Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΥΠΕΞ: Με νομοσχέδιο η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης


Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, 2018

Σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, στον απόηχο των τουρκικών απειλών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει τελικά με προεδρικό διάταγμα, όπως είχε αναγγείλει κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο Νίκος Κοτζιάς, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε, επίσης, τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

Στο επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά

Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του προέδρου Ερντογάν.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, ενώ συζήτηση έγινε επίσης για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του, καθώς και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στη σύσκεψη έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων. Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα πρωθυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος, και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, κ.κ. Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης, ο γενικός γραμματέας, κ. Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, και ο προϊστάμενος του γραφείου διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου