Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Εμπλοκή στο διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για Κυπριακό

 Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2021


ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εμπλοκή σημειώθηκε στο θέμα του διορισμού του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό γι’ αυτό και καθυστερεί το κοινό ανακοινωθέν που είχε προαναγγελθεί από τον κ. Γκουτέρες για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης.

Το ανακοινωθέν ήταν έτοιμο να δημοσιοποιηθεί, ωστόσο σκόνταψε στις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα κατά κύριο λόγο δεν αποδέχεται διορισμό ενός απεσταλμένου ο οποίος θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα ασπάζεται τα ψηφίσματά του για την Κύπρο, αλλά μόνο προσωπικό απεσταλμένο, όπως ήταν η Τζέιν Χολ Λουτ με περιορισμένες αρμοδιότητες.

Αλλωστε για το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου και ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να αποτελέσει σημείο διαφωνίας, αφού τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του διορισμού ειδικού απεσταλμένου μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας και προέκρινε την επιλογή απεσταλμένου, στα πρότυπα της Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία διορίστηκε από τον Αντόνιο Γκουτέρες. Μάλιστα ο Ερσίν Τατάρ, είχε ξεκαθαρίσει στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας του γεύματος της τριμερούς, πως ο ίδιος απαίτησε να δει την εν λόγω ανακοίνωση πριν αυτή βγει στη δημοσιότητα.

Διπλωματική πηγή ανέφερε πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, το ζήτημα έχει παγώσει και πως οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αναζητούν τρόπους άρσης του αδιεξόδου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια ώρα Τουρκία και ψευδοκράτους ασκούν πιέσεις προς το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αποταθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητήσει αλλαγή και της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Λευκωσία: Αναμένουμε υλοποίηση των συμφωνηθέντων

Η Λευκωσία από την πλευρά της διαμηνύει πως αναμένει υλοποίηση της συμφωνίας για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, που, όπως σημειώνει, υπήρξε κατά την άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είτε εκδοθεί είτε δεν εκδοθεί ανακοίνωση από τα ΗΕ για το θέμα αυτό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως στο γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τη Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκουτέρες είχε πει ότι θα διορίσει Ειδικό Απεσταλμένο και εξήγησε και τους λόγους γιατί να διοριστεί Ειδικός Απεσταλμένος, που ουσιαστικά σχετίζονται με το γεγονός ότι στα θέματα που συζητούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει αυτό να έχει λόγο.

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως "παρόλο που ο κ. Τατάρ αρχικά έφερε ενστάσεις στον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου, στην εξέλιξη της συζήτησης αποδέχθηκε τον διορισμό, υπήρξε κατάληξη και συμφωνήθηκε να διοριστεί Ειδικός Απεσταλμένος".

"Εμείς αναμένουμε να υλοποιηθεί αυτό που συμφωνήθηκε στο γεύμα", τόνισε ο κ. Πελεκάνος, σημειώνοντας πως φαίνεται ότι μετά το γεύμα υπήρξε υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από τα συμφωνηθέντα.

Εμείς λέμε, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, πως, είτε εκδοθεί είτε όχι ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, "αναμένουμε να προχωρήσει ο ΓΓ με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, όπως είχε συμφωνηθεί στο γεύμα".

Στη Νέα Υόρκη, αργά την Τρίτη, ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την αναμενόμενη δήλωση του Γενικού Γραμματέα μετά την συνάντηση του με τους δύο ηγέτες Αναστασιάδη – Τατάρ και τη διαφωνία των δυο πλευρών η οποία παρατηρείται στις πτυχές επίλυσης του Κυπριακού, ανέφερε πως το περιεχόμενο της συνάντησης αξιολογείται και αναμένεται αργότερα σήμερα να έχουμε τα πορίσματα και τις αποφάσεις του κ. Γκουτέρες.

 Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου