Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες την είδηση ότι παράγοντες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εμπόδισαν φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, μετέδωσαν το πρακτορείο Αnadolu και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι η ελληνική φρεγάτα επιχείρησε να «παρενοχλήσει» το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ το CNNTURK μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα να μην κορυφώσει την ένταση.
H Άγκυρα φαίνεται ότι επιχειρεί να στήσει νέο σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σήμερα στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να το «παρενοχλήσει».
Από την πλευρά του, το CNNTURK μεταδίδει ότι η Άγκυρα στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα να μην κορυφώσει την ένταση.
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας δείχνει την αποφασιστικότητά της να κλιμακώσει και να συντηρήσει την ένταση στη Μεσόγειο, με αιχμή τόσο τις έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το Αιγαίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αυτό επεισόδιο έρχεται μετά από την πάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, την οποία εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει τα εξής:
«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».
Με τη σειρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής:
«Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».