Η διερεύνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων), ξεκίνησε το 2013 όταν ζητήθηκε, μέσω ΜΟΚΑΣ, η εξέταση των δραστηριοτήτων συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις ελλαδικές αρχές. Η Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της διερεύνησης της ύποπτης εταιρείας, έφτασε στο συμπέρασμα πως ο ιδιοκτήτης της είχε επίσης συμφέροντα και σε άλλες οντότητες, οι οποίες μέχρι τότε δεν ήταν καθόλου γνωστές στις ελλαδικές αρχές και στη ΜΟΚΑΣ.

Πώς έφτασαν στο όνομα του πρώην υπουργού

Οι εταιρείες αυτές είχαν λάβει από την υπό διερεύνηση εταιρεία το συνολικό ποσό των 2.6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διοχέτευσαν σε μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία. Η έρευνα της Τράπεζας Κύπρου απεκάλυψε επίσης πως η ύποπτη εταιρεία είχε δραστηριότητες που συνδέονταν με συναλλαγές οπλικών συστημάτων, ενώ ανάμεσα στα συνδεδεμένα πρόσωπα υπήρχαν και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα ο Χαράλαμπος Μπεκατώρος, ο οποίος σχετιζόταν με την εταιρεία Thales NederLand.
Οι πληρωμές, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, αφορούσαν στην προώθηση των συμβολαίων αναβάθμισης των φρεγατών τύπου S, υπέρ της συγκεκριμένης εταιρείας.
Αυτή η διαπίστωση οδήγησε σε ακόμα πιο ενδελεχείς έρευνες, οι οποίες τελικά κατέληξαν στο όνομα του πρώην έλληνα υπουργού και της συζύγου του. Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, το ζεύγος Παπαντωνίου χρησιμοποιούσε σειρά τραπεζικών λογαριασμών με σκοπό να «καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε».

Οι διαδρομές άφηναν ίχνη

Ωστόσο, οι διαδρομές των χρημάτων άφηναν πίσω τους ίχνη, τα οποία ακολούθησε μέσα από πολύμηνη ανάλυση των δεδομένων η Τράπεζα Κύπρου, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί ως τελικός επωφελούμενος των χρημάτων (UBO) ο κ. Παπαντωνίου. Από το παρασκήνιο της υπόθεσης προκύπτει πως η Τράπεζα Κύπρου ήταν τελικά ο βασικός πληροφοριοδότης, χωρίς τον οποίο δεν θα είχε εντοπιστεί η διασύνδεση του πρώην υπουργού στη διαδρομή των χρημάτων.
Στελέχη της Τράπεζας Κύπρου αρνήθηκαν να σχολιάσουν, επικαλούμενα το τραπεζικό απόρρητο. Ωστόσο, τονίζεται από την τράπεζα πως «σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν ξένοι για την ικανότητα της Κύπρου να καταπολεμήσει το βρώμικο χρήμα, αποδεικνύεται ξανά πως η Κύπρος, μετά το 2013, είναι μια χώρα της οποίας το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά στην ικανότητα αλλά και στη διάθεσή του να διαλευκάνει υποθέσεις».
ΤΑ ΝΕΑ