Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Έχεις παλιό iPhone; Ένας οδηγός για να έχεις τις καλύτερες επιδόσε

  Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου, 2021

by Nicole Nguyen | The Wall Street Journal

Για να αναζωογονήσεις το παλαιάς εσοδείας μοντέλο σου, έλεγξε την υγεία της μπαταρίας, απελευθέρωσε χώρο αποθήκευσης και «ζύγισε» τις επιλογές επισκευής που έχεις.

Τα νέα iPhones πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα – αναμένεται η επίσημη παρουσίασή τους στις 14 Σεπτεμβρίου σε διαδικτυακό event που έχει ανακοινωθεί από την Apple – αλλά πριν βιαστείτε να αγοράσετε κάποιο από τα καινούρια μοντέλα, ρίξτε μια πιο λεπτομερή ματιά σε αυτό που ήδη έχετε στα χέρια σας.

Αν είστε κάτοχος ενός παλιού iPhone για κάμποσα χρόνια, ίσως είστε σε θέση να το διατηρήσετε για ακόμη έναν χρόνο (ή δύο) απλά με ορισμένες αναβαθμίσεις. Καταρχήν, η Apple θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις παλαιότερες συσκευές έως και το iPhone 6S και το πρώτης γενιάς iPhone SE όταν θα λανσάρει το νέο της λειτουργικό σύστημα iOS 15, εντός του φθινοπώρου. (Συγνώμη προς του κατόχους του iPhone 6, δεν τα καταφέρατε για πολύ λίγο).

Οι αναλυτές δεν αναμένουν μείζονες βελτιώσεις στα iPhones της φετινής χρονιάς, και η διατήρηση μίας παλαιότερης συσκευής θα μπορούσε να ωφελήσει το περιβάλλον όπως επίσης και την τσέπη σας. Ποσότητα ρεκόρ 53,6 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων από ηλεκτρονικές συσκευές «παρήχθησαν» παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 2019, σύμφωνα με το Global E-waste Monitor Report του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμα, θα χρειαστεί να προβείτε σε ορισμένα επιπλέον βήματα για να εξασφαλίσετε καλύτερη απόδοση για τη συσκευή σας. Ιδού πώς θα καλλωπίσετε το ηλικιωμένο σας iPhone.

Εάν η συσκευή είναι «βαριά», ελέγξτε την κατάσταση της μπαταρίας

Η ηλικία της μπαταρίας του iPhone σας επηρεάζει τις επιδόσεις του συστήματος, όσο άσχετα αν μοιάζουν τα δύο συγκεκριμένα θέματα. Το 2017, η Apple δέχθηκε σφοδρή κριτική όταν αποκαλύφθηκε ότι επιβράδυνε την ταχύτητα των τηλεφώνων με παλαιότερες μπαταρίες, υποστηρίζοντας ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια για να αποτρέψει απροειδοποίητους τερματισμούς λειτουργίας.

Όταν οι μπαταρίες των τηλεφώνων είναι αργές, παλιές ή εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες, δυσκολεύονται με τις απαιτήσεις παροχής ισχύος, κάνοντας τους ξαφνικούς τερματισμούς λειτουργίας (shutdowns) περισσότερο πιθανούς. Έτσι η Apple ρυθμίζει το χρόνο εκκίνησης των εφαρμογών, τα frame rates των βίντεο, την ένταση των ηχείων και άλλα χαρακτηριστικά όταν οι μπαταρίες είναι αποδυναμωμένες.

Όπως συμβαίνει με όλες τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, η μπαταρία του iPhone εξασθενεί με τον καιρό. Οι μπαταρίες αυτές είναι σχεδιασμένες ώστε να διατηρούν έως και το 80% της αρχικής τους χωρητικότητας μετά από 500 πλήρεις κύκλους φόρτισης (όταν φορτίζεται το τηλέφωνό σας από το 0 στο 100%). Ο Minhthe Nguyen, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης αρκετών καταστημάτων επισκευών uBreakiFix στην Bay Area (την περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο), συνιστά στους πελάτες να αντικαθιστούν τις μπαταρίες των τηλεφώνων τους εάν πλέον δεν διαρκούν για μία ημέρα τυπικής χρήσης, συνήθως μετά από δύο χρόνια.

Μπορείτε να τσεκάρετε εάν η Apple επιβραδύνει τη συσκευή σας. Πηγαίνετε Settings (Ρυθμίσεις) > Battery (Μπαταρία) > Battery Health (Υγεία Μπαταρίας) για να δείτε τη μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας. Εάν χρειαστεί να αντικαταστήσετε την μπαταρία, ένα μήνυμα θα εμφανιστεί στην αρχή της σελίδας λέγοντας «Your batterys health is significantly degraded» (δηλ. η υγεία της μπαταρίας έχει υποβαθμιστεί σημαντικά).

Στα παλαιότερα μοντέλα – iPhone XS και πίσω – ο τομέας Peak Performance Capability θα σας πει εάν η μπαταρία λειτουργεί φυσιολογικά ή λειτουργεί συνδυαστικά με λογισμικό διαχείρισης επιδόσεων (μπορείτε να απενεργοποιήσετε το συγκεκριμένο λογισμικό αλλά με κίνδυνο πιθανών shutdowns). Νεότερα μοντέλα, ξεκινώντας από το iPhone 11, τρέχουν ένα νέο σύστημα διαχείρισης επιδόσεων που δεν σε ενημερώνει εάν το λογισμικό διαχείρισης επιδόσεων έχει εφαρμοστεί, αλλά σε ενημερώνει εάν προτείνεται η αντικατάσταση της μπαταρίας.

Οι αντικαταστάσεις μπαταριών σε iPhone εκτός εγγύησης μέσω της Apple κοστίζουν έως και 69 δολάρια, ανάλογα με το μοντέλο. Ανεξάρτητα καταστήματα γενικά δεν προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στον συγκεκριμένο τομέα, άρα πιθανότατα αξίζει να απευθυνθείτε στα επίσημα κανάλια (υπενθυμίζεται ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορούν να εκραγούν).

Ανεξάρτητα από το αν οι επιδόσεις της συσκευής έχουν ρυθμιστεί από την ίδια την Apple, μπορείτε και εσείς να απενεργοποιήσετε ορισμένα χαρακτηριστικά – όπως η ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο και υπηρεσίες τοποθεσίας – ώστε να επιταχύνεται τις επιδόσεις. Η ενεργοποίηση του Reduce Motion in Accessibility μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Εάν το iPhone δεν έχει επαρκή χώρο αποθήκευσης, διαγράψτε ή μετακινήστε δεδομένα

Έχετε κουραστεί από τα αναδυόμενα παράθυρα που προειδοποιούν ότι ο αποθηκευτικό χώρος έχει γεμίσει; Πηγαίνετε Settings (Ρυθμίσεις) > General (Γενικά) > iPhone Storage (Αποθήκευση) για να δείτε τι καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο.

Μπορείτε να διαχειριστείτε τα δεδομένα των εφαρμογών κατευθείαν από τη συγκεκριμένη σελίδα. Για παράδειγμα, επιλέξτε Photos (Φωτογραφίες) για να δείτε ποια βίντεο καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και να τα διαγράψετε κάνοντας swipe αριστερά. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με podcasts ή εφαρμογές streaming όπως το Netflix. Μπορείτε επίσης να ξεφορτωθείτε μη χρησιμοποιούμενες εφαρμογές – κίνηση που προσωρινά απεγκαθιστά την εφαρμογή αλλά διατηρεί τα δεδομένα σας.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι από τους μεγαλύτερους «καταναλωτές» gigabyte. Ο ευκολότερος τρόπος να τα αφαιρέσετε από τη συσκευή σας είναι να κάνετε αντίγραφα ασφαλείας στο cloud και ύστερα να τα αφαιρέσετε από τη συσκευή σας. (Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε έναν κατάλογο των φωτογραφιών και των βίντεο που έχουν συσσωρευτεί από τη χρήση της εφαρμογής Messages μέσω του Settings (Ρυθμίσεις) > Messages (Μηνύματα) και από εκεί να ορίσετε ένα όριο 30 ημερών στη διατήρηση του σχετικού ιστορικού).

Σύγκρινα ορισμένες από τις κορυφαίες υπηρεσίες backup φωτογραφιών νωρίτερα μέσα στον χρόνο. Η ενσωματωμένη στο iPhone λύση είναι το iCloud, η οποία προσφέρει επιλογές αποθήκευσης 50GB (για 12 δολάρια το χρόνο), 200GB (για 36 δολάρια το χρόνο) ή 1TB (για 120 δολάρια το χρόνο). Δεν χρειάζεται να κατεβάσετε μία ξεχωριστή εφαρμογή, και ενεργοποιώντας τη ρύθμιση iCloud Photos, Optimize iPhone Storage, αυτόματα απελευθερώνεται αποθηκευτικός χώρος. Υπάρχουν και άλλες φθηνότερες εφαρμογές, όπως το Google Photos, το οποίο ενσωματώνει χαρακτηριστικά διαμοιρασμού τα οποία επίσης λειτουργούν και στα Android τηλέφωνα.

Θα μπορούσατε επίσης να αποφύγετε την απαιτούμενη χρέωση και να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σε μία φορητή συσκευή αποθήκευσης. Προτιμώ το iXpand Flash Storage Drive Luxe της SanDisk (45 έως 83 δολάρια ανάλογα με τον χώρο αποθήκευσης) γιατί μπορώ να το συνδέω απευθείας στο iPhone μου ενώ είναι ελαφρά μεγαλύτερο από μία τσίχλα Orbit. Το drive ξεκινά να αποθηκεύει κάθε νέα φωτογραφία αμέσως μόλις συνδεθεί, χωρίς να απαιτείται η πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Εάν η οθόνη είναι σπασμένη, ζυγίστε τις επιλογές επισκευών

Τα κόστη επισκευής οθόνης του iPhone ποικίλουν. Μία επίσημη αντικατάσταση της Apple κοστίζει 149 δολάρια για ένα iPhone 8 και 279 δολάρια για ένα iPhone 12. Μπορείτε να πετύχετε καλύτερες τιμές αλλού, οπότε μπορείτε να ψάξετε επιλογές στην περιοχή σας. Σε uBreakiFix στο Σαν Φρανσίσκο, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αυθεντική οθόνη της Apple ή άλλη με τιμή έκπτωσης. (Θα γλιτώσετε 20 δολάρια σε ένα iPhone 8 και 59 δολάρια σε ένα iPhone 12).

Μόνο σιγουρευτείτε για το κατάστημα στο οποίο θα παραδώσετε το τηλέφωνό σας – και τα προσωπικά σας δεδομένα – ότι παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες και χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας ανταλλακτικά. Πολλά ανεξάρτητα καταστήματα επισκευών δεν έχουν πρόσβαση σε αυθεντικά ανταλλακτικά της Apple. (Όπως εξήγησε η συνάδελφος Joanna Stern, μία εκτελεστική απόφαση του προέδρου Μπάιντεν και ένας προτεινόμενος νόμος στο Κογκρέσο σκοπεύουν να το αλλάξουν αυτό).

Γενικά, οι οθόνες αξίζει να επισκευαστούν γιατί η απόδοση της τεχνολογίας ανίχνευσης αφής της οθόνης θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Μία φθηνή επισκευή επίσης αξίζει αν επιθυμούμε η συσκευή μας να διατηρήσει τη μεταπωλητική της αξία. Ένα iPhone 8 με σπασμένη οθόνη τιμολογείται στα 30 δολάρια, τη στιγμή που μία συσκευή με άθικτη οθόνη τιμολογείται στα 120 δολάρια.

Τα οφέλη της πιστωτικής σας κάρτας ενδέχεται να καλύπτουν μία τέτοια επιδιόρθωση. Πελάτες της World Elite Mastercard, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων καρτών Chase Freedom Flex, έχουν κάλυψη 1000 δολαρίων ετησίως για ζημιές ή κλοπή τηλεφώνων, με μία έκπτωση 50 δολαρίων, από τη στιγμή που χρεώνουν τον λογαριασμό κινητής τους στην πιστωτική κάρτα.

Και πιθανότατα αξίζει να επενδύσετε σε μία προστατευτική θήκη για να αποτρέψετε πιθανές μελλοντικές ζημιές. Προτιμώ τις θήκες Presidio Grip της Speck (κοστίζουν από 10 έως 45 δολάρια, ανάλογα με το χρώμα και το μοντέλο του τηλεφώνου), οι οποίες προσφέρουν προστασία σε πτώσεις έως και από τα 13 πόδια (κάτι λιγότερο από 4 μέτρα).

Εάν πραγματικά χρειάζεστε μία αναβάθμιση, δώστε στο τηλέφωνο μία δεύτερη ζωή

Ίσως χρειάζεστε καλύτερη κάμερα στο τηλέφωνό σας ή ίσως χρειάζεστε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας. Εάν αυτό είναι το θέμα, θα πρέπει να προτιμήσετε μία αναβάθμιση συσκευής.

Αλλά τι θα κάνετε με το παλιό σας τηλέφωνο; Μπορείτε να το αντικαταστήσετε ώστε να λάβετε έκπτωση με τη νέα σας συσκευή. Μπορείτε να το δώσετε στα παιδιά σας και ίσως αφαιρώντας την κάρτα SIM να το χρησιμοποιούν μόνο σε συνδυασμό με το οικιακό Wi-Fi – μόνο μην ξεχνάτε τον γονικό έλεγχο. Μπορείτε να το μετατρέψετε σε μία υψηλής ανάλυσης webcam σε συνδυασμό με την εφαρμογή Reincubate Camo, η οποία είναι συμβατή με οποιαδήποτε iOS συσκευή από το επίπεδο του iOS 12 και νεότερο. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά σαν μόνιτορ της κάμερας ασφαλείας.

Απλά μην το μετατρέψετε σε πρες παπιέ ή σε υλικό για τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων – υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου