Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

ΗΠΑ: Πέντε κατηγορίες για κακουργήματα σε βάρος του άνδρα που συνελήφθη για τις 14 βόμβες σε επικριτές του Τραμπ

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, 2018
Ένας άνδρας ύποπτος ότι ταχυδρόμησε τουλάχιστον 14 αυτοσχέδιες βόμβες σε εξέχοντες πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλους επικριτές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ , συνελήφθη στη Φλόριντα χθες Παρασκευή, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές των μέσων της προεδρικής θητείας, και απαγγέλθηκαν σε βάρος του ομοσπονδιακές κατηγορίες για πέντε κακουργήματα.
Ο Σίζαρ Σάγιοκ, 56 ετών, ένας πρώην στρίπερ και επαγγελματίας παλαιστής του κατς που είχε κάποτε κατηγορηθεί ότι απείλησε να βάλει βόμβα σε ηλεκτρική εταιρεία επειδή προσπάθησε να του κόψει το φως, συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες έξω από ένα κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο Πλαντέισον της Φλόριντα, κοντά το Μαϊάμι, ενώ πάνω από την περιοχή πετούσαν ελικόπτερα.
Οι αρχές κατέσχεσαν επίσης ένα λευκό βαν που ανήκει στον Σάγιοκ και του οποίου τα παράθυρα είναι καλυμμένα με αυτοκόλητα υπέρ του Τραμπ, το σύνθημα «CNN SUCKS» (το CNN είναι αηδία) και εικόνες ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος με κόκκινους στόχους σκοποβολής πάνω στα πρόσωπά τους. Ο Σέιοκ ήταν καταχωρισμένος στους εκλογικούς καταλόγους ως ρεπουμπλικανός και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε συχνά επιθέσεις σε προσωπικότητες των Δημοκρατικών.
Ο ύποπτος αναγνωρίσθηκε χάρη σε στοιχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων και DNA, όμως ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι προειδοποίησε πως με τη σύλληψη δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τελειώνει και η απειλή.
«Μπορεί να υπάρχουν και άλλα πακέτα στον δρόμο», δήλωσε ο Ρέι.
Μια πηγή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου είπε στο Ρόιτερ πως οι αρχές ερευνούν αν είναι αναμιγμένα και άλλα πρόσωπα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες συλλήψεις.
Η σύλληψη του Σάγιοκ πραγματοποιήθηκε έπειτα από ένα τετραήμερο ανθρωποκυνηγητό που άρχισε μετά την ανακάλυψη βομβών κρυμμένων σε πακέτα με παραλήπτες κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην πρώτη κυρία και υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, την οποία ο Τραμπ κέρδισε στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Μερικά από τα πακέτα περιείχαν επίσης φωτογραφίες των παραληπτών σημειωμένες με ένα κόκκινο Χ, σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.
Στη μήνυση κατηγορείται ο Σέιοκ ότι έστειλε 13 βόμβες σε 11 πρόσωπα, αρχίζοντας από τον δισεκατομμυριούχο δωρητή των Δημοκρατικών Τζορτζ Σόρος. Ένα πακέτο βρέθηκε τη Δευτέρα κοντά στην κατοικία του στην Κατόνα της Νέας Υόρκης.
Ένα 14ο πακέτο βρέθηκε χθες σε ταχυδρομείο έξω από το Σαν Φρανσίσκο και απευθυνόταν σ' έναν άλλο πλούσιο χρηματοδότη του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Τομας Στάιερ.
Οι βόμβες στάλθηκαν μέσα σε μεγάλους κίτρινους φακέλους με επένδυση αεροπλάστ και αποτελούνταν από πλαστικούς σωλήνες των 15 εκατοστών γεμάτους εκρηκτικό υλικό και συνδεμένους με καλώδια με μικρά ρολόγια και μπαταρίες, αναφέρεται στη μήνυση.
Ο Ρέι δήλωσε πως οι ερευνητές δεν έχουν προσδιορίσει ακόμη αν οι βόμβες ήταν «λειτουργικές», όμως οι συσκευές θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες «αν υποβάλονταν στον σωστό συνδυασμό ζέστης ή κρούσης ή τριβής».
Όλες εστάλησαν μέσω της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας και εντοπίσθηκαν πριν φθάσουν στους στόχους τους, χωρίς να εκραγούν. Δεν έχει τραυματισθεί κανείς.
Σύμφωνα με το CNN, ο Σέιοκ είπε στους ανακριτές πως οι βόμβες δεν επρόκειτο να τραυματίσουν κανέναν και πως δεν ήθελε να τραυματισθεί κανένας.
«Η μητέρα του και οι αδελφές του τον έσπρωχναν επί δεκαετίες να συμβουλευθεί έναν ειδικό. Πάντα αρνούνταν», δήλωσε στο CNN ο δικηγόρος της οικογένειας Σέιοκ, ο Ρον Λόουι. «Ο Τραμπ έχει απήχηση στους περιθωριακούς αυτού του είδους», πρόσθεσε. Δεν θα εκπλαγώ αν οι βόμβες είναι τόσο κακοφτιαγμένες ώστε να μην μπορούσαν να λειτουργήσουν ποτέ. Μου φαίνεται πως δεν έχει τις διανοητικές ικανότητες για να σχεδιάσει μια τέτοια συνωμοσία».
Ο Ρέι είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι δακτυλικά αποτυπώματα σε ένα από τα δύο πακέτα που εστάλησαν στη Δημοκρατική βουλευτή του Λος Άντζελες Μαξίν Ουότερς ανήκαν στον Σέιοκ. Στη μήνυση αναφέρεται επίσης ότι είναι «πιθανόν» δείγματα DNA που ελήφθησαν από δύο από τις βόμβες, να συνδέονται με δείγμα που είχε ληφθεί προηγουμένως από τον Σέιοκ.
Οι βόμβες αύξησαν τις εντάσεις στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, στις οποίες οι Δημοκρατικοί δίνουν μάχη για να πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου που τώρα έχει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Σάγιοκ αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που περιλαμβάνουν μεταφορά εκρηκτικών από μια Πολιτεία σε άλλη και παράνομη αποστολή τους με ταχυδρομείο, διατύπωση απειλής εναντίον ενός πρώην προέδρου, διατύπωση απειλών μέσω διαπολιτειακής επικοινωνίας και επίθεση σε ομοσπονδιακούς αξιωματικούς.
Αν καταδικασθεί για όλες τις κατηγορίες, στον Σέιοκ μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 48 ετών, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αναμένεται να κρατηθεί στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Κράτησης στο κέντρο του Μαϊάμι και να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον πρώην βοηθό εισαγγελέα Ντέιβιν Ουάινστιν.
Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου