Ειδικότερα, ο αλβανός πρωθυπουργός αναφέρει: «Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής κάποιου που πυροβόλησε την Αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε κι οι δύο χώρες τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα».

Fqinj të dashur! Në vend ta quani të papranueshme humbjen e jetës së një të fandaksuri që qëlloi me plumba luftarakë mbi policinë tonë, e cila bëri vetëm detyrën e saj, bashkohuni me ne në falenderimin e Zotit që asnjë jetë e pafajshme nuk humbi sot nga marrëzia ekstremiste🇦🇱🙏🇬🇷

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του υπουργείου Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας το οποίο εκφράζει τη λύπη του για το περιστατικό αλλά και για την αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του θέματος από τη χώρα μας.
«Οι περιστάσεις έχουν επίσημα ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Αλβανίας. Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η οποία όχι μόνο δεν καταδικάζει την επίθεση με όπλο στις δυνάμεις ασφαλείας μας, αλλά μιλά για απαράδεκτη απώλεια της ζωής. Διαβεβαιώνουμε τους γείτονές μας ότι η Αλβανία είναι ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος για όλους τους πολίτες της, χωρίς διάκριση συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της ελληνικής ιθαγένειας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε κατάσταση σοκ η μητέρα του
Πένθος και αναβρασμός απλώνονται πάνω από το χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία μετά τον θάνατο του 35 χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα το πρωί της Κυριακής, από πυρά Αλβανών αστυνομικών. Η μητέρα του βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το σπίτι που διέμενε μαζί της ο 35χρονος. Πολλοί από τους κατοίκους του χωριού υποστηρίζουν ότι ο Κατσίφας ήταν στοχοποιημένος από τις Αρχές εξαιτίας των θέσεων που εξέφραζε υπέρ της Ελλάδας και διατείνονται πως ήταν μεν οπλισμένος αλλά δεν είχε σκοπό να στρέψει το όπλο του εναντίον κάποιου. Από την άλλη πλευρά σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αλβανική αστυνομία το βράδυ της Κυριακής, υποστηρίζει ότι ο 35χρονος πυροβολούσε εναντίον τους επί 30 λεπτά και πώς παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους να παραδοθεί πετώντας τον οπλισμό του εκείνος αρνήθηκε.
Κατά πληροφορίες η μητέρα του άτυχου 35χρονου πρόκειται να κατεθεί αίτημα προς τις ελληνικές Αρχές -μέσω της πρεσβείας στα Τίρανα- προκειμένου να οριστεί ανεξάρτητος ιατροδικαστής για τη διενέργεια νεκροτομής στη σορό που βρίσκεται στο νοσοκομείο Αργυροκάστρου. Άλλοι κάτοικοι στους Βουλιαράτες μιλούν για εν ψυχρώ δολοφονία του άτυχου ομογενή, που ήρθε αντιμέτωπος με πλήθος αστυνομικών των Ειδικών Αλβανικών Δυνάμεων, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει την ελληνική σημαία που κρατούσε. Τα Αλβανικά ΜΜΕ που έχουν δώσει έμφαση στην υπόθεση, τον χαρακτηρίζουν ως εξετρεμιστή.

Θα μπορούσαν να τον αφοπλίσουν αν ήθελαν
Ένας άνθρωπος που γνώριζε καλά τον Κωνσταντίνο Κατσίφα ήταν ο Λεωνίδας Παππάς, πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας. Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο 35χρονος πλήρωσε με τη ζωή του την «τρέλα, την υπερβολική αγάπη που είχε για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Βόρεια Ήπειρο».
Διέψευσε πληροφορίες που «ακούστηκαν» πως είχε ψυχολογικά προβλήματα ή τις αναφορές αλβανικών ΜΜΕ πως ανήκε σε ακραίες ομάδες. «Ο Κωνσταντίνος δεν προκάλεσε ποτέ, εξέφρασε απλά την υπερβολική αγάπη του για το Έθνος», είπε. Σημείωσε ότι ο 35χρονος ήταν μεν οπλισμένος αλλά δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κανέναν. «Αν ήθελε να το κάνει, θα το έκανε. Αντίθετα, η αλβανική αστυνομία, εν ψυχρώ τον εκτέλεσε χωρίς δεύτερη σκέψη. Υπήρχε τρόπος να συλληφθεί», είπε.
Ανακοίνωση Αλβανικής αστυνομίας
Σε ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας που δημοσιεύουν τα ΜΜΕ της χώρας, παρουσιάζεται η εκδοχή των αρχών για όσα έγιναν και κατέληξαν στο θάνατο του 35χρονου Έλληνα. «Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 28.10.2018, περίπου στις 10:00 στο χωριό Βουλιαράτες, στο δήμο Δρόπολης στην περιφέρεια Αργυροκάστρου υπήρξαν πυροβολισμοί.
Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί πήγαν αμέσως στο σημείο απ’ όπου ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Τη στιγμή της άφιξής τους, οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από έναν ένοπλο που φορούσε στρατιωτική στολή. Από τα πυρά καταστράφηκε ένα περιπολικό.
Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, οι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις και καταδίωξαν τον ένοπλο. Έφτασαν οι ενισχύσεις από την διεύθυνση της αστυνομίας Αργυροκάστρου. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης από τις αστυνομικές δυνάμεις, ο οπλισμένος πολίτης πυροβόλησε ξανά προς τους αστυνομικούς βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές τους.
Δεδομένης της επικίνδυνης φύσης του πολίτη, που αναγνωρίστηκε ως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας 35 ετών, γεννημένος και κάτοικος στους Βουλιάρατες, η τοπική αστυνομία ζήτησε βοήθεια από τις ειδικές δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί το ασυνήθιστο για τις τοπικές δυνάμεις περιστατικό.
Μόλις έφτασαν στο σημείο (σ.σ. οι ειδικές δυνάμεις) έκαναν έλεγχο στο σπίτι του υπόπτου αλλά δεν ήταν δυνατόν να τον εντοπίσουν και ξεκίνησαν να «χτενίζουν» την περιοχή. Ειδικές δυνάμεις κατάφεραν να τον βρουν σε βουνοπλαγιά, πάνω από το χωριό. Μόλις τους είδε, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, άνοιξε αμέσως πυρ εναντίον τους.
Οι ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να καλυφθούν για να προστατεύσουν τις ζωές τους και με ένα μεγάφωνο επανειλημμένα κάλεσαν τον πολίτη, που συνέχιζε να πυροβολεί, να παραδοθεί και να πετάξει το όπλο του.
Ο Κατσίφας συνέχισε να πυροβολεί κατά των ειδικών δυνάμεων για σχεδόν 30 λεπτά, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο της ζωές τους. Σε απάντηση, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, οι ειδικές δυνάμεις τον σκότωσαν. Στο σημείο βρέθηκε ένα όπλο καλάσνικοφ, δυο γεμιστήρες, μια τσάντα με φυσίγγια και 31 κάλυκες. Στο σπίτι του Κατσίφα βρέθηκε μια στολή παραλλαγής».

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του Star η απεσταλμένη του καναλιού στην Αλβανία Μαίρη Τζώρα, κάθε χρόνο στο χωριό Βουλιαράτες, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ύψωνε μια ελληνική σημαία περίπου 60 τετραγωνικών. Σήμερα, όμως, όταν κατέβηκε στην πλατεία, δεν είδε τη σημαία εκεί που την είχε αναρτήσει και αφού λογομάχησε με αστυνομικούς, έφυγε και γύρισε οπλισμένος με ένα καλάσνικοφ.
Πυροβόλησε στον αέρα τρεις ή τέσσερις φορές στον αέρα και ξεκίνησε να επιστρέψει στο σπίτι του. Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν άμεση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το ανθρωποκυνηγητό έως το παλιό υδραγωγείο όπου έπεσε νεκρός ο 35χρονος Έλληνας. Όπως τόνισε η ανταποκρίτρια του Star, επί πολλή ώρα ακούγονταν πυροβολισμοί και γινόταν «μάχη» στο βουνό, αφού στο σημείο είχαν αναπτυχθεί εκατοντάδες αστυνομικοί!
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ