Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

«Μυστικά» και «παγίδες» των γονικών παροχών

  Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2021

Αναγκαίο το «πόθεν έσχες» για δωρεές χρημάτων από τους γονείς στα παιδιά για την απαλλαγή φόρου

Μυστικά και παγίδες φόρου κρύβουν οι αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων, μετρητών και μετοχών μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ που ενεργοποιούνται από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου.

Οι γονείς που θα δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους μπορεί να απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου αλλά θα πρέπει να δικαιολογούν το «πόθεν έσχες».

Θα πρέπει δηλαδή να είναι σε θέση να αποδείξουν στην Εφορία τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων τα οποία δίνουν στα παιδιά τους, ενώ οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητη περιουσία από τους γονείς, τους συζύγους ή τους παππούδες τους θα πρέπει να διαθέτουν τα εισοδήματα για να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης.

Οσοι δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» και όσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες (πρώτη ή και δευτερεύουσες) που τους έγραψαν οι γονείς, οι σύζυγοι ή οι παππούδες και γιαγιάδες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου και με συντελεστές που φθάνουν ακόμα και το 44%.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τον μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών και δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού από την 1η Οκτωβρίου 2021 κατατίθεται εντός της εβδομάδας για ψήφιση στη Βουλή μαζί με τα μέτρα (μεγαλύτερο «κούρεμα» στις επιστρεπτέες προκαταβολές, μείωση ΦΠΑ για γυμναστήρια, σχολές χορού, ζωοτροφές, μείωση 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης) που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβλέπει:

Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς) από 150.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ.

Εφόσον η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Σήμερα η κλίμακα γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών για συγγενείς πρώτου βαθμού έχει αφορολόγητο 150.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1% για τα επόμενα 150.000 ευρώ, 5% για το τμήμα από 300.000 έως 600.000 ευρώ και 10% για αξία άνω των 600.000 ευρώ.

Για τις κληρονομιές οι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι από 1,5% έως και 10%, με την απαλλαγή να καλύπτει μόνο τις πρώτες 150.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο ακίνητη περιουσία όσο και κινητή (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, μετρητά).

Τα τεκμήρια

Οι φορολογούμενοι που θα δωρίζουν μετρητά ή ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους, τους συζύγους, τους γονείς ή στα εγγόνια τους θα υποβάλλουν τη σχετική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ.

Με την υποβολή της δήλωσης η Εφορία θα ελέγχει εάν αυτός που δωρίζει μπορεί να αποδείξει τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του έτους οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Με την υποβολή της δήλωσης δηλώνεται ο ΑΦΜ αυτού που δωρίζει και φυσικά αυτού που αποδέχεται τη δωρεά.

Ο τελευταίος θα μπορεί να επικαλείται το ποσό για να δικαιολογεί τα δικά του τεκμήρια και ο πρώτος θα ελέγχεται για την προέλευση των χρημάτων.

Η Εφορία θα ψάχνει μέσα από τις δηλώσεις εάν από το εισόδημα παρελθουσών χρήσεων ή από το προϊόν πώλησης περιουσιακών στοιχείων στο παρελθόν καλύπτεται το ποσό της γονικής παροχής σε χρήμα.

Σε περίπτωση μη κάλυψης, ο γονιός θα φορολογείται για το ακάλυπτο ποσό με συντελεστές που θα φτάνουν ακόμα και το 44% καθώς θα ενεργοποιείται η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη η απαλλαγή από τον φόρο γονικών παροχών και δωρεών «αφορά πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών», σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται το αντίθετο, χωρίς όμως να συνυπολογίσει ότι, εκτός από τα ακίνητα που υπάρχουν στον ΕΝΦΙΑ, η γονική παροχή καλύπτει επίσης τα αγροτεμάχια, που είναι 32 εκατομμύρια στρέμματα, καθώς και τις συμμετοχές σε επιχειρήσεις, που είναι πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε αξία.

Στην Ελλάδα έχουμε και πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα η γονική παροχή αφορά κινητά, ομόλογα, μετοχές κ.λπ., καθώς και 130 δισ. ευρώ καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες, για τις οποίες μέχρι σήμερα ίσχυε φορολογία 10% για τη γονική παροχή από το πρώτο ευρώ».

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου