Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Το "σκαθάρι" του Ισλαμικού Κράτους που αποκεφάλιζε δυτικούς ομήρους σε δίκη στις ΗΠΑ

 Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Βρετανός Αλ.Κότεϊ, ήταν υπάλληλος σε κατάστημα αθλητικών ειδών μέχρι που πήγε στη Συρία. Τώρα δηλώνει "ένοχος".

HANDOUT . VIA REUTERS

Ένας πρώην υπήκοος Βρετανίας, μέλος ομάδας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία που είχε το παρωνύμιο “The Beatles” και διέπραττε απαγωγές και αποκεφαλισμούς δυτικών ομήρων δήλωσε ένοχος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Ο Αλεξάντα Κότεϊ, που γεννήθηκε στο Λονδίνο και είναι 37 ετών, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου στην Αλεξάντρια της Βιρτζίνια ένοχος για τον φόνο το 2014 των Αμερικανών δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ, αλλά και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις Κέιλα Μίλερ και Πίτερ Κάσιγκ.

Εναντίον του Κότεϊ όσο και του Ελ Σάφι ελ Σέιχ, 33 ετών επίσης μέλος των Beatles, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την απαγωγή ατόμων που κατέληξε στον θάνατό τους, συνωμοσία για τη διάπραξη ανθρωποκτονιών εναντίον Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό και συνωμοσία για την παροχή υλικής στήριξης σε τρομοκράτες.

  
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, και οι δύο άνδρες είναι πιθανό να καταδικαστούν σε ισόβια χωρίς να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την αποφυλάκισή τους.

Ο δικαστής Τ. Σ. Έλις δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 4 Μαρτίου 2022.

Δηλώνοντας ένοχος ο Κότεϊ «συμφώνησε να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή», σχολίασε ο Ραζ Πάρεκ δικηγόρος της κατηγορούσας αρχής.

Ο Κότεϊ έχει κάνει συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση να της δώσει – όπως και σε όποια κυβέρνηση το ζητήσει― όσες πληροφορίες διαθέτει για τις ενέργειες του στη Συρία. Επίσης στη συμφωνία προβλέπεται ότι, αφού εκτίσει 15 χρόνια από την ποινή του στις ΗΠΑ, θα εκδοθεί στη Βρετανία όπου θα δικαστεί εκ νέου για την απαγωγή και τον φόνο ομήρων.

Ο πρώην υπάλληλος καταστήματος αθλητικών ειδών, που γεννήθηκε στο Λονδίνο όπου και ριζοσπαστικοποίηθηκε, απευθύνθηκε στα αγγλικά στο δικαστήριο.

Δήλωσε ότι πήγε στη Συρία για να πολεμήσει κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και στη συνέχεια εντάχθηκε στην ομάδα του ΙΚ που απήγαγε και κρατούσε μη μουσουλμάνους ομήρους.

Οι οικογένειες των τεσσάρων Αμερικανών θυμάτων των Beatles ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η μητέρα του Τζέιμς Φόλεϊ, του δημοσιογράφου ο αποκεφαλισμός του οποίου προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, απηύθυνε έκκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και «όλους τους Αμερικανούς» οι ΗΠΑ «να προστατεύουν και να βοηθούν τους Αμερικανούς ομήρους σε όλο τον κόσμο».

Ο Αλεξάντα Κότεϊ και ο Ελ Σάφι ελ Σέιχ συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2018 από τις συριακές κουρδικές δυνάμεις και στη συνέχεια παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Τον Οκτώβριο του 2020 μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ για να λογοδοτήσουν ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου. Η Βρετανία δεν επιθυμούσε εξ αρχής να τους δικάσει στο έδαφός της, ενώ τους στέρησε και τη βρετανική υπηκοότητα. Η έκδοσή τους στις ΗΠΑ κατέστη δυνατή μόνο αφού οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν τον Λονδίνο ότι δεν θα ζητήσουν να τους επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

HuffPostGr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου