Βεβαίως, πολλά από αυτά που λέγονται κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας ή αποτελούν ένα καλό επιχείρημα για «ψεκασμένες» θεωρίες όσων θέλουν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.
Οπως αναφέρει το skai, το Ίδρυμα του «Open Society Foundations» και έναν μεγάλο αριθμό χορηγιών αρκετών χιλιάδων δολαρίων ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος έχει καταφέρει να αποκτήσει μεγάλη πρόσβαση στα Βαλκάνια.
Το Ίδρυμα προσφέρει χορηγίες και υποτροφίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε οργανώσεις και άτομα που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με το Ίδρυμα. «Αναζητούμε αποδέκτες χορηγιών που έχουν όραμα και οι προσπάθειες τους οδηγούν σε διαρκή κοινωνική αλλαγή», γράφει η ιστοσελίδα του Ιδρύματος.
Το «Open Society Foundations» περιγράφει την αποστολή του ως εξής: «Εργάζεται για την οικοδόμηση ενεργών και ανεκτικών κοινωνικών που οι κυβερνήσεις τους είναι υπόλογες και ανοιχτές στην συμμετοχή όλων των πολιτών».
Στην Ελλάδα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αρκετές οργανώσεις που λειτουργούν για την προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο αλλά και η ελληνική κοινότητα LBGTQ έχουν λάβει ως χορηγίες χιλιάδες δολάρια. Το ίδιο συνέβη και με οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των προσφύγων στα Σκόπια.
Ωστόσο, από την ιστοσελίδα του Ίδρύματος και την περιγραφή δεν είναι πάντα ξεκάθαρο για ποιους λόγους έλαβαν χορηγίες οι συγκεκριμένες οργανώσεις.
Πιο αναλυτικά χορηγίες πήραν το 2016:
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε 224,581 δολάρια για ένα διάστημα 8 μηνών προκειμένου να κάνει ενέργειες για την φιλοξενία και την στήριξη προσφύγων.
Το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» έλαβε 300.000 δολάρια προκειμένου για ένα διάστημα 20 μηνών να παρακολουθεί την διαδικασία ασύλου και την κατάσταση της υποδοχής στα σημεία εισόδου-εξόδου των μεταναστών.
Το «Ελληνικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» εισέπραξε 394.514 δολάρια προκειμένου να παρέχει νομικές και άλλες ουσιαστικές πληροφορίες στους πρόσφυγες για μία περίοδο 20 μηνών.
Το «Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες» έλαβε 100.000 δολάρια προκειμένου μέσα σε 13 μήνες να αναπτύξει συστήματα όπου οι πρόσφυγες θα αλληλοβοηθούνται.
Ο «Σύνδεσμος της Ουκρανικής Διασποράς στην Ελλάδα – Ουκρανική Ελληνική Σκέψη» έλαβε 24.927 δολάρια για την επικοινωνιακή στρατηγική του.
Η ελληνική κοινότητα LBGTQ Αthens εισέπραξε χορηγία 54,996 δολαρίων για έναν χρόνο και το Κέντρο Δημοκρατίας και Επανασυμφιλίωσης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη έλαβε 26.000 δολάρια για 11 μήνες.
Το 2016 το «Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικής Σκέψης και Οικονομικής Έρευνας και Πολιτικής» στα Σκόπια έλαβε 99.641 δολάρια για τρία χρόνια.
Η «Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινη Δικαιώματα στην Δημοκρατίας της Μακεδονίας» πήρε 67.885 δολάρια για την βελτίωση της διαφύλαξης των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλων στην πΓΔΜ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ