Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Πτωτικό κύμα χτύπησε τις μετοχές παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο… εκτός του πετρελαίου

 Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου, 2021

Ένας δύσκολος μήνας έκλεισε για τις αγορές παγκοσμίως

Ένας δύσκολος μήνας έκλεισε για τις αγορές παγκοσμίως σήμερα, με τη Wall Street να σφραγίζει σήμερα την παράδοση ότι ο Σεπτέμβριος είναι κατά κανόνα πτωτικός. Βέβαια, ο φετινός Σεπτέμβριος συνέπεσε με πλήθος αβεβαιοτήτων, με την εστίαση των αγορών να είναι στην πολιτική της Federal Reserve, στα προβλήματα με την αγορά ακινήτων της Κίνας και τα σημάδια ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Τρεις εστίες στους τρεις βασικούς πόλους του κόσμου…

Σήμερα, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 1,59% στις 33.843 μονάδες, με τον S&P 500 να κλείνει στο -1,19% και στις 4.307 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στις 14.448 μονάδες με απώλειες 0,44%. Σε επίπεδο μήνα, ο Dow έκλεισε με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, με την πτώση σε S&P 500 και Nasdaq να είναι πάνω από 4%. Ωστόσο, οι δύο τελευταίες κράτησαν έστω και στα επίπεδα του 0,3% – 0,5% τα τριμηνιαία κέρδη τους, ενώ η τρίμηνη πτώση του Dow έφτασε το 1,5%.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και της αλυσίδας εφοδιασμού επικράτησαν. Οι μετοχές της Bed Bath & Beyond υποχώρησαν πάνω από 20%, αφού η εταιρεία είπε ότι αυτά τα ζητήματα έβλαψαν τα αποτελέσματα της στο δεύτερο τρίμηνο. Οι Walgreens Boots Alliance και Home Depot έπεσαν πάνω από 2%, καθιστώντας τις με τις χειρότερες επιδόσεις στον Dow.

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 362.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει 335.000 αιτήσεις.

Μια ξεχωριστή έκθεση από το Υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,7%, ανέφερε το υπουργείο στην τρίτη εκτίμηση της αύξησης του ΑΕΠ για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.

Η διπλή όψη των συμβολαίων πετρελαίου

Πολύ κοντά, αλλά χαμηλότερα των 80 δολαρίων κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, καθώς η άνοδος του δολαρίου έπληξε ελαφρώς την ελκυστικότητά του για τους εκτός ΗΠΑ επενδυτές. Ανασταλτικά στην άνοδο των πετρελαϊκών τιμών λειτούργησαν και οι εκτιμήσεις για την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του brent έκλεισαν στα 78,85 δολάρια, ενώ το συμβόλαιο Δεκεμβρίου βρέθηκε στα 78,35 δολάρια το βαρέλι. Το αργό έκλεισε στα 75,15 δολάρια, με άνοδο μόλις 32 σεντς σήμερα.

Σε επίπεδο μήνα όμως, το πετρέλαιο σημείωσε άλμα 7,61%, δικαιώνοντας όσους το εμπιστεύτηκαν επενδυτικά, κόντρα στην πτώση των άλλων αγορών, ενώ σε επίπεδο τριμήνου τα κέρδη του είναι οριακά. Μεγάλη σημασία αποκτά επίσης και το +55% που καταγράφει από την αρχή του έτους το πετρέλαιο, με τον χειμώνα να μην έχει αρχίσει ακόμη…

Ευρωαγορές: Πτωτικό το γ’ 3μηνο του 2021...

Mε απώλειες έκλεισαν την τελευταία ημέρα το Σεπτεμβρίου οι ευρωπαϊκές αγορές, κλείνοντας μάλιστα έναν πτωτικό μήνα, μετά από επτά μήνες συνεχούς ανόδου. Ο γερμανικός DAX έκλεισε επίσης το πρώτο αρνητικό του τρίμηνο από τις αρχές του 2020, λίγο δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία της Covid 19.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,05%, με τον δείκτη να κλείνει τον μήνα με απώλειες 3,2%, διακόπτοντας έτσι το επτάμηνο ανοδικό σερί. Σε επίπεδο τριμήνου ο δείκτης κέρδισε 0,5%.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 7.086 μονάδες, ο DAX έχασε 0,68% στις 15.260 μονάδες και ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,62% στις 6.520 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, οι τρεις δείκτες κατέγραψαν απώλειες 1,08%, 3,66% και 3,59% αντίστοιχα. Σε επίπεδο τριμήνου ο FTSE 100 έχασε 0,54%, ο DΑΧ υποχώρησε κατά 2,20%, αλλά διατηρεί ακόμη τα διψήφια ποσοστά ανόδου από την αρχή του έτους, ενώ ο CAC 40 γύρισε επίσης αρνητικός στο τρίμηνο με απώλειες 0,52%.

Σε επίπεδο τίτλων, η βελγική Ageas ενισχύθηκε κατά 5,8%, με το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών να στηρίζει τη μετοχή, ενώ η σουηδική Sinch σημείωσε κέρδη 3,1%, μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της Pathwire έναντι 1,9 δισ. δολαρίων που πέτυχε. Στον αντίποδα, η Kindred Group έχασε 6,5%, καθώς η αγορά δεν “ενέκρινε” το διπλασιασμό του μεριδίου της αμερικανικής Capital Group στην εταιρεία.

Στα μάκρο της ημέρας, η βρετανική οικονομία σημείωσε άνοδο 5,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως έδειξαν τα νέα στοιχεία, με τους αναλυτές να ανέμεναν να μην ξεπεράσει η ανάπτυξη το 4,8%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1% τον Αύγουστο, έπειτα από πτώση 2,4% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις 0,1%.

Επίσης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 4,1% τον Σεπτέμβριο, υψηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών. Επίσης, σε υψηλά δεκαετίας έφτασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, αφού διαμορφώθηκε στο 2,7% έναντι του 2,4% τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου