Τίτλοι Τέλους για τους Φωτεινούς Σηματοδότες; | tanea.gr
  • Η Ford διερευνά πώς, με τον κατάλληλο συντονισμό συνδεδεμένων αυτοκινήτων στις διασταυρώσεις, οδηγοί και επιβάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την ελεύθερη ροή της κυκλοφορίας και χωρίς το στρες του ‘σταμάτα-ξεκίνα’
  • Παρατηρώντας πώς οι πεζοί προσαρμόζουν την ταχύτητά τους για να αποφύγουν όσους περνούν κάθετα από μπροστά τους, η εταιρία ήδη δοκιμάζει μία τεχνολογία που θα συμβουλεύει τους οδηγούς να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν για να αποφύγουν μία σύγκρουση με οχήματα που πλησιάζουν από άλλες κατευθύνσεις
  • Η Ford αξιολογεί την τεχνολογία Intersection Priority Management (Διαχείριση Προτεραιότητας σε Διασταυρώσεις) με τη συμβολή της επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων (V2V), στο πλαίσιο των δοκιμών του UK Autodrive, κάνοντας μία επίδειξη για πώς μπορούν να αποτραπούν ατυχήματα και να βελτιωθεί η αμεσότητα απόκρισης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης
Φανταστείτε ένα κόσμο όπου φτάνοντας σε μία διασταύρωση, δεν θα χρειάζεται να περιμένετε σε κόκκινο φανάρι, και θα σταματάτε μόνον επειδή έχετε φτάσει στον προορισμό σας.
Η Ford δοκιμάζει μία νέα μέθοδο με την οποία η τεχνολογία συνδεδεμένων αυτοκινήτων μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο – έχοντας ως πρότυπο τον τρόπο που οι άνθρωποι κινούνται μέσα στο πλήθος, επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας για να μην πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να χρειάζεται να σταματούν.
Η τεχνολογία Intersection Priority Management (IPM) – που δοκιμάζεται αυτή την εβδομάδα στους δρόμους Milton Keynes, U.K., στο πλαίσιο του προγράμματος κυβερνητικής χρηματοδότησης UK Autodrive – στόχο έχει την οδήγηση και άφιξη στον προορισμό χωρίς περιττές στάσεις στις διασταυρώσεις, διευκολύνοντας την ροή της κυκλοφορίας και αυξάνοντας την ασφάλεια και απόδοση.
«Γνωρίζουμε ότι οι διασταυρώσεις και οι φωτεινοί σηματοδότες μπορεί να προκαλούν άγχος σε πολλούς οδηγούς» σχολίασε ο Christian Ress, supervisor, Driver Assist Technologies, Ford Research & Advanced Engineering. «Με την τεχνολογία συνδεδεμένων αυτοκινήτων που δοκιμάζουμε αυτή την εβδομάδα, οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου τα αυτοκίνητα έχουν καλύτερη επίγνωση της  κυκλοφορίας και του περιβάλλοντος, μέσα από ευφυή συνεργασία στους δρόμους και στις διασταυρώσεις.»
Κάθε χρόνο, ο μέσος οδηγός περνά 48 ώρες αναμονής σε κόκκινα φανάρια. Και δεν είναι μόνο το άγχος που προκαλούν οι διασταυρώσεις, αφού είναι και αιτία για το 60% των τροχαίων ατυχημάτων. Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου, όταν οι οδηγοί δεν σταματάνε στα φανάρια εξοικονομούν καύσιμο, αφού δεν φρενάρουν, ούτε επιταχύνουν μετά από στάση.
Η τεχνολογία IPM χρησιμοποιεί επικοινωνίες V2V συντονισμό με άλλα οχήματα που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να προτείνει βέλτιστες ταχύτητες για ασφαλή διέλευσή τους από τις διασταυρώσεις, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουν.
Για τη δοκιμή, τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με συστήματα επικοινωνίας V2V που μεταδίδουν τη θέση, την κατεύθυνση του ταξιδιού και την ταχύτητα των οχημάτων. Τα ενσωματωμένα συστήματα IPM μπορούν να αναγνωρίζουν μία προσεχή διασταύρωση και την πορεία άλλων οχημάτων που πλησιάζουν. Μετά μπορούν υποδείξουν μία βέλτιστη ταχύτητα για κάθε όχημα που πλησιάζει στη διασταύρωση, ώστε να περάσουν όλα με ασφάλεια.
Τα αυτοκίνητα της δοκιμής έχουν οδηγούς πίσω από το τιμόνι, αλλά και τα αυτόνομα οχήματα θα ωφελούνται από αυτή την τεχνολογία. Με την αυτοματοποίηση της διαχείρισης των διασταυρώσεων, στο μέλλον, τα οχήματα θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια χωρίς φωτεινούς σηματοδότες ή κυκλοφοριακά σήματα. Ενώ τα σημερινά αυτόνομα αυτοκίνητα λειτουργούν ανεξάρτητα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αισθητήρων και δεδομένα χαρτών, θα επωφεληθούν από τις τεχνολογίες επικοινωνιών V2V και vehicle-to-everything (V2X).
Η τεχνολογία IPM βασίζεται σε άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένων αυτοκινήτων που έχει εξελίξει η Ford και οι εταίροι της στο πλαίσιο του UK Autodrive, ένα πρόγραμμα 20 εκατομμυρίων λιρών που φέρνει τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και συνδεδεμένων αυτοκινήτων από τις πίστες δοκιμών στο δρόμο.
Μεταξύ των τεχνολογιών που δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια του διετούς προγράμματος – το οποίο τελειώνει αυτή την εβδομάδα – είναι η Intersection Collision Warning, που προειδοποιεί τους οδηγούς για επικείμενο ατύχημα καθώς πλησιάζουν σε μία διασταύρωση, και η Green Light Optimal Speed Advisory (GLOSA), που βοηθά τους οδηγούς να συγχρονίζονται με τα φανάρια της περιοχής και να αποφεύγουν το κόκκινο.
Άλλα στοιχεία που δοκιμάζονται είναι το Collaborative Parking – που δημιουργεί ένα χάρτη των διαθέσιμων χώρων στάθμευσης ενός πάρκινγκ – και το Emergency Vehicle Warning, όπου οι οδηγοί ενημερώνονται για τη θέση και την απόσταση ενός οχήματος έκτακτης ανάγκης που πλησιάζει.