Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Γερμανία: Συνεχίζεται το εκλογικό «θρίλερ» – Προβάδισμα Σολτς και SPD

  Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να περάσει η Γερμανία σε μία νέα εποχή, μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου 2021.

Η Άνγκελα Μέρκελ αποσύρεται, με τον Άρμιν Λάσετ του CDU/CSU και τον Όλαφ Σολτς του SPD να δίνουν «μάχη» για τη διαδοχή στην Καγκελαρία, όπως έδειξαν και τα exit polls.

Λόγω του τεράστιου αριθμού Γερμανών πολιτών που επέλεξαν την επιστολική ψήφο, τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται πολύ αργά απόψε, περίπου στις 2 ώρα Ελλάδας, ή ακόμα και το πρωί της Δευτέρας (27.09.2021). Αυτός είναι και ο λόγος, που -προς το παρόν- τα προγνωστικά δεν θεωρούνται απολύτως ασφαλή. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στις γερμανικές εκλογές

22.48: «Στη Γερμανία διαφαίνεται νίκη των ευρωπαϊστών, ένα εξαιρετικό μήνυμα» τονίζει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, είπε: «Στη Γερμανία διαφαίνεται νίκη των ευρωπαϊστών. Ένα εξαιρετικό μήνυμα, διότι εκ των πραγμάτων για μια ακόμη φορά ηττήθηκε ο εθνικισμός και οι ακραίες τάσεις».

22.33: Προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2).

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

22.26: Πιθανός ο συνασπισμός τριών κομμάτων. Οι ηγέτες των γερμανικών κομμάτων συζητούν μετά το κλείσιμο των εκλογών. «Πάντα έλεγα ότι υπάρχει μεγάλη επικάλυψη με την γείτονά μου», δήλωσε ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, κάνοντας χειρονομία στην υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων, Ανναλένα Μπάερμποκ.

«Μόνο οι δυο μας δεν θα είμαστε αρκετοί. Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι τρία κόμματα. Αλλά ας περιμένουμε μέχρι να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε ο Σολτς.

Ο Άρμιν Λάσετ, ο ηγέτης των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών χαρακτήρισε την πτώση των ψήφων τους «όχι καλή». Διεκδίκησε επίσης εντολή για το κόμμα του, λέγοντας ότι «οι ψηφοφόροι μας έδωσαν τη δουλειά. Θα πρέπει να βρούμε κοινά σημεία μεταξύ τριών πολιτικών κομμάτων».

«Θέλουμε μια κυβέρνηση στην οποία θα καταλήξουμε με έναν συνασπισμό που απολαμβάνουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συμμαχία που ενοποιεί τη Γερμανία», είπε.

Η Ανναλένα Μπάερμποκ δήλωσε ότι «είμαστε μια ομάδα σε όλες τις διερευνητικές συνομιλίες. Θέλουμε να ηγηθούμε της χώρας, αλλά έχουμε ακόμα μια σαφή εντολή για το Κόμμα των Πρασίνων να εφαρμόσει αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην επόμενη κυβέρνηση».

21.43: Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 25,5% έναντι 24,5% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων εκλογές στη Γερμανία. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10,0%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,7% και η Αριστερά (Die Linke) με το οριακό 5%.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους και την Αριστερά, είναι πιθανοί.

21.16: Το χάσμα μεταξύ CDU/CSU και SPD διευρύνεται. Τα τελευταία αποτελέσματα έθεσαν το κεντροαριστερό κόμμα 0,6 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από το συντηρητικό μπλοκ.

CDU 24,6%
SPD 25,2%
AfD 10,8%
FDP 11,6%
Αριστερά 5,0%
Πράσινοι 14,3%
Άλλα 8,5%

21.13: «Με αυτό το αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι» δήλωσε από την πλευρά του ο εκλεκτός της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, εμφανώς απογοητευμένος. Σε κάθε περίπτωση, ο Λάσετ κατάφερε να πετύχει ένα αρνητικό ρεκόρ για την ιστορία του κόμματός του, καθώς το CDU καταγράφει τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του.

21.04: Λίγο μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο Σολτς… το έριξε στις μπύρες! (Φωτογραφία Reuters)

21.03: Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω τόσους πολλούς από εσάς εδώ και είμαι πολύ χαρούμενος που οι πολίτες αυτής της χώρας αποφάσισαν ότι το SPD πάει καλά και είναι μια πραγματική επιτυχία. Θα είναι μια μακρά βραδιά εκλογών, αυτό είναι σίγουρο».

«Eίπαμε ότι θέλουμε περισσότερο σεβασμό σε αυτήν την κοινωνία, να διασφαλίσουμε τον βιομηχανικό εκσυγχρονισμό και να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή», είπε ο Σολτς στους υποστηρικτές του. Πρόσθεσε ότι τα exit polls ήταν μια «εντολή» για το SPD να πιέσει για αυτούς τους στόχους.

20.57: Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κυκλοφόρησαν, δείχνοντας μια μικρή υπεροχή για το SPD.

CDU: 24,7%
SPD: 24,9%
AfD: 11,3%
FDP: 11,2%
Αριστερά: 5,0%
Πράσινοι: 14,8%
Άλλα κόμματα: 8,1%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου