί τόν θάνατόν του. Γιαυτά θέλω νά σας μιλήσω έν ολίγοις σήμερα καί ΟΧΙ γιά τά άνιστόρητα σχόλια τού γνωστού Διβριώτη Ιατρού, πού τά κατασκεύασαν συκοφάνται καί φθονεροί άνθρωποι εκείνης της εποχής, για διάφορους λόγους ό καθένας.

Ο αείμνηστος ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ πράγματι πέθανε από ανακοπή καρδίας στην Φλωρεντία της Ιταλίας στο Ξενοδοχείο που διανυκτέρευσε, επιστρέφοντας στην Ελλάδα την 1-9-1981 μετά από ποσιοΘεραπεία που πήγαινε λίγα χρόνια τότε για τη χολή του. Εγώ, ως Γραμματέας τής Ιεράς Συνόδου, ό Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (τότε Αλεξανδρουπόλεως) ΑΝΘΙΜΟΣ καί ό αείμνηστος και μοναδικός Αδελφός του Άγγελος Βασιλόπουλος, Οικονομολόγος, με έντολή της Ιεράς Συνόδου πήγαμε στήν Φλωρεντία. Εκεί στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου της Φλωρεντίας με την βοήθεια του “Ελληνικού Προξενείου του Λιβόρνου ευρίκαμε το λείψανό του.

Μας παρέδωκαν ό,τι είχε μαζί του στο Ξενοδοχείο, αγοράσαμε φέρετρο, τον ενδύσαμε με τα ράσα και τα αρχιερατικά του άμφια που είχαμε πάρει μαζί μας, οι αρμόδιες εκεί Αρχές, εσφάλισαν με βουλοκέρι το φέρετρο και ετοιμασθήκαμε για την μεταφορά του μέσω Ρώμης στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ επληρώσαμε τα έξοδα του ξενοδοχείου και εκάναμε μία βόλτα για να βρουμε το αυτοκίνητο της Μητροπόλεως με το οποίον είχε πάει ο αείμνηστος. Στην πρώτη βόλτα που εκάναμε ευρίκαμε το αυτοκίνητο στην μεγάλη Πλατεία έξω από τον σιδηροδρομικόν Σταθμόν της Φλωρεντίας, ακριβώς απέναντι από το Ξενοδοχείο που έμεινε.

Το πήραμε, το παραδώσαμε στο Προξενείο του Λιβόρνου και το έφερε αργότερα στην Ελλάδα και το παρέδωκε στην Μητρόπολή μας ο τότε Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας, κυρόςΣΤΕΦΑΝΟΣ, ο οποίος είχε ορισθή Τοποτηρητής της Μητροπόλεώς μας. Το λείψανό του το φέραμε στην Αθήνα, απ’ εκεί στον Πύργον και έγινε κατά την επιθυμίαν του η ταφή του στην Φραγκαβίλλα, όπου υπάρχει μέχρι σήμερον. Το Ελληνικόν Προξενείον του Λιβόρνου της Ιταλίας στο υπ’ αριθμ. Πρωτ.2659/7-9-1981 Πιστοποιητικόν του «πιστοποιεί ότι εκ του συνημμένου σε Φωτοστατικό αντίγραφο Πιστοποιητικού Νοσοκομείου Φλωρεντίας, Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, της 03.09.1981, ο Μητροπολίτης Ηλείας ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, απεβίωσε αιφνιδίως τήν 02.09.1981 εις Φλωρεντία (ΙΤΑΛΙΑ) από ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ (ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ- ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ)».

Ο αείμνηστος ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, απέθανε μεν κατά το σώμα, όπως όλοι οι άνθρωποι. “Ομως ζει με τα έργα του και την καθόλου Ποιμαντική, Λειτουργική και Κοινωνική – Προνοιακή προσφορά του.

Η δράσις και το έργον του επί δεκατρία περίπου χρόνια υπήρξε πολύπλευρον και πρωτόγνωρο. “Έργο τεραστίων διαστάσεων, το οποίον συνίσταται σε πολλούς τομείς, όπως είναι το κοινωνικόν έργον, η φροντίδα του διά τας Ιεράς Μονάς τής Ηλείας, η προσπάθειά του δια την μόρφωνση του Ιερού Κλήρου, η προσφορά του στις δύσκολες στιγμές του Ελληνικού Έθνους, όπως ήταν η φιλοξενία 415 Κυπριόπουλων, η ίδρυση πνευματικών Κέντρων. Ακόμη βοήθησε στην ανέγερση νέων έκκλησιών, ετίμησε τους κληρικούς ήρωες του Αγώνα του 1821 και τόσα άλλα. Αν κάποιοι δια ίδια συμφέροντα ή από αδυναμία ακόμη δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αναγνωρίσουν και ομολογήσουν το έργο και την προσφορά του στην Ηλεία «καί οί λίθοι κεκράξονται !!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου