Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Από το ΒΗΜΑτοδότης

  Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2021

Εδώ και καιρό ο στρατηγός Φλώρος έλεγε στους επιτελείς του ότι ακούει… βερεσέ τα περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών και συχνά επαναλαμβάνει τη φράση του υπουργού Άμυνας «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Η «εκπληξούλα» του στρατηγού Φλώρου στο Καστελλόριζο | tovima.gr

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωναν από το Μέγαρο Ηλυσίων την αγορά γαλλικών φρεγατών και τη συμφωνία αμυντικής συνδρομής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ετοίμαζε μια… «εκπληξούλα» (όπως την χαρακτήρισε) στο Καστελλόριζο.

Με εντολή του εμφανίστηκε από το πουθενά στο λιμάνι του Κστελλόριζου το υπερσύγχρονο υποβρύχιο (Type 214) «Παπανικολής» προκαλώντας ενθουσιασμό στους κατοίκους του ακριτικού αυτού νησιού. Εδώ και καιρό ο στρατηγός Φλώρος έλεγε στους επιτελείς του ότι ακούει… βερεσέ τα περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών και συχνά επαναλαμβάνει τη φράση του υπουργού Άμυνας «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Η χθεσινή ανάδυση όμως από το πουθενά του «Παπανικολή» στο Καστελλόριζο είχε και μια άλλη σημασία: «Για να ξέρουν οι πάντες ότι καλά τα παραμύθια με τις έρευνες κτλ. κτλ., αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παντού και πάντα». Ήταν, μου λένε, μια ευθεία απάντηση στην παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα έξω από την Κρήτη, πράγμα που σημαίνει ότι τα ελληνικά υποβρύχια παρακολουθούσαν, χωρίς να γίνουν αντιληπτά, τις κινήσεις των τουρκικών καραβιών.

Έρχεται το «θεόρατο κύμα» στο Αιγαίο

Ήταν ενθουσιασμένος και το έδειχνε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών και τη συμφωνία αμυντικής συνδρομής ανάμεσα στην χώρα μας και την Γαλλία, τόσο που έγραψε στο twitter: «Υπέροχα Νέα! Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας. Κτίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος. Μετά τις «Ριπές Ανέμου» (αναφερόμενος στα Rafale) έρχεται το «Θεόρατο Κύμα». Τα νέα «Ξύλινα Τείχη» εν πλω για το Πολεμικό Ναυτικό μας! Όραμα-Οργάνωση-Υλοποίηση. Ο σχεδιασμός προχωρά «Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου». Και τα καλύτερα έρχονται… Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία» έγραψε χαρακτηριστικά.

Τα γαλλικά του Μητσοτάκη και ο στρατηγός Ντε Γκωλ

Στη γαλλική γλώσσα απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των δηλώσεων για τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Στη δήλωσή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η ιστορία μας φέρνει μαζί”. “Κύριε πρόεδρε, η ιστορία μας φέρνει μαζί. Όπως και η γεωγραφία, η θάλασσα της Μεσογείου και η Ευρώπη».

Μάλιστα, επικαλέστηκε μία φράση του πρώην προέδρου της Γαλλίας, στρατηγού Ντε Γκωλ, την οποία ανέφερε σε επίσκεψή του στην Αθήνα το 1963: «Αυτή είναι η αποστολή που καλεί τους λαούς μας, ο ίσκιος της Ακρόπολης, όπως έλεγε το 1963 ο στρατηγός Ντε Γκωλ στην Ελλάδα και αυτήν την αποστολή τιμούμε με υπερηφάνεια σήμερα στο Παρίσι. Να κάνουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός.. 

Οι απόγονοι των φρεγατών και οι διάδοχοι των Rafale

Και ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε στα γαλλικά: «Σήμερα μιλάμε για φρεγάτες. Δεν είναι, όμως, παρά οι απόγονοι των θωρηκτών «Ύδρα», «Σπέτσαι» και «Ψαρά», που ο Χαρίλαος Τρικούπης παρήγγειλε στα ναυπηγεία της Χάβρης. Όταν, ήδη από το 1884, Γαλλική αποστολή βοηθούσε στην ανανέωση του ελληνικού στόλου, υπό τον ναύαρχο Λοράν Λεζέν. Έναν συμπατριώτη σας από την Αμιένη, κύριε Πρόεδρε. Όπως μιλάμε και για τα «Rafale». Τους διαδόχους, δηλαδή, του «Αετού» του «Γύπα», του «Δαίδαλου» και του «Ιέρακα». Γιατί αυτά τα 4 γαλλικά «Henri Farman» έγιναν, το 1912, η πρώτη ελληνική αεροπορική δύναμη. Με ιδρυτή τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που μάλιστα επέλεξε ο ίδιος τα ονόματά τους.

Πιερρακάκης- Πλεύρης στήνουν τον ψηφιακό φάκελο Υγείας

Αποτελεί επανάσταση η σωστή ενημέρωση του πολίτη για θέματα της υγείας του. Και τούτο γιατί ο Φάκελος Υγείας αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση και το μεγάλο στοίχημα για κάθε κυβέρνηση καθώς ο πολίτης με τη συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία που βλέπει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο γιατρός. Έτσι ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης με το νέο ψηφιακό ΕΣΥ που ετοιμάζουν, παρουσιάζουν την εφαρμογή της ψηφιακής συνταγογράφισης σε μια χρονική αναδρομή από την 1/1 2012. Δηλαδή θα μπορεί ο πολίτης να γνωρίζει ότι γνωρίζει για αυτόν ο γιατρός του (συνταγές φάρμακα, αγωγή). Το My Health αποτελεί μία εφαρμογή η οποία θα εξελίσσεται συνεχώς με στόχο να μπορεί να φιλοξενεί ολόκληρο το ιατρικό ιστορικό του πολίτη. Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της εφαρμογής το MyHealth αποτελεί τη νέα εφαρμογή της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία προσφέρει πρόσβαση στη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά εξετάσεων.

Τα δωρεάν giga στους εφήβους που εμβολιάζονται

Την Πέμπτη ο Κυριάκος Πιερρακάκης μαζί με τους υφυπουργούς Γιώργο Γεωργαντά και Θόδωρο Λιβάνη θα εξειδικεύσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ για την κινητή τηλεφωνία. Έτσι λοιπόν θα υπάρξουν ευχάριστα νέα για τους κατόχους κινητής τηλεφωνίας αφού θα υπάρξει μείωση τελών, ειδικά όμως μέχρι ηλικίας 29 ετών και δωρεάν 50 giga στο κινητό τους για εμβολιασμένα παιδιά και εφήβους ηλικίας 15- 17 ετών.

Όταν παρακαλείς για πρόταση μομφής

Δεν γνωρίζω εάν έχει ξανασυμβεί η κυβέρνηση να παρακαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της. Και όμως συνέβη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το φαινόμενο της ακρίβειας στην ενέργεια και η υπόθεση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης προχθές στη Βουλή ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να λαμβάνουν αποστάσεις από τους δύο «μονομάχους». Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, λαμβάνοντας συχνά χαρακτηριστικά προσωπικών συγκρούσεων, έπειτα από ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση πάντως, αρχικώς εντός της Ολομέλειας διά του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και λίγη ώρα αργότερα διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, σήκωσε το γάντι και κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλουν πρόταση μομφής, ώστε κοινοβουλευτικά, όπως ειπώθηκε, να αναδειχθεί όλη η αλήθεια για την ακολουθούμενη πολιτική.

Πέραν τούτων έχω να πω και τα εξής: Είθισται (τουλάχιστον σε αυτή την κυβέρνηση) όταν ένας υπουργός βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και να ζητείται για αυτόν πρόταση μομφής να σώζεται από διάφορε καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ανασχηματισμούς, «καρατομήσεις» κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει πάντοτε πλήρης κάλυψη και στήριξη από πλευράς κυβερνήσεως Συνέβη στο παρελθόν κάτι που το γνωρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά οι κκ. Τσίπρας και Τσακαλώτος, αλλά επιμένουν σε προτάσεις δυσπιστίας. Από πλευράς κυβερνητικών στελεχών παρακαλούν να τους γίνει μια πρόταση μομφής.

Ανήλικα και ασυνόδευτα

Αναχώρησαν για τη Γαλλία έντεκα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία προστίθενται στα 995 παιδιά που ήδη έχουν ήδη μετεγκατασταθεί με ασφάλεια σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεπεράστηκε έτσι ο στόχος – ορόσημο των 1.000 μετεγκαταστάσεων της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που επιτεύχθηκε μετά από σκληρή δουλειά, σε όλη την διάρκεια της πανδημικής κρίσης και παρά το κλείσιμο των συνόρων. Τα έντεκα παιδιά που έφυγαν για το Παρίσι (10 αγόρια από το Αφγανιστάν και ένα κορίτσι από το Ιράκ) αποχαιρέτισαν στο αεροδρόμιο με μεγάλη συγκίνηση και με την βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν την πορεία τους με ασφάλεια και νέες ευκαιρίες, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη Σοφία Βούλτεψη και η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μέρκελ μέχρι τα Χριστούγεννα;

Το ενδεχόμενο περιδίνησης σε κύκλο αδιέξοδων πολιτικών συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως αντίστοιχα είχε συμβεί το 2017, αντιμετωπίζει η Γερμανία παρότι οι Πράσινοι εκτιμούν πως οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν «πολύ γρήγορα». Παλαιός διπλωμάτης, με μακρά θητεία στο Βερολίνο, επικέντρωνε την προσοχή του στη στάση της Άνγκελα Μέρκελ η οποία παραμένει για 16η συνεχόμενη χρονιά καγκελάριος ωστόσο δεν έχει υπερβεί ακόμη τον αντίστοιχο χρόνο της επίσης μακράς θητείας του Χέλμουτ Κολ. Εν προκειμένω, ο Κολ είχε αναλάβει καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 1982 και παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο της Καγκελαρίας την 27η Οκτωβρίου 1998 στον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Μέρκελ ανέλαβε στις 22 Νοεμβρίου 2005, άρα για να ξεπεράσει τον Κολ και γενικώς για να τεθεί πρώτη στον κατάλογο των διατελεσάντων καγκελάριων θα πρέπει να δώσει τα κλειδιά στον επόμενο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Και μιας και πιάσαμε τα στατιστικά, πολλά χρόνια είχαν μείνει επίσης ο Αντενάουερ (14) και πιο πριν ο Χίτλερ (11). Εξάλλου αν τα καταφέρει, θα είναι η μοναδική γυναίκα που κατέλαβε ποτέ τέτοιο αξίωμα στη Γερμανία και το κράτησε τόσο όσο να ξεπεράσει όλους τους άνδρες! Βέβαια, οι συνέπειες της κυριαρχίας της είναι περίπου γνωστές και τραγικές. Ωστόσο ο επίλογος δεν έχει γραφτεί ακόμη…

Το μαξιλαράκι με την Πρόεδρο και την Καλυψώ

Ενα μαξιλαράκι που κοσμεί ένα από τους καναπέδες στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας έκλεψε τις εντυπώσεις. Στη συνάντηση της με τον Άδωνη Γεωργιάδη, οι φωτορεπόρτερ φωτογράφισαν το μαξιλαράκι αυτό το οποίο απεικονίζει την Κατερίνα Σακελαροπούλου μαζί με τη γάτα της, την περίφημη Καλυψώ. Τι ακριβώς συνέβη; Μαθαίνω πως ήταν ένα από τα δώρα που δέχθηκε η Πρόεδρος όταν επισκέφθηκε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο. Είναι λοιπόν ένα δώρο φιλοτεχνημένο μάλιστα από μια γυναίκα του Ναυπλίου που συνδυάζει πολλές τεχνικές, όπως κέντημα, απλικέ, σταμπωτό, τεχνικές δηλαδή που συνηθίζονται στην παραδοσιακή χειροτεχνία, την οποία στηρίζει η Πρόεδρος. Και κάτι ακόμα. Στο Προεδρικό Μέγαρο υπάρχει και το έργο «Ταμείο Μνήμης» κεντημένο από γυναίκες της Θράκης. 

Η Γιάννα, η Μπριζίτ και το γιαννιώτικο πιρπιρί

Θα σας πάω τώρα στο Λούβρο στην έκθεση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, την οποία εγκαινίασαν οι κκ. Μακρόν και Μητσοτάκης και θα σας περιγράψω εικόνες που δεν έδειξε η τηλεόραση. Πρώτα απ΄όλα οφείλω να σας πω ότι το ζεύγος Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ότι ήταν ελληνικό. Όταν μάλιστα η πρώτη κυρία της Γαλλίας συνάντησε την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου ενθουσιάστηκε με το γιαννιώτικο πιρπιρί της. Ήταν όντως εντυπωσιακό και έδενε αρμονικά την ιστορία με την μόδα. Ήταν ένα αυθεντικό δώρο που το έκανε στην Γιάννα ένας συλλέκτης, σε μαύρο με χρυσά κεντήματα από τους τερζήδες ( που έραβαν τότε). Είναι κεντημένο με χρυσή κλωστή και έχει βάρος 20 κιλά. Μια πόρπη ηπειρωτική είχε ενσωματωθεί με το γιαννιώτικο πιρπιρί. Ήταν το ίδιο, αλλά σε χρώμα μπλε που φορούσε η Γιάννα όταν το ζεύγος Μακρόν ήρθε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου. Τότε η Μπριζίτ Μακρόν επίσης ενθουσιάστηκε και είχε πει στην Γιάννα «αυτό να φορέσεις όταν θα έρθεις στο Λούβρο». Τότε ήταν μπλε, στο Λούβρο φόρεσε το μαύρο. Με μια διαφορά. Στο πιρπιρί υπήρχαν αυτή τη φορά καρφιτσωμένα και τα δυο παράσημα της Γιάννας. Το ένα του Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής (το είχε απονείμει, όπως σας έγραψα χθες ο τότε Πρόεδρος Στεφανόπουλος και το άλλο του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνος της Τιμής που έλαβε από την Γαλλική Δημοκρατία). Κάποιες κυρίες, Ελληνίδες που ζουν στην Γαλλία όταν συνάντησαν την Γιάννα στο Λούβρο, της είπαν ότι κανονικά οι πρώτες κυρίες θα έπρεπε να φοράνε σε επίσημες εκδηλώσεις τέτοια παραδοσιακά ρούχα.

 

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου