Ο Στρατός της Βόρειας Μακεδονίας (ARSM) θα προμηθευτεί τουρκικά ελαφρά ολμοβόλα διαμετρήματος 105 mm, σύμφωνα με πληροφορίες του σερβικού Βαλκανικού Δικτύου Ασφαλείας.

Βάσει της στρατιωτικής συμφωνίας

Πρόκειται για 18 τεμάχια ολμοβόλων Boran (κεραυνός) που παράγονται από την τουρκική εταιρεία MKEK.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης όπλων IDEF 21 στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Αυγούστου, η υπουργός Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα υπέγραψε συμφωνία με τον τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ για πέντε χρόνια στρατιωτικής-οικονομικής συνεργασίας.

Σύντομα, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για την παραλαβή των ολμοβόλων Boran από τον ARSM, μεταδίδει το Δίκτυο.
Τα πρώτα ολμοβόλα Boran έφτασαν στις μονάδες του τουρκικού στρατού αυτό το καλοκαίρι. Επομένως, ο ARSM πιθανότατα θα είναι ο πρώτος ξένος λήπτης.

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση Σεκερίνσκα (αριστερά) – Ακάρ στην Κωνσταντινούπολη για την υπογραφή της πενταετούς στρατιωτικής και οικονομικής συμφωνίας ανάμεσα στη Β. Μακεδονία και την Τουρκία (φωτογραφία από το Twitter)

Σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας για την περίοδο από το 2019 έως το 2028, προγραμματίζεται η προμήθεια σύγχρονου ολμοβόλου 105 mm.

Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Τοποθετούνται στον πρώτο κατάλογο προτεραιοτήτων με άλλα πολεμικά μέσα, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις ανάγκες της Ομάδας Μάχης Πεζικού, οι οποίες έχουν δηλωθεί για δραστηριότητες εντός του ΝΑΤΟ.

Το 2ο Τάγμα της 1ης (και μοναδικής) Ταξιαρχίας Πεζικού, το οποίο ενισχύεται με τμήματα πυροβολικού και άλλες μονάδες, αποτελεί μέρος αυτής της Ομάδας.

Ο ARSM διαθέτει τώρα ένα Τάγμα Πυροβολικού με 18 παλαιά ολμοβόλα 105 mm M2A1 μέγιστου βεληνεκούς 11.275 m, που αποτελούσαν σημαντικό μέσο προστασίας για τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα στην Κορέα και το Βιετνάμ. Τώρα ήρθε η ώρα να αντικατασταθούν.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Βόρειας Μακεδονίας, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 6,4 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτήν την προμήθεια. Στον αμυντικό προϋπολογισμό της Βόρειας Μακεδονίας για το 2021, 120 εκατομμύρια δολάρια προορίζονται για ολμοβόλα, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου 101,592 εκατομμύρια ευρώ.

Με απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, τα ολμοβόλα μπήκαν στον κατάλογο του κρατικού σχεδίου για την προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών και έργων σύμφωνα με το μοντέλο των διακυβερνητικών συμφωνιών.

Μεταφέρεται με ελικόπτερο

Αυτή είναι σημαντική λεπτομέρεια διότι το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, στο πλαίσιο της στήριξής του σε φιλικές χώρες, παρέχει προμήθειες υπό ευνοϊκές συνθήκες ή ακόμη και χρηματοδότηση από δωρεές.

Η πρακτική είναι το τουρκικό υπουργείο Αμυνας να εγκρίνει δωρεά σε ορισμένο χρηματικό ποσό, υπό την προϋπόθεση ότι τα αγαθά παραγγέλλονται από φυσικά τουρκικά εργοστάσια.

Πρόκειται για ολμοβόλο που σχεδιάστηκε στο εργοστάσιο MKEK, σύμφωνα με τις τακτικές και τεχνικές απαιτήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για όπλα υποστήριξης πυρός μονάδων κομάντο.


Τα χαρακτηριστικά του τουρκικού ολμοβόλου Boran (από ssb.gov.tr)

Ο τουρκικός στρατός αποτελείται από οκτώ ταξιαρχίες και ένα σύνταγμα κομάντο καθώς και μία ταξιαρχία ορεινών κομάντο. Το βάρος του ολμοβόλου Boran είναι 1.710 κιλά.

Η μέγιστη εμβέλεια των βλημάτων μεγάλους βεληνεκούς είναι 17 χιλιόμετρα. Προβλέπεται ότι το ολμοβόλο θα μεταφέρεται από αναρτημένο σώμα στήριξης ελικοπτέρων όπως το UH-60 Black Hawk.

Σύγχρονο σύστημα

Το όπλο διαθέτει σύγχρονα συστήματα χειρισμού και ελέγχου εκτόξευσης και είναι σε θέση να εντοπίσει στόχους.

Ο κατασκευαστής MKEK δηλώνει υπερήφανος για την ταχύτητα προετοιμασίας εκτόξευσης σε μόλις 60 δευτερόλεπτα και την ακρίβεια του στόχου.

Διατείνεται ότι το ολμοβόλο έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου συστήματος πυροβολικού, όπως τεχνολογία αδρανειακής πλοήγησης που επιτρέπει γρήγορη τοποθέτηση, ραντάρ για τη μέτρηση των αρχικών ταχυτήτων βλημάτων και λογισμικό για βαλλιστικούς υπολογισμούς.

Το σύστημα του όπλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους -32 έως 44 βαθμούς Κελσίου ασταμάτητα για 8 ώρες.

Η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια

Η Τουρκία διεισδύει στα Βαλκάνια με τις πωλήσεις όπλων μέσω ενός μηχανισμού χρηματοδότησης από τον αμυντικό της προϋπολογισμό.

Νωρίτερα, συμφωνήθηκαν δωρεές για τον Στρατό του Μαυροβουνίου, ο οποίος έλαβε στολές από την Τουρκία και αναμένονται διάφορα μηχανοκίνητα οχήματα.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης συνέταξαν λίστα παραγγελιών. Για τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, 14 οχήματα μάχης Vuran είναι υπό κατασκευή. Στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Τουρκίας για πολιτική παρουσία.

Πηγή: balkansec.net