Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Κυριακή, 14 Απριλίου 2019

Αμερικανικά όπλα και ασκήσεις στην Ελλάδα – Οι ΗΠΑ πιέζουν την Αγκυρα μέσω Αθήνας

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2019

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας φέρνει πιο κοντά Αθήνα και Ουάσιγκτον, με την Ελλάδα να αποτελεί το «σχέδιο Β’» για ενίσχυση των αμερικανικών θέσεων στην περιοχή. Με αιχμή την ενίσχυση της συνεργασίας και στον αμυντικό τομέα, οι ΗΠΑ επιχειρούν μέσω και αυτής της οδού να εκβιάσουν ακόμα περισσότερο την Άγκυρα εξετάζοντας και τη δυνατότητα της εγκατάστασης κρίσιμων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κυριακής, Αθήνα και Ουάσιγκτον αναζητούν ευέλικτες επιλογές για τη συνέχιση της παρουσίας αμερικανικών οπλικών συστημάτων,και άλλων πόρων στην περιοχή, σχετικά με τη δυνατότητα φιλοξενίας στην Ελλάδα αεροσκαφών UAV ή άλλων εξοπλισμών.
Όσα συζητούνται έχουν αρχικά εμφανίζονται να έχουν ως επίκεντρο την αεροπορική βάση της Λάρισας, όπου αυτή τη στιγμή σταθμεύουν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) τύπου ΜQ -9 Reaper.
Η συγκεκριμένη σύμβαση λήγει τον Αύγουστο και στο τραπέζι βρίσκονται δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα στάθμευσης στη Λάρισα ιπτάμενων τάνκερ τύπου KC -135 και το δεύτερο είναι η αντικατάσταση των υφιστάμενων με άλλα τύπου Global Hawk RQ -4.
Σημαντικό στοιχείο σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις μεταστάθμευσης είναι ότι αφορούν συστήματα τα οποία δεν φέρουν όπλα αλλά χρησιμοποιούνται για υποστήριξη (τάνκερ) ή συλλογή πληροφοριών (UAV). Η συζήτηση για τα KC -135 έχει διάφορες ενδιαφέρουσες πτυχές, ανάμεσα στις οποίες και το γεγονός ότι, σταθμεύουν αυτού του τύπου αεροσκάφη στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.


Τα ΜQ -9 Reaper.

Περισσότερες ασκήσεις

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ δηλώνουν προθυμία να να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις που οργανώνονται από την Ελλάδα, ενώ ήδη παρατηρούνται επισκέψεις αμερικανικών πολεμικών ακόμα και σε νησιά τα οποία οι Τούρκοι θεωρούν αποαστρατιωτικοποιημένα,  όπως η Ρόδος ενώ η Σούδα παραμένει αποφασιστικής σημασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άσκηση «Ηνίοχος», που σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί σε αεροναυτική άσκηση μεγάλης κλίμακας, ενώ συχνές αναμένεται να είναι και οι επισκέψεις αμερικανικών πλοίων σε λιμάνια στο Αιγαίο.
Σταθερά χαρακτηριστικά αναμένεται να πάρει και η μεταστάθμευση αμερικανικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο με τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ή της Θεσσαλονίκης ως ενδιάμεσων σταθμών για προώθηση στην ανατολική Ευρώπη.
Στην Αθήνα ευελπιστούν επίσης ότι το Πεντάγωνο θα υιοθετήσει την πρόταση νόμου των γερουσιαστών Rubio και Menendez για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας μέσω  του  προγράμματος χρηματοδότησης ξένων ενόπλων δυνάμεων (FMF).
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να εμπλακεί στον κύκλο προστριβών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία με αφορμή τους S- 400, καθώς θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ για την Ελλάδα, ενδεχόμενη ανάμειξη, με ενίσχυση της τουρκικής επιθετικότητας. Παράλληλα στην Ελλάδα υπάρχει έντονη ανησυχία για την αντίδραση της Άγκυρας στην αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων, με τη γειτονική χώρα να γίνεται στόχος αφόρητων πιέσεων από την Τουρκία.

Πιέσεις στην Άγκυρα μέσω Αθήνας

Πώς όμως προέκυψε η επίθεση φιλίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τι μπορεί να σημάνει αυτό στο μέλλον;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να πανηγυρίσουν για την όλο και στενότερη πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται και αποκτά ρυθμιστικό χαρακτήρα στην περιοχή, ωστόσο η επιλογή της Ουάσιγκτον γίνεται εξ ανάγκης και όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές υπό το πρίσμα εκβιασμού της Άγκυρας, με στόχο να μην απομακρυνθεί από την επιρροή της Ουάσιγκτον.
Υπενθυμίζεται ότι στο Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του διακομματικού νομοσχεδίου το οποίο εμφανίζεται να «τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ» προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
-Άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
– Πρόβλεψη ότι μέσα σε 90 ημέρες από την επικύρωσή του ο ΥΠΕΞ θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
– Αναφορά ότι η ασφάλεια των εταίρων της Αμερικής, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
– Χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως πολύτιμου μέλους του ΝΑΤΟ και πυλώνα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.
– Στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
– Διατύπωση της αντίθεσης από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ανατρέπει τη σταθερότητα, θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
Η ανάγκη της αναθεώρησης της αμερικανικής πολιτικής προέκυψε από την διαδικασία αποδόμησης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που υποχρεώνει τις ΗΠΑ να αναδιπλωθούν στρατιωτικά και να μεταφερθούν στην περιοχή της ελληνικής επικράτειας.
Το παζάρι όμως με την Τουρκία δεν έχει τελειώσει και η διά νόμου αλλαγή της αμερικανικής οπτικής στην περιοχή είναι ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα της πίεσης της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα και σε αυτό έγκειται και η απειλή προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς τα συμφέροντα τους ανά πάσα στιγμή μπορούν να θυσιαστούν στο βωμό ενός ευρύτερου «συμβιβασμού» και ανάλογα με την θέση που θα επιλέξει να κρατήσει τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον εκβιασμό. Εάν τελικά θα αποφασίσει να γυρίσει στην «αγκαλιά» των ΗΠΑ ή θα επιλέξει να «ανεξαρτητοποιηθεί»…
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου