Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς να τσεκάρουμε με τον γιατρό μας ότι μας έχει συνταγογραφήσει τα φάρμακα που χρειαζ'όμαστε

  Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Εκατομμύρια συνταγές θα μπορούσαν να μην είχαν εκδοθεί - ιδού πώς να τσεκάρουμε ότι η δικιά μας δεν είναι μια από αυτές.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα, αλλά πόσο χρήσιμα είναι τα φάρμακα που παίρνουμε; Περίπου 110 εκατομμύρια συνταγογραφούμενα φάρμακα που χορηγούνται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο «δεν χρειάζεται να έχουν εκδοθεί», σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι το 10% των φαρμάκων που παίρνουμε είναι «άσκοπο».

Αυτό προκύπτει από μια σημαντική επισκόπηση της νέας κυβέρνησης για την υπερβολική συνταγογράφηση φαρμάκων. Αυτό συμβαίνει όταν χορηγούνται στους ασθενείς φάρμακα που είτε δεν χρειάζονται είτε δεν θέλουν και αυτό, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να τους βλάψει, όπως τα δυνητικά εθιστικά συνταγογραφούμενα φάρμακα που σύμφωνα με έκθεση της Αγγλίας της Δημόσιας Υγείας του 2019, έλαβε το ένα τέταρτο των ενηλίκων στην Αγγλία. Η νέα ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η υπερ -εγγραφή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας καταβάλει προσπάθειες για να σταματήσει η υπερ-συνταγογράφηση φαρμάκων στην Αγγλία, αλλά (αυτό) εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα που παραμένει σε «απαράδεκτα επίπεδα», σύμφωνα με την έκθεση, με τους υπουργούς της κυβέρνησης να καλούν τους οικογενειακούς γιατρούς να καλέσουν εκατομμύρια ασθενείς για αναθεωρήσεις φαρμάκων για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν τυχόν χάπια που μπορούν να σταματήσουν να παίρνουν.

Ο δρ Κηθ Ράιτζ, επικεφαλής φαρμακευτικός υπεύθυνος για την Αγγλία, που διεύθυνε την έκθεση, εκτιμά ότι το 10% του συνολικού αριθμού των συνταγογραφούμενων ειδών που εκδίδονται στο πλαίσιο χειρουργικών επεμβάσεων γενικής ιατρικής «δεν χρειάζεται να έχουν εκδοθεί», είναι ακατάλληλα για την υγεία ή τις επιθυμίες ενός ασθενούς και θα μπορούσαν αντικατασταθούν για καλύτερες, εναλλακτικές θεραπείες.

Περίπου το 15% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν πέντε ή περισσότερα φάρμακα την ημέρα, με 7% να λαμβάνουν οκτώ ή περισσότερα. Με 1,1 δισεκατομμύρια φάρμακα από συνταγές να διανέμονται στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020/21, αυτό σημαίνει ότι έως και 110 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είχαν «υπερ συνταγογραφηθεί».

Μέσα από την αξιολόγηση έγινε γνωστό ότι εκείνοι που «επηρεάστηκαν δυσανάλογα» από το ζήτημα περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα με αφροαμερικάνικες, ασιατικές και μειονοτικές εθνικές καταβολές. Οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι η υπερ -συνταγογράφηση μπορεί να επηρεάσει αυτές τις ομάδες όταν διαφορετικά φάρμακα αλληλεπιδρούν αρνητικά μεταξύ τους.

Ο υπουργός Υγείας Σαγίντ Τζαβίντ δήλωσε: «Αυτή είναι μια απίστευτα σημαντική έκθεση που θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων και θα βελτιώσει τον τρόπο που συνταγογραφούνται τα φάρμακα. Με το 15% των ανθρώπων να λαμβάνουν πέντε ή περισσότερα φάρμακα την ημέρα, σε ορισμένες περιπτώσεις για να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες ενός άλλου φαρμάκου, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ακουστούν οι ασθενείς και να βοηθηθούν οι κλινικές ομάδες να αντιμετωπίσουν την υπερβολική συνταγογράφηση».

Λοιπόν, παίρνουμε τα σωστά φάρμακα;

Εάν ο γιατρός μας έχει συνταγογραφήσει κάτι, η πρώτη μας αντίδραση είναι να τον εμπιστευτούμε (πιστεύοντας) ότι το φάρμακο έχει συνταγογραφηθεί για κάποιο λόγο. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι ασθενείς να κάνουν ερωτήσεις γύρω από τι τους συνταγογραφείται και να τσεκάρουν ότι τα φάρμακά τους είναι απαραίτητα.

«Οι περιττές συνταγές είναι ένα δαπανηρό ζήτημα και αφορούν κυρίως έναν ασθενή που δεν παίρνει φάρμακα όπως προβλέπεται», λέει στη HuffPost UK η Ναμπίλα Χάουντρι, διευθύντρια φαρμακείου στην ηλεκτρονική υπηρεσία γενικών γιατρών Babylon.

«Αυτό μπορεί να προέλθει από διάφορους παράγοντες, όπως η μη κατανόηση της σημασίας της λήψης ενός φαρμάκου, η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών ή απλά η λανθασμένη οδηγία για ένα φάρμακο».

Η ειλικρινής σχέση με τον γιατρό μας είναι σημαντική. Όταν έχουμε μόνο ένα ραντεβού 10 λεπτών, μπορεί να αισθανόμαστε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά ας μοιραστούμε όλες τις σχετικές πληροφορίες που νομίζουμε ότι πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός μας και να μην αισθανόμαστε άβολα να κάνουμε ερωτήσεις επίσης.

Θα μας βοηθήσει επίσης να διασφαλίσουμε ότι έχουμε λάβει την σωστή συνταγή - ακόμα κι αν αυτά δεν είναι φάρμακα, αλλά αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «κοινωνική συνταγογράφηση», το οποίο μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε από άσκηση ως εθελοντισμό.

Πώς να έχουμε μια «καλή» συζήτηση για τα φάρμακα που παίρνουμε;

Η Χάουντρι πιστεύει ότι μια καλή συζήτηση σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή έχει να κάνει με την συζήτηση με τον ασθενή για τις διάφορες επιλογές που μπορεί να έχει, καθώς επίσης τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς (απ′ αυτές). «Ο γιατρός που κάνει την συνταγογράφηση θα (πρέπει να) εξερευνήσει ιδέες, ανησυχίες και προσδοκίες σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή και την θεραπεία του ασθενούς. Αυτό θα ενθάρρυνε έναν ασθενή να είναι πιο πρόθυμος να πάρει φάρμακα και να επιστρέψει και να εκφράσει ανησυχίες εάν αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα ή παρενέργεια (απ′ αυτά)»...

Εάν ανησυχούμε για τα φάρμακα που παίρνουμε, η Χάουντρι προτείνει να μιλήσουμε με έναν φαρμακοποιό, είτε συνδεδεμένο με τη χειρουργική επέμβαση (που μπορεί να κάναμε) είτε (βρίσκεται) στο τοπικό φαρμακείο μας - καθώς συχνά έχουν περισσότερο χρόνο να περάσουν με τους ασθενείς και μπορούν να ελέγξουν εάν όλα τα φάρμακά μας είναι συμβατά.

«Ένας φαρμακοποιός είναι ειδικός στα φάρμακα: η εκπαίδευσή του έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ασθενείς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα φάρμακά τους», λέει. «Αυτό περιλαμβάνει συμβουλές και συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε να τα παίρνουμε, συζήτηση για πιθανές παρενέργειες και διασφάλιση ότι τα φάρμακα λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

Η Χάουντρι προσθέτει: «Οι φαρμακοποιοί εκπαιδεύονται να ακολουθούν μια μη κριτική προσέγγιση και να διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα ”βελτιστοποιούνται”. Οι φαρμακοποιοί αναγνωρίζουν ότι ένα φάρμακο μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους και είναι σε θέση να προσφέρουν λογικές και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις».

Huffpostgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου