Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ταλιμπάν: Άγριος καβγάς στους κόλπους της ηγεσίας για τη νίκη και το 1 δισ. δολ.

   Τετάρτη, 15 Σεμπτεμβρίου, 2021

AP Photo

Μεγάλος καβγάς ξέσπασε μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπών λίγες ημέρες μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο υψηλόβαθμα στελέχη της εξτρεμιστικής οργάνωσης. 

Οι Ταλιμπάν φαίνεται να έχουν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα», όπως εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, με τους αντιπάλους να έχουν έντονη αντιπαράθεση σε συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο. Τι πυροδότησε τον αβγά; Η διαφωνία για το ποιος πρέπει να πιστωθεί τη μεγάλη νίκη στο Αφγανιστάν. Από τη μία είναι ο Γκάνι Μπαράνταρ, ο συνιδρυτής της οργάνωσης που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τη Δύση, ο οποίος και υποστηρίζει ότι ήταν η «διπλωματία» του αυτή που έφερε τον θρίαμβο. Από την άλλη είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ήταν οι μαχητές που πολέμησαν εκείνοι που έδωσαν τη νίκη. Επικεφαλής τους ο Μουλά Αμπντούλ Ραχμάν Χακάνι. 

Όπως σχολίαζαν αναλυτές πέρα από τη δόξα αυτό βεβαίως που ενδιαφέρει τις δύο πλευρές είναι και το ποιος θα διαχειρισστεί το 1 δισ. δολ. της ανθρωπιστικής βοήθειας που ετοιμάζεται να φτάσει στη χώρα, μετά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για επικείμενη «ανθρωπιστική καταστροφή». 

Χακάνι και Μπαράνταρ φέρονται να αντάλλαξαν σκληρά λόγια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, που επικαλείται πηγή με άμεση γνώση των όσων έγιναν, ενώ οι οπαδοί τους παρολίγο να πιαστούν στα χέρια. Επισήμως  οι Ταλιμπάν αρνούνται τον καβγά και την όποια ρήξη. 

Σημειώνεται ότι το πανίσχυρο δίκτυο του Χακάνι συνδέεται με ορισμένες από τις πιο βίαιες επιθέσεις στο Αφγανιστάν κατά των κυβερνητικών δυνάμων και των συμμαχικών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ το συγκαταλέγουν στην επίσημη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Πηγές των Ταλιμπάν ανέφεραν στο BBC ο Μπαράντερ έφυγε από την Καμπούλ και μετέβη στην Κανταχάρ μετά τον καβγά. Το τελευταίο διάστημα, καθώς είχε αποφύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, είχαν κυκλοφορήσει ακόμη και φήμες ότι πέθανε. Ωστόσο ο ίδιος με ανάρτησή του στα social media δήλωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του είναι απολύτως καλά στην υγεία τους και ασφαλείας. 

Πολλοί Αφγανοί πάντως έχουν πάντως καλό λόγο να αμφισβητούν το οτιδήποτε ανακοινώνουν επισήμως οι Ταλιμπάν. Το 2015 παραδέχθηκαν ότι είχαν αποκρύψει τον θάνατο του ηγέτη τους, Μουλά Ομάρ, για περισσότερο από δύο χρόνια. Σε αυτό το διάστημα μάλιστα εκδίδονταν πληθώρα ανακοινώσεων με την υπογραφή του. 

moneyereview.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου