Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης όπου οι γυναίκες πήραν την πλειοψηφία στη Βουλή

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Παγκοσμίως οι γυναίκες πλειοψηφούν σε άλλες πέντε χώρες που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς.

DAN KITWOOD VIA GETTY IMAGES
Η μέχρι τώρα πρωθυπουργός της χώρας Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ.

Οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο της Ισλανδίας, μια πρώτη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Εκ των 63 εδρών του κοινοβουλίου της Ισλανδίας, τις 33 έχουν καταλάβει γυναίκες, δηλαδή το 52,3%, σύμφωνα με τις προβολές που βασίζονται στα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν χθες.

Βάσει των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει ποτέ υπερβεί το συμβολικό όριο του 50%, με τη Σουηδία να κατέχει μέχρι στιγμής των πρώτη θέση με το ποσοστό των βουλευτίνων στο 47%.

  
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Παγκοσμίως, στα κοινοβούλια άλλων πέντε χωρών οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα (61%), στην Κούβα (53%), στη Νικαράγουα (51%) όπως και στο Μεξικό και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).

Η Ισλανδία είναι συχνά πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις γυναίκες. Τον Οκτώβριο του 1975, η χώρα αποτέλεσε θέατρο μια πρωτόγνωρης μαζικής απεργίας γυναικών, που ζητούσαν καλύτερους μισθούς και θέσεις εργασίας.

Η χώρα, η οποία μετρά σήμερα 370.000 κατοίκους, υπήρξε επίσης η πρώτη που εξέλεξε με δημοκρατικές διαδικασίας μια γυναίκα στη θέση της προέδρου της χώρας, το 1980.

Με 37 έδρες εκ των συνολικά 63, στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου επικράτησε η συμμαχία αριστεράς-δεξιάς, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ έχασε έδαφος.

Πηγές: AFP, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου