Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Σεισμός στην Κρήτη – Ένας νεκρός και 11 τραυματίες – Ζημιές σε κτίρια και δρόμους

   Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού – Ζημιές σε κτίρια και στο οδικό δίκτυο.

Σεισμός στην Κρήτη – Ένας νεκρός και 11 τραυματίες – Ζημιές σε κτίρια και δρόμους [εικόνες] | tovima.gr
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή του Ηράκλειου Κρήτης.Το επίκεντρο του σεισμού, ήταν 5χλμ στο Αρκαλοχώρι, όπου υπάρχουν μεγάλες καταστροφές.Κατάρρευση εκκλησίας, νεκρός ένας εργάτης, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/ EUROKINISSI)

Εκτεταμμένες είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο δυνατός σεισμός των 5,8 ρίχτερ που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και τουλάχιστον 9 τραυματίστηκαν.

Εικόνες καταστροφής αντικρίζει κάποιος στο χωριό Αρκαλοχώρι με τοίχους να έχουν πέσει και μεγάλες ζημιές να καθιστούν τα σπίτια επικίνδυνα για κατοίκηση.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, συνολικά οι περιοχές που έχουν πληγεί σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες είναι οι περιοχές Αρκαλοχώρι, Θραψανο, Ζωφόρι, Παρουσοχώρια όπου έπεσε η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής και το Καστέλι όπου υπήρξαν ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.

Φωτό από flashnews

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 11 τραυματίστηκαν στο Αρκαλοχώρι. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλεία στο Αρκαλοχώρι κατέρρευσε πλήρως και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνδρας ο οποίος εκτελούσε εργασίες στο σημείο και καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια.

Φωτό από flashnews

Ο άνδρας, αφού απεγκλωβίστηκε από τους άνδρες της Πυροσβεστικής, παρελήφθη από το ΕΚΑΒ. Όπως επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Μίνωα – Πεδιάδας, Ιωάννης Δρακάκης, πρόκειται για εργάτη, ο οποίος εκτελούσε εργασίες αναστήλωσης στον Προφήτη Ηλία. 

Στο σημείο βρίσκονταν και άλλοι εργάτες, οι οποίοι όμως ήταν έξω από τον ιερό ναό και δεν φαίνεται να υπέστησαν κάποιον τραυματισμό, σύμφωνα πάντα με την κρατική τηλεόραση. 

Το τοπικό μέσο cretalive.gr μετέδωσε τη στιγμή του απεγκλωβισμού του.

Βίντεο – ντοκουμέντο


Τουλάχιστον 11 τραυματίες

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τους έντεκα τραυματίες οι 8 είναι ελαφρά και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγειας, ενώ οι τρεις φέρουν κατάγματα και διακομίστηκαν στο «Βενιζέλειο» νοσοκομείο.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Πολλές ζημιές σε κτίρια

Μέχρι στιγμής στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ στο νησί μεταβαίνει και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και τοπικά μέσα, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά σε ολόκληρο το νησί, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Σαντορίνη.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία καθώς μέχρι τις 10:56 το πρωί, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο καταγράφηκαν 13 μετασεισμοί στην περιοχή (γύρω από το Ηράκλειο και την ‘Αρβη), με τους σεισμολόγους να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει.

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του.

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι Αρχές, εστιάζοντας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις ναών.

Κλειστά όλα τα σχολεία του Ηρακλείου

Κλείνουν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, μετά τον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι, το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λύκεια και κάθε σχολική δομή στα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου κλείνουν, μέχρι να εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση. 

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου