Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Νησί δέχεται μόνο τουρίστες με ετήσιο εισόδημα 70.000 δολάρια και απαιτεί ελάχιστη διαμονή 14 ημερών

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021

Τους τελευταίους έξι μήνες το επισκέφθηκαν μόλις 21 (πολύ πλούσιοι) παραθεριστές. Απέκλεισαν ακόμη και συγγενείς κατοίκων.

MICHAEL RUNKEL VIA GETTY IMAGES

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς το ηφαιστειογενές νησί Μοντσερράτ στην Καραϊβική με τις παραλίες με τη μαύρη άμμο και το εκπληκτικό φυσικό τοπίο. 

Μόνο που αυτό είναι αδύνατον για τους περισσότερους μέχρι στιγμής-ακόμη και εάν κάποιος διαθέτει τα χρήματα για το ταξίδι. 

Αυτό καθώς για να εισέλθει κάποιος θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα που να ανέρχεται στα τουλάχιστον 70.000 δολάρια.

Το κριτήριο αυτό τέθηκε από την κυβέρνηση του νησιού σε μια προσπάθεια να κρατήσει μακριά τoν κορονοϊό διατηρώντας όμως και κάποια έσοδα από τον τουρισμό. Προς ικανοποίηση λοιπόν αυτού του διπλού στόχου τον Απρίλιο άνοιξε τα σύνορά του μόνο για τους πιο πλούσιους ταξιδιώτες και με υποχρέωση παραμονής για χρονικό διάστήμα τουλάχιστον δύο εβδομάδων. 

Σημειώνεται πως πριν τον Απρίλιο, δεν γινόταν δεκτός κανένας ταξιδιώτης.

Το αποτέλεσμα φυσικά, είναι όλους αυτούς τους μήνες να έχουν επισκεφθεί το νησί μόνο 21 ταξιδιώτες επτά διαφορετικών οικογενειών, όπως αναφέρουν οι New York Times, κάνοντας λόγο για ένα τολμηρό εγχείρημα.  

Αυτό που προσφέρεται στους εκλεκτούς παραθεριστές είναι φυσικά ένας covid-free  παράδεισος επί Γης.

WESTEND61 VIA GETTY IMAGES

Στο νησί έχουν καταγραφεί μόλις 33 κρούσματα και ένας θάνατος ενώ δεν υπάρχουν αυστηρά μέτρα προφύλαξης όπως η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους. 

Για τους πρώτους τουρίστες που υποδέχθηκε το Μοντσερράτ, αυτό ήταν ένα ισχυρό δέλεαρ. «Θυμάμαι στην αρχή της πανδημίας, να αναρωτιέμαι εάν υπάρχουν μέρη στον κόσμο που δεν αντιμετωπίζουν καμία από αυτές τις τρέλες», είπε η κ. Μπάϊκορ στους New York Times. «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σε σκοτώσει εδώ εκτός από το ηφαίστειο».

Το ηφαίστειο Soufriere Hills εξερράγη τελευταία φορά το 1995 και ένα 24ωρο το 24ωρο σύστημα προειδοποίησης συνεχίζει να παρακολουθεί τη δραστηριότητά του.

Στο μεταξύ, προκειμένου οι αρχές να διασφαλίσουν ότι οι τουρίστες δεν αποτελούν απειλή για τους κατοίκους του νησιού, εμβολιασμένοι και μη ταξιδιώτες τίθενται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες κατά την άφιξή τους και οφείλουν ακολούθως να υποβληθούν σε τεστ.

Συνεπώς όσοι επιλέγουν το νησί για διακοπές σίγουρα θα μείνουν σε αυτό για διάστημα άνω των 14 ημερών. 

Λιγότερο από το ένα τέταρτο των σχεδόν 5.000 κατοίκων είναι εμβολιασμένο, οπότε μια έξαρση του ιού θα μπορούσε να είναι καταστροφική. Αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκαν πέντε κρούσματα στο νησί, τα οποία έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γραφείου Τουρισμού της Premier.

OLGA BURYMSKA VIA GETTY IMAGES
Wild black sand beach in Montserrat, 2014.

Η επιβολή βέβαια αυτών των αυστηρών κριτηρίων προκάλεσε την αντίδραση αρκετών συγγενών κατοίκων του Μοντσερράτ που ζουν σε γειτονικά νησιά και δεν μπορούσαν να επισκεφθούν αγαπημένα πρόσωπα ενώ εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού εκτιμούν πως το όριο ετήσιου εισοδήματος 70.000 δολαρίων ήταν πού υψηλό και τους στέρηση πελάτες. 

Πάντως, οι αυστηροί αυτοί περιορισμοί που αφορούν όποιον θέλει να επισκεφθεί το νησί πρόκειται να αλλάξουν. Από την 1η Οκτωβρίου, όλοι οι εμβολιασμένοι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι ενώ δεν θα υφίσταται πλέον η υποχρέωση ελάχιστων ημερών διαμονής. 

Δεδομένου ότι η COVID-19 είναι υπό πλήρη έλεγχο στο νησί οι ταξιδιώτες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα έχουν πρόβλημα να ταξιδέψουν ενώ βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει το νησί, το οποίο αποτελεί βρετανικό έδαφος, στην πράσινη λίστα ταξιδιών χωρίς καραντίνα. 

Πηγή: New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου