Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

   Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Το ερώτημα είναιΠοιούς θα πολεμήσουμε;

Χμμμμμ, σαν ένας άλλος Καμμένος, Βενιζέλος, Παπαντωνίου, Τσοχατζόπουλος... χαλάει τα λεφτά που θα έπρεπε να κόψει από φόρους και να κάνει έργα.

Μα λένε ότι έχουμε συμμάχους που ενδιαφέρονται  για την Ελλάδα!

Ευρωκίνηση

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ)


ΠΑΡΙΣΙ. Μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην γαλλική πρωτεύουσα ήδη από χθες για διμερείς επαφές με την γαλλική ηγεσία.

Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση από την Γαλλία στην Ελλάδα έξι πολεμικών πλοίων, 3 φρεγατών «Belharra» και 3 κορβετών «Gowind», για την ενίσχυση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά πληροφορίες, ο δρόμος για την αγορά των νέων πολεμικών πλοίων άνοιξε μετά από νέα, βελτιωμένη πρόταση της Γαλλίας. Στο πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνεται και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία.

Σήμερα Τρίτη, θα μεταβούν στη Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να προχωρήσει αυτή η σημαντική συμφωνία.

Το ταξίδι του κ. Δένδια στη γαλλική πρωτεύουσα επιβεβαίωσε με μία λιτή ανακοίνωση και το ΥΠΕΞ: «Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Παρίσι αύριο (σ.σ. σήμερα) 28 Σεπτεμβρίου, όπου θα συμμετάσχει στις διμερείς επαφές του Πρωθυπουργού».

Η νέα συμφωνία ήταν πολύ πιθανόν να οριστικοποιούνταν χθες το βράδυ στο δείπνο εργασίας, που θα είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ.

Ως προς το κομμάτι της αμυντικής συμφωνίας αυτή θα περιέχει στοιχεία ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, και η οριστικοποίησή της έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα στηρίζει ενεργά το σχέδιο του Παρισιού για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, η απόκτηση από τις Ενοπλες Δυνάμεις των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στην περιοχή κάνει λόγο κορυφαία πηγή των Ενόπλων Δυνάμεων και τονίζει ότι «με αυτήν την προσθήκη οι συσχετισμοί στο πεδίο Ελλάδας και Τουρκίας αλλάζουν καθοριστικά υπέρ μας».

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με τον Γιάννη Οικονόμου να απαντάει «ας κάνουμε λίγη υπομονή».

Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται, παράλληλα, συνολικά με 24 γαλλικά μαχητικά τύπου «Ραφάλ», εκ των οποίων 12 θα είναι μεταχειρισμένα και 12 καινούργια.

Τα πρώτα έξι, ελαφρώς μεταχειρισμένα, «Ραφάλ» θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται και η εξάδα των καινούργιων «Ραφάλ».

Η τελευταία εξάδα καινούργιων «Ραφάλ», όπως αυτή ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, είναι ακόμα ασαφές πότε θα παραδοθεί, σε κάθε περίπτωση μετά το πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν είναι προγραμματισμένο να παραληφθεί από την Π.Α. και η δεύτερη εξάδα μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Εξίσου ασαφές είναι το κόστος των έξι καινούργιων, ωστόσο είναι ειλημμένη απόφαση και αυτά να αγοραστούν με τον πλήρη φόρτο βλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου