Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Ανοίγουν τα ταξίδια προς ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αλλά πότε ακριβώς;

  Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου, 2021

Επιμέλεια: Χριστόδουλος Αθανασάτος 

Αssociated Press

Φωτ. αρχείου: Υπάλληλοι στο αεροδρόμιο «La Guardia», στην Νέα Υόρκη, δεν ξεχνούν να φορούν τις μάσκες τους ενώ βοηθούν τις επιβάτες. (AP Photo/Frank Franklin II)


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ανακούφιση των αεροπορικών εταιρειών, αλλά και εκατομμυρίων επίδοξων ταξιδιωτών, μετά την ανακοίνωση της χαλάρωσης των περιορισμών για την είσοδο των Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, είναι δεδομένη. Με την πάροδο μιας εβδομάδας, όμως, ένα σημαντικό ερώτημα δεν έχει ακόμη απαντηθεί: Τον Νοέμβριο μεν, αλλά πότε ακριβώς; Η λεπτομέρεια είναι μεν κομβική, αλλά επί του παρόντος αδιευκρίνιστη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «USA Today», περίπου μια εβδομάδα μετά την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να κρατάει σιγή ιχθύος. Οπως τονίζεται, είναι χαρακτηριστικό πως όχι μόνο δεν ανακοινώνεται η ακριβής ημερομηνία, αλλά ούτε καν το χρονικό σημείο κατά το οποίο η ημερομηνία αυτή θα γίνει γνωστή.

Από την πλευρά του, το CDC, στις εισηγήσεις επιστημόνων του οποίου καθορίζεται η επιβολή των περιορισμών, τονίζει πως αναμένεται να έχει πλήρη ενημέρωση για το σύστημα ιχνηλάτησης των αεροπορικών εταιρειών (contact tracing) έως τα μέσα Οκτωβρίου. Αυτό, τουλάχιστον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κέντρου, Σκοτ Πόλεϊ (Scott Pauley), χωρίς να διευκρινίζει εάν αποτελεί μια σημαντική εκκρεμότητα για την ανακοίνωση της ημερομηνίας.

Ασφαλώς, η απάντηση αυτού του τελευταίου ερωτήματος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια των αεροπορικών, που επιθυμούν να οργανώσουν ένα πρόγραμμα υπερατλαντικών πτήσεων το οποίο δεν θα ανατραπεί ξανά από εξωγενείς παράγοντες. Ο δε προσδιορισμός της αρχικής ανακοίνωσης για «αρχές Νοεμβρίου» είναι μεν κατατοπιστικός, αλλά όχι απολύτως ακριβής, ιδίως για ταξιδιώτες οι οποίοι, για διάφορους λόγους, επιθυμούν να βρεθούν στις ΗΠΑ κατά τον πρώτο μήνα χαλάρωσης των μέτρων.

«Ολοι σε παραπέμπουν σε άλλο Τμήμα. Το CDC στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις Υγειονομικές Υπηρεσίες τους. Αυτοί λένε ότι είναι θέμα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας. Από τον Αννα στον Καϊάφα», είναι το περιεχόμενο της δήλωσης της Ελενα Γκρέιχαμ (Elena Graham), φωτογράφου από το Σαν Φρανσίσκο, ο σύντροφος τής οποίας βρίσκεται στη Νορβηγία. Αναφέρει πως η τελευταία φορά που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ ήταν το 2019, πριν ακόμη από την πανδημία, ενώ, μετά την ανακοίνωση της 20ής Σεπτεμβρίου έχουν βγει στην αγορά για εισιτήριο τον Νοέμβριο. Ο ίδιος εξασφάλισε άδεια από την δουλειά του, ενώ συμφώνησε να υπενοικιάσει το διαμέρισμά του. Το εισιτήριο έχει βγει με ανοικτή ημερομηνία, παρ’ όλα αυτά η καθυστέρηση προκαλεί ανασφάλεια.

Πάντως, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για επανέναρξη των ταξιδιών ακόμη και από την 1η Νοεμβρίου, όπως υποστήριξε στο Twitter ο πρέσβης της Αυστρίας στις ΗΠΑ, Μάρτιν Ουέις (Martin Weiss), όταν ρωτήθηκε από ενδιαφερόμενο.

«Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία. Αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόθεση να έχει τακτοποιηθεί από την 1η Νοεμβρίου. Κάνουμε τον σταυρό μας», είπε ο κ. Ουέις.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της χαλάρωσης των περιορισμών από τον Νοέμβριο είναι οριστική και αμετάκλητη, σκορπώντας ικανοποίηση και σε πολλούς ομογενείς, οι οποίοι θα μπορούν να υποδεχθούν συγγενείς τους από την Ελλάδα, όπως επίσης και πολλούς Ελληνες με καθεστώς βίζας στις ΗΠΑ, που θα μπορούν να κάνουν ταξίδι στην πατρίδα μετ’ επιστροφής. Υπενθυμίζεται ότι αφορά μόνο τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, με επιπρόσθετη υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ, το παλαιότερο 72 ωρών.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου