Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ελλάδα – Γαλλία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας και τα μηνύματα στην Τουρκία -Τι αλλάζει στη Μεσόγειο

 Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021

Κορυφαία ρήτρα της ελληνογαλλικής συμφωνίας η δέσμευση της Γαλλίας για άμεση επέμβαση και στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση εισβολής ή επίθεσης στην Ελλάδα, ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Ελλάδα – Γαλλία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας και τα μηνύματα στην Τουρκία -Τι αλλάζει στη Μεσόγειο | tovima.gr

Στην υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας προχώρησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν με το κείμενο για πρώτη φορά να προβλέπει την δυνατότητα άμεσης στρατιωτικής συνδρομής από την Γαλλία προς την χώρα μας σε περίπτωση απειλής από άλλη χώρα ακόμη και αν αυτή είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Εθνικό, ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό το κίνητρο

Με την υπογραφή της συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση των δυο χωρών Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνούν να αναβαθμίσουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και της Ευρώπης στην Ανατολική μεσόγειο.

Η χώρα με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ προμηθεύεται άμεσα τρεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες Belharra, με προοπτική παραγγελίας και μιας ακόμη που σε απόλυτη διασύνδεση με τα 24 πολεμικά αεροσκάφη Rafale αποκτά ισχυρό πολλαπλασιαστή ισχύος στο Αιγαίο.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία. Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει προφανώς κίνητρο εθνικό καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας, έχει όμως και κίνητρο ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία. […] Έχει όμως η επιλογή αυτή και έναν χαρακτήρα ευρωατλαντικό.  Γιατί αφορά δύο εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και δυο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Και μια Ευρώπη η οποία ενισχύει την άμυνά της, ενισχύει εντέλει και την ίδια την διατλαντική συμμαχία» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο

Η συμφωνία άμυνας και ασφάλειας προβλέπει την παράδοση της πρώτης φρεγάτας στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και ένα χρόνο μετά των επόμενων δύο.

Το εξοπλιστικό μνημόνιο προβλέπει και την προμήθεια 3 +1 κορβετών, ενώ με τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Μακρόν για πρώτη φορά η Τουρκία σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο θα βρει απέναντί της Ελληνογαλλικό τείχος. Σε ενδεχόμενη κρίση η ενεργοποίηση των Γάλλων θα είναι αυτόματη.

Κορυφαία ρήτρα της ελληνογαλλικής συμφωνίας η δέσμευση της Γαλλίας για άμεση επέμβαση και στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση εισβολής ή επίθεσης στην Ελλάδα, ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Τουρκία.

Φωτογραφίζει την Τουρκία

«Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει το Άρθρο 2 της σύμβασης.

Επικράτεια

Το άρθρο φωτογραφίζει ευθέως την Τουρκία, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που επισημαίνουν ότι στην περίπτωση Ελλάδας και Τουρκίας δεν υφίσταται ακριβώς απειλή από πλευράς Άγκυρας εναντίον της ελληνικής «επικράτειας» όπου ασκείται η εθνική κυριαρχία, αλλά αμφισβήτηση των ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας που δεν αποτελούν επικράτεια με τη στενή έννοια του όρου αλλά ειδικές ζώνες οι οποίες εμπίπτουν στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πάντως αναφέρθηκε στα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού με το Oruc Reis.

«Δεν έχω την αίσθηση πως το καλοκαίρι του 2020 ήταν η Ελλάδα αυτή που συμπεριφέρθηκε επιθετικά στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι λοιπόν εύλογο να βοηθούμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί ώστε να γίνουν σεβαστά τα συμφέροντά της και να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς και να δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την προστασία της σε περίπτωση εισβολής, επίθεσης ή απειλής» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν.

Γαλλικό… μαρς στον Ευρωστρατό

Η συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας και συνδρομής αποτελεί πιλότο και για τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και είναι το πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση του σχεδίου του Γάλλου προέδρου για τη δημιουργία του ευρωστρατού.

Με την ιστορική συμφωνία του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν στην ουσία «πατάει το κουμπί» για να κάνει πράξη το όραμά του για μία κοινή αμυντική ευρωπαϊκή συνεργασία – πρωτοβουλία που έρχεται στον απόηχο της σοβαρής κρίσης με την Ουάσιγκτον.

«Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ. Θέλω να θυμίζω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μην είμαστε αφελείς»

Στον απόηχο της ρήξης με τις ΗΠΑ και της στροφής του αμερικανικού ενδιαφέροντος στον Ειρηνικό ο Γάλλος πρόεδρος φρόντισε να στείλει πολλάπλά μηνύματα και στους ευρωπάιους εταίρους.

«Oι Ευρωπαίοι πρέπει να αφήσουν πίσω τους την αφέλεια. Όταν δεχόμαστε πιέσεις, όταν ξένες δυνάμεις σκληραίνουν τη στάση τους, πρέπει να αντιδρούμε, να δείχνουμε πως έχουμε την ισχύ και την ικανότητα να αμυνθούμε, χωρίς να οδηγηθούμε σε κλιμάκωση, εξασφαλίζοντας όμως τον σεβασμό» σημείωσε ο κ. Μακρόν.

Η συμφωνία προβλέπει εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας και στην εξωτερική πολιτική με αιχμή την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τις σχέσεις τους με ισχυρές δυνάμεις της περιοχής.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Όπως μετέδωσε το MEGA η ελληνογαλλική συμφωνία κλείδωσε «κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμμανουέλ Μακρόν συζήτησαν γι’ αυτή τη συμφωνία τόσο στο αυτοκίνητο όσο και κατά την ξενάγηση που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Γάλλο πρόεδρο την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου αμέσως μετά το δείπνο των ηγετών στην Ακρόπολη για την ευρωμεσογειακή σύνοδο.

Οι τελευταίες πινελιές στα κείμενα μπήκαν στη Νέα Υόρκη τις τελευταίες ημέρες όσο ήταν εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Ουάσινγκτον ήταν ενήμερη. Μάλιστα υπήρξε ενημέρωση της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτώριας Νούλαντ από τον Νίκο Δένδια.

Η πρώτη φορά που ο Εμμανουέλ Μακρόν έβαλε στο τραπέζι αυτή την πρόταση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν πριν από δύο χρόνια, στο πρώτο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι μετά την εκλογή του.

Πληρώνουμε

Σε μία εβδομάδα την Τρίτη 5 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει γι’ αυτή τη συμφωνία την ελληνική Βουλή. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ επί της αρχής της ελληνογαλλικής συμφωνίας ωστόσο άφησε σοβαρές αιχμές για το κόστος των εξοπλιστικών κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «πληρώνουμε πάνω από 10 δισ. τις παλινωδίες και τις επιλογές του».

Τη συμφωνία της εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι «είμαστε πάντα υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τη Γαλλία και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας» και έθεσε το ζήτημα ότι «τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η ιστορία των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafale. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε. Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος».

Κατά της ελληνογαλλικής συμφωνίας τάχθηκε το ΚΚΕ κάνοντας λόγο για επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ενώ υπογράμμισε ότι τα «υπέρογκα και χωρίς τέλος εξοπλιστικά προγράμματα, υπηρετούν κυρίως άλλους στόχους και όχι την άμυνα της χώρας ενώ θα κληθεί να τα πληρώσει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός».

Αμηχανία και σιωπή προς ώρας

Στην Άγκυρα προς ώρας επικρατεί αμηχανία στα τουρκικά ΜΜΕ και εκκωφαντική σιωπή στην κυβέρνηση Ερντογάν. Όπως ανέφερε το κρατικό κανάλι σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, ο Κύριάκος Μητσοτάκης «δε μπαίνει σε κούρσα εξοπλισμών, αλλά δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω».

Στο ίδιο πνεύμα, αλλά εμφανώς πιο «ενοχλημένη», παρουσιάζεται η φυλοκεβερνητική ιστοσελίδα haber3. Με τίτλο «ο φόβος της Ελλάδας για την Τουρκία έχει κόστος», υποστηρίζει ότι «η Αθήνα, που αντιμετωπίζει συχνά στρατιωτικά την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, αγόρασε μια φρεγάτες πληρώνοντας 3 δισ. ευρώ στη Γαλλία». Ο στόχος, όπως αναφέρει, είναι η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή.

Παρμενίων, εναέριες παραβιάσεις και σκληρές εμπλοκές στο Αιγαίο

Με την άσκηση «Παρμενίων» να είναι σε πλήρη εξέλιξη, η τουρκική πολεμική αεροπορία έστειλε το δικό της μήνυμα, παραβιάζοντας 40 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν άμεση με αποτέλεσμα να σημειωθούν τρεις σκληρές εμπλοκές στο βορειοανατολικό Αιγαίο και το Καστελόριζο.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου